Barion Pixel

Bad Bunny a világ ellen

Benedek Csanád

2022.08.24.

18.5 perc

Bad Bunny-t ismered? Nem? Pedig jelen pillanatban ő a legnépszerűbb zenei előadó a világon.

Létezik egy világ, amiről eddig nem vettünk tudomást, de az internet kinyitotta a kaput. Most már tényleg tudhatjuk, hogy mit hallgatnak az emberek. Az emberek most, 2022-ben a legtöbbet reggaetónt hallgatnak. Eddig ez csak felszínesen ért el hozzánk. A világon a kínai után a spanyol a 2. legelterjedtebb nyelv, ha az anyanyelvi beszélőket tekintjük. Azonban, ha azokat is vesszük, akik tanulják, szintén a második helyen van az angol után. Igen, a mandarin, és a hindi szép nyelvek, csak nem tanulják őket annyian.

Összességében a spanyol nyelv elterjedtsége csak az angoléhoz mérhető. Szóval a spanyol/latin
kultúrának a befolyása sokkal nagyobb, mint azt mi gondoljuk. Az internet viszont meg is mutatja.

Reggaetóninvázió
Nicky Jam, J Balvin, Maluma, Ozuna, Karol G ezek az előadók legtöbbünknek nem mondanak semmit, de mindegyiknek van milliárdos nézettséget elérő YouTube-száma. Na és persze természetesen Bad Bunny is ott a topban, nem is egy dallal.

A latin bulizenekultúra nem intézhető el egy mondattal. Vagyis anélkül, hogy bárkit meg akarnék bántani, nálunk a fősodrású popzene és hallgatóik gyökértelenebbek. Hol Kozso, hol house, hol valami olasz eurodance-hullám csap át rajtunk. Félek lesz reggaetónláz is. A latin vonzáskörzetben igazából a ritmika a lényeg, és ennek a verziói tényleg évszázados hagyománnyal rendelkeznek. A dél-afrikai gyökerű amapianoról, a mexikói tribal és egyéb zenei kultúrákról már írtunk.

A különböző latin-amerikai tánczenék elképesztő széles spektrumban termékenyítik meg egymást. Ez egyfajta keresztbeporzás. A reggaetón gyökerei a panamai reggae zenéből származnak. Egyfajta urban music, amely az 1990-es évek elején vált népszerűvé a spanyol ajkú fiatalok körében. Ezután 2004-ben terjedt át Észak-Amerikába, Daddy Yankee már nemzetközi szupersztárja volt a szcénának.

A stílus neve a reggae és maraton szavakból eredeztethető. Itt a reggae-t nyugodtan felejtsd el, a dancehall-ütemek már közelebb állnak a valósághoz. Mielőtt esztétikai korbáccsal kezdeném el ostorozni ezt a meglehetősen egysíkú zenei stílust, egy dolgot érdemes tudni: reggaetónt táncolni kell, nem beszélni róla. Pusztán hallgatva egy tucat 12, ez ritmusorientált zene, de a tánckultúra, ami körbeveszi, a hangulat, ami lényeges ezekben a bulikban, és tényleg hatalmas őrület megy rá. Egy dolgot azért bátran le merek írni: ha egyet hallottál, az összeset hallottad. Ezt a sznobok elmondják a technora, hiphopra is, a reggaetón viszont tényleg nem spilázza túl a dolgot.

Ki is ez a Rossz nyuszi?
Benito Antonio Martínez Ocasio, ismertebb nevén Bad Bunny, Puerto Ricó-i rapper és énekes. Zenéjét gyakran latin trapként és reggaetónként határozzák meg, de számos más műfajt is beépített zenéjébe, beleértve a rockot, a bachatát és a soult. Kedvencem, hogy mindenhol leírják, hogy „eklektikus divatérzékéről is ismert” és hasonlók. Mi köze van az öltözködési hóbortoknak a zenéhez? Úgy tűnik a mai világban nagyon is sok. A számok ezt igazolják.

