Barion Pixel

The Yin & Yang of Gerry Lopez

Benedek Csanád

2022.12.19.

8 perc

Gerry Lopez, AKA Mr. Pipeline, a szörfözés egyik legrejtélyesebb legendája – egy vízi buddhista, aki korai karrierjét az agresszív stílusú szörfözésre építette. Nem bírt a latin vérével, na. Ilyeneket mondott, hogy egy villámon szeretne szörfözni. Erre a névre céget is alapított. Szóval az életet max gázon, nagy amplitúdóval, hatalmas szélsőségek közepette élte. De ezek a szélsőségek nem azok a szélsőségek, amikre elsőre gondolnánk. Gerry Lopez belső utazása legalább annyira érdekes.

A Patagonia: The Yin & Yang of Gerry Lopez című filmje ezt az életet járja körbe. A Stacy Peralta által rendezett doksi bemutatja minden idők egyik legnagyobb hatású szörfösét és szörfdeszka-shaperét, akinek minden tevékenysége akciódús, néha veszélyes, miközben a test és a lélek nyugalmát keresi.

A megvilágosodáshoz vezető út a világ leghalálosabb hullámainál kezdődik. Lehetne egy tételmondat
is a filmből, de Lopez mindig megszökik, a kényszerek és tipizálhatóság skatulyáiból.

Alkalom szüli a Lopezt – Gerry-bio
Gerry megtestesülése ezen a bolygón 1948-ban történt, szóval tényleg végigélte a szörf és a XX. század egymásra találását.

Lopez a hawaii Honoluluban született, Kelet-Honoluluban (O’ahu) nőtt fel, és a Punahou iskolába járt. Fun fact: ide járt Barack Obama, és benne volt a kosárcsapatban is. Obama elég komoly szinten kosarazott, csak mondom. Még kosaras kártyára is felkerült. Mellékszál lezárva.

Gyakran járt a féltitkos, csak a bennfentes helyiek által ismert zátonyokra Aina Hainában és környékén. Elegáns és precíz stílusának korai referenciapontja Paul Strauch volt, akit Lopez még a mai napig is „a valaha volt legstílusosabb szörfösnek” tart. Lopez 14 évesen lett Hawaii állam bajnoka, majd barátjával, Reno Abellirával, elkezdték egyre komolyabban venni a szörfözést az Ala Moana Bowlsban. Lopez itt kezdte csiszolni nem mindennapi stílusát, melynek kicsúcsosodása az 1972-es, valamint a ’73-as Pipeline Masters versenyen való győzelme volt. Mérhető eredményeibe és mérhetetlen egyéb hozzáadott értékébe most nem mennék bele, arra ott a film.

Önéletszörf és jóga
Mottó:„Gerry doesn’t just do yoga, he is yoga”

A Yin & Yang of Gerry Lopez azt kívánja érzékeltetni, hogy Gerry is tele volt kettősséggel és bizonytalansággal. Egyszer egy lány után bement egy jógaórára, ahol rögvest megtalálta az örök szerelem, mármint a jóga.

Az agresszív, mégis zen Gerry Lopez az a fajta rejtélyes sportoló volt, aki egyik percben könyörtelenül ellopja a hullámokat előled, de a parton előzékenyen segít neked vagy előre enged bárhol. Hamar rájött, hogy nagy benne a tűz, ezért tudatosan meditáción és jógán keresztül edzette a testét és az elméjét.

A piás vagabond, apa és férj, vállalkozó és filmszerepek, valamint szörfdeszkák megformálója
kendőzetlen őszinteséggel beszél az életéről. Korai éveiben szörfőrült volt, olyannyira,
hogy még a saját esküvője felé vezető úton is sóvárogva bámulta a szörfösöket.

Introspektív beszélgetések, élénk animációkkal, Peralta belemegy Lopez Yin és Yangjába. A szörfipar egyik legnagyobb személyiségének belső világába csábítja a nézőket. Az elmúlt félévszázad úgy telik el, hogy ügyesen elszörfözött a nagy sorstragédiák zátonyai között. Az ember, aki mindig a deszkán maradt, akármilyen viharok is jöttek.

A Surfline vs. Lightning Bolt egy elég durván aljas történet, amit nem akarok lelőni. Peralta ebbe jobban belemehetett volna. Ez önmagában egy hatalmas sztori, minden mellékszereplőnek van egy saját verziója. Egy időben a Ligthning Bolt volt a szörf Nike-ja, az egyszerű és stílusos a logója mindenhol ott volt. Aztán a sok bába között elveszet a gyermek. Később a Quiksilver lett az első 100 millió dolláros szörfmárka, de mindenki tudja, hogy a Lightning Boltnak kellett volna lennie.

Lopez fontos szerepet játszott a kereskedelmi szörfdeszkák gyártásában. Hawaii-on néhány shaperrel közösen megalapította a Lightning Bolt Surfboards márkát és egyben üzletet, ahol a megszokott 10 foot hosszú deszkák helyett, az általuk kialakított és tesztelt, klasszisokkal dinamikusabban mozgó 7 foot-os shortboardokat kínálták, melyre azonnal komoly kereslet mutatkozott.

Továbbá ez a márka volt az első, amely ingyenes deszkákkal szponzorálta a versenyzőket,
részben azért, mert sokuknak nem volt pénze megvenni. Szép csendben, csak úgy
mellesleg a film nézése közben a modern szörf történetét is megismered.

A Yin Yang mindenre vonatozik: Gerry kettős személyiségére, nyugodt szörfkészítő és jógagyakorló a földön, acsarkodó szörfös a vízben.

Tényleg az élet írja a legelképesztőbb forgatókönyveket, és lássuk be Gerry esetében elemében volt. Az nem létezik, hogy mindig kap egy telefont, vagy épp összefut valahol a Boyle-okkal. Ez valószerűtlen és mégis ez történt. Lopezt pont amikor megunta ezt az életet felhívták, hogy nem akar-e egy szörfös filmben szerepelni. Akart, ez lett a Big Wednesday! Lopez nem tartotta magát színésznek mivel főleg volt szörföstársa, John Milius filmjeiben szerepelt. 1982-ben a Conan, a barbár című fantasy-alapműben Subotai karakterét alakította Arnold Schwarzeneggerrel. További filmes megjelenések közé tartozik a már említett Nagy szerda (1978), a Hullámok bajnoka (1987) és az Isten veled, király! (1989). Lopez számos szörfös dokumentumfilmben is szerepelt, köztük az Öt nyári történetben (1973), a Tales From The Tube, a Step Into Liquidben (2003) és a Riding Giants-ben (2004).

Gerry Lopez sikereinél már csak a szerénysége nagyobb és az a képessége, hogy időben tudott mindig továbbállni, sőt, nem félt továbblépni, és egy új projektbe kezdeni. Ahogy a felesége mondta, belekezdett valamibe és menetközben profi lett belőle. Na jó, ez persze nem megy mindenkinek. Ehhez Gerry Yin és Yangjában kell létezni.

A teljes filmet itt tudod megtekinteni:

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Az élet nagy SURForgása

Hullámok hátán, szelek szárnyán: Somogyvári Balázs, avagy vízicsiga menni Föld körül

A hullámok követe: Brian Bielmann és a szörfözés varázslata

Damien Castera alaszkai kalandjai – Szörf az utolsó határvidéken

Röpke bepillantás a magyar surféletbe, avagy sósvizes emlékek

Izland és Norvégia? A szörfös helyek? Igen!