Barion Pixel

Banksy pólókat árul, hogy támogasson négy, szoborrongálással vádolt embert

Kiss Márk

2021.12.11.

2 perc

Így talán majd ihatnak egy pofa sört az érintettek.

Banksy megpróbál segítő kezet nyújtani annak a négy embernek, akiket azzal vádolnak, hogy 2020 júniusában tevékenyen részt vettek a nyugat-angliai Bristolban felállított Edward Colston-t ábrázoló, teljes alakos bronzszobor ledöntésében, illetve segítettek azt a helyi kikötő vízébe beledobni.

Milo Ponsford, Rhian Graham és Jake Skuse. Sage Willoughby nem szerepel a képen.

Az 1895-ben átadott szobor a tavalyi, sokszor erőszakba fulladó BLM megmozdulások során került a tüntető tömeg célkeresztjébe, mivel köztudott volt, hogy Colston rabszolgakereskedelemből szerzett csinos vagyont az 1600-as évek végén, illetve az 1700-as évek elején.

A felhalmozott pénzből később az egyházat és iskolákat is támogatott, így megbecsült polgárként élhette mindennapjait, afféle jótevőként tekintettek rá az emberek. Hogy mégis miként ért fel a csúcsra, az a viktoriánus korban senkit sem érdekelt különösebben.

Személyével, és ezzel egyidejűleg a szobrával kapcsolatos aggályok csak 1990 körül kezdtek felerősödni. A jóságos mecénásból hamar haszonleső emberkereskedő vált, e tényt pedig 2018-ban a szobor talapzatán lévő táblán is feltüntették a város vezetői. (Mármint, hogy vagyona jelentős része valójában miből származott, mivel ez a fontos kitétel addig egyáltalán nem szerepelt rajta).

Nos, ezt a szobrot döntötték le négyen tavaly.
A társaság tagjai pedig hamarosan bíróság elé állnak, hogy feleljenek tettükért. És itt jön a képbe a street art egyik legismertebb figurája, az amúgy helyi erőnek számító, Banksy, aki pólókat kezdett árulni, hogy pénzt gyűjtsön a rongálóknak.

Az eladások után minden egyes penny hozzájuk vándorol; a művész ígérete szerint egyetlen petákot sem tesz zsebre a befolyt összegből.

Az említett pólókon a szobor ledöntése után árván maradt talapzata látható, egy nagybetűs Bristol felirattal egyetemben. Darabja 25 fontba kerül, mint Banksy az alábbi bejegyzésben írja, reméli, összejön annyi pénz, hogy a vádlottak egy pint sört ihassanak majd belőle.

Egs!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Davide Bonazzi: kortárs talján grafika nagybetűvel

Rockwell, aki lefestette a boldogságot, de megélni nem tudta

Tavis Coburn: a retro modernitás mestere

Szándékosan véletlen: szürreális Budapest Varga Balázs képein

Vhils, a vakolatvandál

Bicicleta Sem Freio: a fék nélküli brazilok, akik elvarázsolták a világot