Eddigi rövid pályafutása során Bad Bunny gyakran dolgozott együtt olyan művészekkel, mint J Balvin, Farruko, Arcángel, Jhay Cortez, Daddy Yankee és Rosalía. Ezek sok embernek lehet nem mondanak semmit, de ők mind szupersztárok elképesztő elérésekkel.

Bunny a nem annyira ismert Puerto Ricó-i Vega Baja településen született és nőtt fel. Ez csak azért érdekes, mert olyan régi reggaetónközpont a hely, hogy még a reggaetónos wikipédiacikk is egy 1995-ös Vega Baja-i videót tesz ki szemléltetésnek.

Gyerekkorában hetente járt templomba hithű katolikus édesanyjával, és 13 éves koráig a templomi kórusban is énekelt. A rádióban hallott reggaetón és latinnyál „művészek” iránt érzett nagy lelkesedést, és elkezdte kipróbálni magát. Daddy Yankee és a Máté Péterre meglepően hasonlító Héctor Lavoe vonala jött be neki.

Művészneve abból az időből származik, amikor a rappert „barátai” arra kényszerítették, hogy nyuszijelmezt viseljen az iskolában, és le is fényképezték amint dühösen méltatlankodik. Na, és itt jön a világ vicce.

Gondolom feltűnt, hogy azt írtam a „rapper”. Szóval Bad Bunny-ra úton-útfélen úgy hivatkoznak, mint rapper. Manapság mindenki rapper, aki nem tud énekelni, de aki tud, az is.

Soundcloud tényleg: A FORRÁS

Lépcsőfokok: SoundCloud, kiskiadó, magánkiadó, lehúzás, nagykiadó, függetlenség és akkora jackpot, hogy nem számít, hogy még mindig sokan sokat keresnek rajta.

Röviden ez Bunny eddigi zenei karrierje, de ha a számokat nézzük, nincs párja. Honnan is indult a mindent arannyá változtató nyuszi? Pontosabban gyémánttá, ugyanis annyian veszik az albumait, hogy már nem többszörös platina-, hanem gyémántlemez a kategóriában.

Benito 2013-ban a SoundCloudon kezdte kiadogatni a dalait, csak úgy, minden felhajtás nélkül. DJ Luian felfedezte benne a lehetőséget és bemutatta Bad Bunny-t a Mambo Kingz-produkciós csapatnak, akiknek szintén tetszett Bad Bunny zenei kísérletezése és (a már emlegetett) öltözködési stílusa.

Bad Bunny népszerűvé vált a SoundCloudon a Puerto Ricó-i fiatalok körében, és végül leszerződött egy lemezkiadóhoz, miközben akkor még egy szupermarketben árufeltöltőként dolgozott. Hozzátenném, hogy valami büfészakon az arecibói Puerto Ricó-i Egyetemen is tanult. Mindenképp fontos észrevenni, hogy azért törekvő kis nyuszi ez a Rossz nyuszi.

A Soy Peor mainstream-áttörést jelentő dala 2016 végén már a reggaetónsztárok közé emelte.

Csak 2017-ben Bad Bunny tizenöt Billboard Hot Latin Songs-listán szerepelt. Azt tudni kell, hogy 2016-ban nálunk Magyarországon épp megérkezett a trap a popzenébe, és mindenki trapper lett. De a világban pont akkor kezdett a trap unalmassá válni, és a reggaetón előretörni. 2017-ben a „Despacito” (Fonsi/ Daddy Yankee) dal megmutatta, hogy a reggaetón nem halott, sőt, kéri a popzene koronáját.

Azzal most ne foglalkozzunk, hogy Magyarország a zenei trendek terén 5 éves késésben van, azzal viszont igen, hogy az amcsi trapsztárok keresték a vérfrissitést maguk mellé. Cardi B és Drake is jó érzékkel úgymond magához emelte Bunny-t, de az az igazság, hogy valójában Bunny hozott nekik a saját nézettségeikhez képest is nagy számokat. Azért ez durva, hiszen Drake-ről van szó. De az a helyzet, hogy Dél-Amerikában többen élnek, mint Kanadában, és azt Drake csapata is tudja merre megy a piac.

