Barion Pixel

Berlini klubélet: a techno örök hazája

Kiss-Dózsai Flóra

2022.07.08.

8 perc

A berlini klubélet legendás, és Berlin kétségkívül a techno fővárosa, ami 2021 óta már a világörökség része is, a német újraegyesítés korszakát meghatározó zenék védelme érdekében.

Berlinbe nem feltétlenül azért megy az ember, hogy a múzeumokat járja vagy az építészetet csodálja. Mi ezúttal a techno klubok és a hangulatos kocsmákat ajánljuk: az elektronikus zene kedvelőinek egyenesen kötelező feltérképezni ezeket a helyeket.

Bár a technonak nem jósoltak nagy jövőt, mára meghatározó helye lett a zeneiparban. Az 1990-es években, miután a berlini fal leomlott, az elhagyott keletnémet épületekben tartott rave-bulik jelképezték az újraegyesített Németországot, és a mindenki számára újonnan megtalált szabadságot.

Azóta töretlenül tart az aranykora, a “techno scene”, ami az egész zenei kultúrát jelenti, beleértve az öltözködést, a fényeket, és mindent, ami ehhez a stílushoz kapcsolódik.

A techno Berlin zenei éltető eleme – ahol a ritmus összefonódik a város történelmével

A világ egyik leghíresebb klubját mindenképp meg kell említeni: ez a Berghain. A bejutás nem könnyű, de érdemes megpróbálni, mert olyan élményben lesz az embernek része, amit más szórakozóhelyen biztosan nem tapasztalt még. Kívülről egy lepukkant gyárépületnek tűnik, de belülről óriási, csodás design-nal, izgalmas emberekkel, és nem mellesleg iszonyatosan jó hangrendszerrel.

Készen állsz életed legemlékezetesebb estéjére/hétvégéjére? Akkor tegyünk egy kis betekintést az igazi berlini techno bulikba! Ha sikerült türelemmel kiállnod a hosszú Berghain sort, és vagy olyan szerencsés, hogy be is engednek, akkor megérkeztél a techno templomába.

A sorban egyébként senki sem panaszkodik a hidegre vagy a hosszadalmas várakozásra. Ez szinte egyből elutasítást jelentene az ajtóban – meg az, ha valaki nagyon részeg vagy feltűnően külföldi. Mindenki fegyelmezett, és van, hogy órákig várnak az emberek a sorban. Személyes élményeimből a leghosszabb sor, amit ki kellett állnom, az 5 óra volt a reggeli hidegben. De megérte!

Az izgalom visszafogott érzése kezd szétáradni benned, ahogy a bejárat látókörébe kerülsz. Amint bent vagy, nincs más dolgod, mint felfedezni mindent. Ha inkább a house beateket kedveled, akkor a Panorama bárban mindig jó buli van: itt egy kicsit könnyedebb a zene, amikor feljön a nap, sokszor kinyitják a redőnyöket, hogy a nappali fények és a zene üteme összeérjen a táncban.

De ha valaki inkább a sötétben maradna, az sem probléma. A fő tánctér mennyezete 18 méter magas, és az alatta lévő izzadságcseppek között húzódó űrt a világ egyik legerősebb hangrendszere tölti ki. Akik pedig szeretnék kiélni szexuális vágyaikat, azoknak ott vannak a dark room-ok. Ez mondjuk nem jelenti azt, hogy ne lehet látni szexuális együttléteket a klub bármely részében: és ez ott teljesen természetes.

A szexualitás egyébként nagyon fontos része a berlini klubéletnek. Bulizhatsz meztelenül, de az sem zavar senkit, ha garbóban vagy, ahogy jól érzed magad: ez a szép az egészben. A bent zajló eseményeknél is rejtélyesebb a Berghain door policy-ja, mert a kidobók nagyon válogatósak. Vannak persze praktikák és tippek, amikre érdemes odafigyelni, de legtöbbször azt nézik, hogy mennyire illesz bele az aznapi party scene-be.

Az itt élő techno kedvelőknek ​​jóformán heti program, hogy tiszteletüket tegyék a klubokban. Sokan egyébként kifejezetten a zenei kultúra, illetve az elfogadó közeg miatt költöznek ide, akár a világ másik feléről is.

