Barion Pixel

Bélyegekkel a klímaváltozás ellen

Czika Krisztina

2020.12.05.

5.8 perc

Kétségtelen, hogy a 2020-as év mindenki számára elsősorban a Covid-19 pandéimáról szólt, azonban továbbra is vannak olyan megoldásra váró társadalmi jelentőségű kérdések, amiket egy ilyen világméretű egészségügyi és gazdasági válság mellett sem téveszthetünk szem elől. Az egyik legfontosabb ilyen jellegű kérdés a klímaválság, aminek napirendi ponton való tartásához egy rendkívül kreatív módot ötletelt ki a finn Berry Creative stúdió.

A csapat egy olyan, mintázatát hőre változtató postai bélyegsorozatot dobott piacra, ami az anyaországukkal kapcsolatos környezetvédelmi kérdésekre reflektál.
A  környezetváltozás Finnországra gyakorolt negatív hatásaira három kérdéskör szemléltetésével hívják fel a figyelmet – a ritkuló téli havazással, az éghajlatváltozás okozta migrációval, valamint az őshonos madárfajok populácójának ritkulásával.

A három témához értelemszerűen három dizájn tartozik, melyek eredeti verziójukban egy hófelhő, egy madár, valamint az ország sziluettjét ábrázolják.
Ezek a motívumok hő hatására (pl. testhő) témájukat is megváltoztatják, melynek következtében a madár csontvázzá, a hófelhő záporrá, míg az ország sziluettje az azt rohamozó embertömegekké alakul át, így hívva fel a figyelmet a mindennapi életünket befolyásoló, egyébként nem csak lokális problémákra. Az egyébként a finn posta megbízásából készülő bélyegek nem csak témájukban, de élénk színeikkel is igyekeznek kitűnni a tömegből, amit a cég kreatív vezetője is külön kiemelt a Dezeen-díj jelölésük kapcsán.

„Mindenképp figyelemfelkeltő képi világra törekedtünk. Általában szeretek alternatív módon kommunikálni, nem csupán konkrétan rámutatni az adott problémára, ebben az esetben pedig nem is nagyon lett volna erre lehetőség. Beleástam magam a Finnországot különösen érintő klímaválsággal kapcsolatos kérdésekbe, amikből aztán hármat választottam – a hó esővé alakulását, a klímaválság okozta migrációt és az őshonos fajok kihalását.”

Ezekkel a nagyon fontos ügyekkel pedig szó szerint szinte bárkit megcímezhetünk, hiszen az üzenet a postának köszönhetően minden más módszernél hatékonyabban juttatható el az emberek felé.

A finn posta tehát úgy döntött, hogy időt, pénzt, és energiát nem kímélve fektet a klímaváltozás veszélyeire való figyelemfelkeltésre, ami úgy gondoljuk, hogy pozitív és követendő példaként kell, hogy szolgáljon a többi ország számára. Innen már csak egy lépés választ el minket Pablo Dorigo Sempere által elképzelt jövőképéhez. Az olasz tervező azzal vált ismertté, hogy a velencei csatorna algáiból készített biológiai úton lebomló bélyegeket, hogy ezzel is könnyítsen a környezetünkre nehezedő nyomáson.

„Évek óta készítünk közös bélyegeket a Berry Creative-val, melyek között akadt számos olyan, ami globális beszédtémává vált. Az innovatív megközelítésük, a környezeti kérdésekben való felelősségvállalásuk, a végeredmény minősége és a zökkenőmentes együttműködés olyan tényezők, amelyeket mind-mind fontosnak tartunk a közös munka során.” – árulták el a Berry Creative-val folytaott közös munkákról a finn posta munkatársai, Tommi Kantola és Petri Pohjolainen.

Úgy gondoljuk, hogy a klímaválságra még mindig azok a márkák, szervezetek és intézmények vannak a legnagyobb hatással, amik termelési vagy termékválasztásai szokásaikkal teljes mértékben figyelmen kívül hagyják az éghajlatváltozás következményeit, sőt, inkább még táplálják is azokat. De vannak olyan szerencsés és sajnos nem túl gyakori helyzetek is, amikor egy kormányzati intézmény az állampolgárok és a környezetvédelem mellett dönt, pont úgy, ahogy azt a finn posta is tette, így szerencsére nincs más teendőnk, mint felelősségteljesen használni ezeket a lehetőségeket. Még akkor is, ha az csupán egy olyan jelentéktelennek tűnő apróság, mint egy bélyeg.

Egy ilyen horderejű kreatív munkával kapcsolatban természetesen a díjak sem maradhatnak el. A bélyegek számos elismerést bezsebeltek már, köztük az év grafikusának járó díját a Dezeen Awardson, de elnyerte a Red Dot Design Awards legjobbjának járó díját, és második helyen végzett az European Design Awards 2019-es gáláján is.

Csak hogy mindenki számára érezhető legyen ennek a bélyegsorozatnak a súlya, vegyük át még egyszer mi is történt a tervezés során: a finn posta felkért egy finn tervezőstúdiót, hogy készítsenek nevelő és szórakoztató céllal egy olyan, ténylegesen használható bélyegsorozatot, ami az országot érintő klímával kapcsolatos kérdésekre hívja fel a figyelmet. Hát nem csodálatos?

A klímaválságra még mindig azok a márkák, szervezetek és intézmények vannak a legnagyobb hatással, amik termelési vagy termékválasztásai szokásaikkal teljes mértékben figyelmen kívül hagyják az  éghajlatváltozás következményeit, sőt, inkább még táplálják is azokat.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Mit keres egy idegen a lakásodban, miközben meztelenül mászkálsz?

Metálzenekarokat és horrorfilmeket inspiráltak Zdzisław Beksiński elátkozott világai

Harmonikus tökéletlenség 35mm-en: Seb Zanella-portré

Elitpalántából lett a New York-i utcai művészkultúra legnagyobb ikonja Dash Snow

Joan Cornellà halálos mosolya