Bad Bunny 2018 karácsony estéjén adta ki debütáló albumát X 100pre néven, nem sokkal azután, hogy elhagyta DJ Luian „Hear this Music” kiadóját, és egy Instagram élő közvetítésben felfedte, hogy soha nem készíthetett albumot, és azt is bevallotta, hogy a zenéjét valójában végig egyedül készítette, csak lehúzták a kiadók eddig.

2019-ben Bunny kiadta az Oasis-t, egy nyolc dalból álló közös albumot J Balvinnal. A lemez egyik napról a másikra jelent meg, és igazi meglepetésnek minősült. Ez egy átlag magyar embernek semmit nem mond, de J Balvin és Bad Bunny párosa olyan a reggaetón zene világában, mintha a Beatles összeállna a Rolling Stones-szal a rockban.

A Bad Bunny és J Balvin Oasis együttműködési albumáról Joe Coscarelli kritikus megjegyezte, hogy a
két előadó „Szövegeiket földrajzilag specifikus utalásokkal és kulturális kódokkal töltik fel, semmiféle engedményt nem adva a fehér amerikai közönségnek, amely ennek ellenére felkarolta őket.”

Itt és ott

Bevezető a globális piachoz
Ha neked ezek a dolgok semmit nem mondanak, ha úgy érzed mi nem vagyunk részei a latin kultúrának, azért nem népszerű errefelé, egyszerre van igazad is, meg nem is. Például 2020-as albumából (El Último Tour Del Mundo) 25 ezret adott el Olaszországban, míg az Államokban 5 milliót, és ez csak nőtt azóta.

Ez lett az első teljesen spanyol nyelvű album, amely elérte az amerikai Billboard első helyét. Ez két dolgot is elárul. A latinoknak van pénze, és az Államokban nem véletlenül San Franciso, Los Angeles és San Diego a városok neve. Valamiért hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a latin kultúra régebb óta ott van, mint az angolszász. (Tudom, az indiánok erre tudnának mit felelni, hogy hova menjenek a spanyolok is vissza a…)

A magyar zeneipari média is annyiban el van tájolva, hogy azt sugallja, hogy Dua Lipa, Taylor Swift, Beyoncé, Kanye West az ultimate sztárok. De az a durva, hogy eladásokat és nézettségeket tekintve Bad Bunny az összeset maga mögé utasítja. Ráadásul úgy, hogy ezek a top1 előadók nézettsége és hallgatottsága együtt annyi, mint Bunny-é (!). Ezek 2022-es adatok. A sztárok súlya kezd átrendeződni. A fekete popsztárok mellé a latin popsztárok is felzárkóztak, pontosabban lelépték őket. Már ha számok alapján nézzük. A zene minősége, eredetisége egy másik kérdés.

Nyuszi a számokban, avagy Bad Bunny > Everybody
Csak egy adalék a latin világban való népszerűségére: nemrég 3 egymás utáni napon is teltházat csinált a Puerto Ricó-i Choliban, július 28-30-án, közel 600 000 emberrel. Tehát koncertenként 200 000 embert érdekelt. A tripla fellépés célja az volt, hogy elkerüljék a jegyüzérek csillagászati árait a Puerto Ricó-i másodlagos piacokon. A szakértők szerint háromszor kibérelni egy stadiont értelmetlen és kockázatos. Nem lett igazuk. A koncert helyszínének a környékén egy háromnapos spontán fesztivál alakult, az emberek ott maradtak, akik nem jutottak be, azok is ott buliztak. Bunny menedzsmentje azonnal reagált, 50 centes sörárakat intéztek egy szponzorral, ingyen tetoválásokat (!) lehetett nyerni, és Rossz nyuszi is random módon többször megjelent az utcán a bulizok között. Ilyen egy latin reggaetónfiesta.