Berlinben a kicsit extrémebb, vagy más irányultságú embereknek sem kell aggódnia, mindenki megtalálja a maga helyét. Olyan kicsit, mint egy nagy család, ahova mindenkit befogadnak. Berlinben nem számít, hogy ki vagy, a klubokban szabad lehetsz.
Itt mindenki másképp táncol, mindenki másképp öltözködik, ráadásul a korosztályban sincs határ: a tinitől a hatvan pluszosokig bárki megfordulhat a szórakozóhelyeken. Ha nincsenek határaid, és a legextrémebb buliktól sem rettensz el, akkor a fétis kedvelő emberek mekkája a KitKat Klub.

A hely önmagában megtestesíti azt a befogadó, megengedő szellemiséget, ami annyira meghatározza Berlint; a szex, a fétisöltözet és a nyitottság erősen ajánlott. Bár a kidobók itt meglehetősen szigorúak, barátságos hangulatra számíthatsz, ha túl vagy a ruhatáron: mert ez általában azt jelenti, hogy kétségtelenül azok közé tartozol, akik levetkőznek, mielőtt a tánctérre lépnek.
Itt minden korosztály, testtípus, valamint a nemek és szexualitások széles spektruma megtalálható. A csodálatos techno ütemek és az elképesztő fények mellett olyan érzésed van, mintha a barátaiddal táncolnál. Természetesen mindenki maga dönti el, hogy miben szeretne részt venni a buliban, itt minden szexuális tevékenység belefér. De ha valaki csak táncolni és és lazulni megy le, az sem probléma – ez mondjuk a ritkábbik eset, hiszen a KitKat-be általában céltudatosan mennek az emberek.

Berlinben a legtöbb hely nem egyszerűen egy szórakozóhely. Ott teljesen természetes, hogy a bulik 48 vagy 72 órásak, és vannak akik végig ott maradnak, vagy hazamennek, alszanak, és visszamennek a 3. napon. Feltehetjük a kérdést akkor, hogy hogyan lehet bírni? Nagyon sok chill része van a kluboknak, kívül és belül is. Nem ritka, hogy ezeken a félreeső helyeken alszanak, töltődnek az emberek. A legtöbb helyen tudsz venni főtt ételt is, de ha az nincs, akkor fagyit vagy csokit biztosan. A Wilde Renate például egy olyan klub, ahol azt érzed, hogy belecsöppentél az Alíz Csodaországban világába – a benti részen szűk folyosókból nyílik rengeteg szoba, kicsit olyan az egész hely, mint egy labirintus, de épp ettől izgalmas. Tökéletes hely az igazi hedonisták számára, akik szeretnék felfedezni a legbensőbb vágyaikat.

Szabadság
Én személy szerint sok országban jártam klubokban, de ezt a fajta szabadságot és életérzést sehol máshol nem tapasztaltam. Az például, hogy leragasztják a telefonok kameráját, – mert a fotózás tilos ezeken a helyeken – szerintem mindenhol be kéne vezetni. Az emberek sokkal inkább foglalkoznak a jelennel, benne vannak a ‘most’-ban. Ráadásul nagyon kiábrándító tud lenni, amikor egy DJ játszik, és mindenki telefonnal a kezében videózik. Egyszerűen elveszik az igazi élmény.

De van egy másik oka is: a társadalmi-közösségi összetartozás. Szeretnék, ha minden klub egy safe space lenne, egy olyan hely, ahol nem készülnek senkiről fotók és videók, ahol igazán elengedhetik az emberek magukat. Ezeken a bulihelyeken sok esetben olyan társadalmi csoportok fordulnak meg, akik támadásoknak lehetnek kitéve, így ez a szabályozás az ő védelmüket is szolgálja.

A Covid sem tudott kifogni a berlini klubok népszerűségén. Amíg zárva tartottak, addig mentek az online bulik. Ez persze nem hozta ugyanazt az élményt, de a helyek szerették volna, ha a törzsközönségük nem marad ki a hétvégi bulikból, tomboljon bármilyen világjárvány. A Berghainban például volt egy STUDIO BERLIN nevű kiállítás, ami a Berlinben élő és alkotó kortárs művészek alkotásait mutatta be. Az előadás német és nemzetközi nézőpontokat mutatott be a fényképezés, szobrászat, festészet, videó, hang és installáció területein. Próbált minden klub valahogy életben maradni, ki online bulival, ki kiállítással.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött

Crip walk!? Nem tánc, hanem életforma!

Yellowman útja az árvaháztól a dancehall trónjáig