A popzene Duracel-nyuszija: power in numbers
Bad Bunny és a YHLQMDLG albuma lett 2020-ban a Spotify legtöbbet streamelt előadója és albuma világszerte. Ez volt az első alkalom, hogy egy nem angol nyelvű zenei előadó került az év végi lista élére. 2021-ben szintén Bad Bunny volt a Spotify leghallgatottabb előadója. 2022 is borítékolható, ugyanis két hónapon keresztül volt top1 a Billboardon legújabb albuma, az Un Verano Sin Ti.

Bad Bunny El Último Tour del Mundoja, amely februártól áprilisig Észak-Amerika arénáit célozta meg, 117 millió dollárt hozott a koncertekből a Billboard Boxscore szerint. A turné nr. 1. volt a 2022-es évközi Top Tour-toplistán, úgy hogy az év fele telt még csak el, de nem látszik valószínűnek, hogy bárki be tudja ezt hozni.

Már az első héten 356,66 millióan streamelték az album dalait. Így ez lett a latin zenei albumok valaha volt legkiemelkedőbb streamelési hete. Ezenkívül Bunny egy időben 24 dalt is feltett a teljes Latin Songs-listára, mivel az Un Verano Sin Ti minden száma ellepte a listát (!!!). Ez megdöntötte Ozuna korábbi rekordját, Ozu „csak” 21 dalt adott ki akkor, a 2018-as Aura albumán. Ez magában is elképesztő, hogy egy album minden száma a toplista elején van. Visszatérve Bad Bunny-ra, ennél még durvább adat, hogy az albuma 22 dallal debütált a május 21-i Billboard Hot 100-on egy hét alatt. Vagyis a világ legnagyobb meghatározó zenei chartján, az első százban az ismert nyugati világ mostani összes nagy popelőadójával versenyben 22 reggaetóndal egy előadótól, egy albumról. Bad Bunny vs. Everybody.

A Luminate 2022-es évközi grafikonjai szerint az Un Verano Sin Ti megjelenése óta összesen
1,76 milliárd meghallgatást gyűjtött össze az Egyesült Államokban (2022. június 30-ig).

A Billboard becslése szerint az album (Un Verano Sin Ti) által generált teljes streamelési bevétel valamivel több mint 9 millió dollár csak az Egyesült Államokban. Mondom, ez csak egy album bevétele. Videóinak megtekintései össszesítve a YouTube-on (2018-ig) hétmilliárdot értek el.

A pop és a kultúra
A magyar és a világsajtóban eseményként nem nagyon olvashattál Bunny-ról. Taylor Swift, Dua Lipa, Kendrick Lamar sikereiről beszélnek. A helyzet azonban az, hogy ezek az előadók egy hetet tudtak a lista élén eltölteni. Egy hétig voltak ott. Bad Bunny a Hot 100-on a kislemezek listáján 11 héttel az album debütálása után még mindig 10 dalt pörget a számaiból a listán. (A Harry’s House-nak és Kendrick Mr. Morale… albumának mindössze három dala van még a Hot 100-on ezen a héten, annak ellenére, hogy mindkét album újabb, mint Bunny-é. Nem véletlen tehát, hogy a Time magazin a fiatalokra nézve a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta éves listáján (2020) Bad Bunny-t.

Mi lehet a titka?
Nagy igazságokat ne várjatok tőlem, de egy dolog tisztán látható, hogy szabályozatlanságát imádja a média. Ha kell, politizál („Afilando Los Cuchillos”/„Élesítsétek a késeket”), ha kell, melegjogok mellett áll ki a macho latin kultúrában. Az a helyzet, hogy az új média sztárjainak a hatalmas elérésű Insta, Twitter és YouTube-oldalaik miatt nem kell az újságírókra várniuk és megmondóemberekre hallgatniuk, ha elég bátrak vagy naivak. Bad Bunny valószínűleg mindkettő.

Az észak-amerikai sajtó imádja, de a latin popkultúrában veszélyes lépés volt, hogy behozta
a new masculinity-t. Vagyis egy újfajta férfiképet, mert a latinok, bár érzelmesek
voltak eddig is, de a legtipikusabb machokat is ők reprezentálták.

A latin machok újabban feketéből színesbe váltanak „rózsaszínben, virágos ruhákban és színes, rövidnadrágban Bad Bunny új férfiassággal hódít és festi a körmeit”. Ezzel az idősebbek nem tudnak mit kezdeni, de a divatra érzékeny fiatalok imádják.

2019 januárjában Bad Bunny kritizálta („Homofóbia, manapság? Milyen kínos, loco.) Don Omar reggaetónzenész egyik széles körben homofóbnak tartott számát.
Ez amúgy régebb nem volt ritkaság, a jamaikai dancehall és a reggaetón régebb erősen macho, férfikultúrapárti volt, ahol mindenki buzi, aki puhánynak néz ki. Szóval ez a spanyol világ nem olyan nyitott, mint az amcsi vagy a nyugat-európai. A The Tonight Show egyik előadásában Jimmy Fallonnál 2020 februárjában a transznemű Alexa Luciano meggyilkolására hívta fel a figyelmet egy „Megölték Alexát. Nem egy szoknyás férfit” feliratú inget viselve. A nyíltan meleg énekes, Ricky Martin kijelentette, hogy Bad Bunny „a latin queer közösség ikonjává vált” a meleg és transznemű latinok szókimondó támogatása, valamint a dragkultúra felkarolása miatt.

A nyuszidivat
Bunny stílusa valójában nem egy stílus, hanem bármi, ami színes, és ez egy teljesen új irány, ami másképp identifikálja a sztárokat. Valójában már a többi popsztárnak sem egy arca van. Bad Bunny arcaira viszont kíváncsi is a média.

2020 júliusában megjelent a Playboy magazin első digitális borítóján. Hugh Hefneren kívül az első férfi, aki a borítón szerepelt. Ő lett az első latin urban music zenei előadó a Rolling Stone magazin címlapján. 2022 januárjában Bad Bunny kétszer is szerepelt a Vogue Magazine-ban, utoljára az aktuális szezon legjobb női/férfi kézitáskáit mutatta be.

Bad Bunny 2021-ben kezdett vendégszerepelni a WWE pankráció show-jában, ahol egyszer megnyerte a WWE 24/7 bajnokságát, és megnyerte a csapatmérkőzést a zászlóshajó WrestleMania 37-en. Na jó, ezeknek a sportértéke azért erősen megkérdőjelezhető. Brock Lesnarral is verekszik, akitől egy igazi harcban, ha rálehelne Bunny-ra, már is KO-t kapna.

2022 áprilisában a Sony Pictures bejelentette, hogy Bad Bunny lesz az El Muerto, a Sony Pókember-univerzumában játszódó film főszereplője. Bad Bunny többször kijelentette, hogy szeret nyugodt életet élni, és hogy egy koncert után gyakran elhagyja a környéket, hogy elkerülje a tömeget. Egy időre eltűnt a közösségi médiáról is, amikor eluralkodott rajta a kezelhetetlen stressz. Állandóan zaklatták a hírneve és a hirtelen felemelkedése miatt. Nem könnyű latin tinisztárnak lenni.

A Bad Bunny-jelenséggel mi itt nem tudunk nagyon mit kezdeni. Egy biztos, jelen pillanatban a számok alapján ő a legnagyobb szám a fiatalok körében. Az a tendencia viszont egyértelműen látható, hogy az eddig meghatározó angolszász zeneipar az ázsiai japán, a koreai pop és a latin pop irányából is versenytársakra talált. Divatban meg már rég ők diktálják a trendet, amit mi nyugati trendnek hiszünk leginkább keleti és déli. Délkelet az új Nyugat.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Magyar punkok, akik bevették a világot

Ki a legjobb MC? Minden idők legjobb rapperei

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött