Barion Pixel

Blockbuster mentes 10-es lista 2022-ből

Petke Balázs

2023.01.13.

6 perc

Már a címből kiderül, hogy egy olyan listát ajánlanék a figyelmetekbe, amelyen belül nagyobb eséllyel lelhettek rá egy olyan filmre, ami esetleg kimaradhatott számotokra 2022-ben. Mert minek is ajánlanék Top Gun-t, Batman-t, vagy Üveghagymát, (nagyon jó filmek!) hiszen ezek a filmek mindenkivel szembe jöttek folyamatosan. Nem is húznám az időt hosszabb bevezetővel, íme a lista:

10. Ők
Gyönyörűszép tájon, egy varázslatos ingatlanban játszódik a film, mégis olyan rémálomban lesz részünk, amit megemlegetünk. Hasonlít szerintem a Befejezésen gondolkodom című filmre és nem csak azért mert mindkét filmben a kivételes tehetségű Jessie Buckley játszik óriásit, inkább a film felépítése miatt vonok párhuzamot. Magányosan elutazni messzire a nagyvárostól, lassan elveszíteni a kapcsolatot a való világgal, küzdeni, hogy átvészeljük épp ésszel. Mindkét történetben hasonló megpróbáltatásokon mennek/megy keresztül a főszereplő. Bár az IMBD értékelés, lehet hogy rémisztő, de adjatok egy esélyt ennek a különleges Alex Garland alkotásnak. (írta, rendezte)

9. Vörös Rakéta
Sean Baker a Florida után, ismét elkápráztat bennünket. Ez a film vicces, szívbemarkoló, provokatív, melyben Baker újra kendőzetlenül bemutatja – az amerikai álom függönye mögé lépve – a közép, de inkább alsó osztály melankonikus, sehová sem tartó, reménytelenséggel átitatott mindennapjait. Simon Rex fantasztikus a főszerepben!

8. Minden jót Leo Grande
Magánéleti krízisből, pontosabban egy hosszú és boldogtalan házasságból kilépő tanárnő próbálja megtalálni önmagát. Nem igazán érzi mi a jó és mi nem, csak egy kétségbeesett törekvés hajtja, hogy bármi, csak valami történjen. Feledni ami volt, ne kelljen gondolkozni, mert abba már belefáradt. Egy férfi escorttal találnak egymásra, de nem úgy, ahogyan azt elsőre adná a szituáció.

7. A Titokzatos nő
Park Chan-Wook rá a garancia, hogy jó filmet fogunk látni. Első ránézésre egy krimi, gyilkossággal és rejtéllyel a középpontban. Aztán ahogy elkezdünk kifelé haladni, úgy bontakozik ki a többi kör, hihetetlen fordulópontokkal és drámákkal.

6. Préda
Meglehet hogy kakukktojás és kilóg a többi film közül, de nem hagyhattam ki a listáról ezt a rendkívül kreatív feldolgozását a Predatornak. A 2022-es év egyik legnagyobb meglepetését okozta ez a kis költségvetésből és eleve streaming felületekre szánt film. Az első Predator film sokak számára (számomra is) etalon, ez a film méltó a nagy elődhöz.

5. A világ legrosszabb embere
Korábbi cikkünkben írtunk már erről a filmről, behelyeztem mégis a listába – ha valakinek elkerülte volna a figyelmét tavaly, szerintem érdemes pótolni!

4. Rosszul vagyok magamtól
Kőkemény szatíra Norvégiából egy nagyon is aktuális témáról. Egyes emberek (és egyre többen) szinte mindent megtesznek azért, hogy minél több figyelmet és pozitív visszaigazolást kapjanak. Ki mérsékelt törekvéssel, ki hevesebben. Ebben a filmben egy nagyon heves ámokfutást láthatunk.

3. Minden, mindenhol, mindenkor
Eszement menet ez a sztori, hihetetlen hogy manapság még tud valami teljesen újat is mutatni egy film. Már mindent láttunk és mindenhogy, de nem mindenkor! Mert 2022-ben Dan Kwannak és Daniel Scheinert-nek sikerült megint valami eredetit alkotni.

2. Vezess helyettem
Haruki Murakami író történetei csodálatosak, írtunk is már korábban a művészről. Az Ő novellájából készült ez a magával ragadó, majdnem 3 órás film, amiben cselekménye szerint nem sok történik, viszont az emberi lélek útjából és gyászából annál nagyobb mélységeket kapunk.

1. A Sziget szellemei
Könnyen döntöttem, hogy melyik filmet is helyezzem majd az első helyre. Robert McKee-t idézném a világ legismertebb forgatókönyvírás oktatóját, amikor az író rendezőkről kérdezték: „Most Martin McDonagh jut az eszembe. De, és ezt most szeretném hangsúlyozni: Martin McDonagh nem „auteur”, hanem „author” – azaz, a szó angol változatát használom az ő esetében. Ír egy csodálatos forgatókönyvet, amit frenetikus erővel megrendez. Wow! Ez igen kivételes.”

A Sziget szellemei olyan film, ami jó ideig veled marad, eszedbe jutnak jelenetek, átgondolod újra és újra a látottakat. És most az „átgondolod” -on van a hangsúly. Mert Martin McDonagh filmjeire nem azt mondanám, hogy egyre csak jobbak, inkább azt – hogy egyre mélyebben száll alá az az emberi lélek rétegjeibe.
Olyan kérdéseket vet fel az emberi kapcsolatokról, az elmúlásról, amelyeket megkapunk feladatként, nézőként. Velünk marad és arra sarkall, hogy mi is merjünk magunkba, vagy a saját életünkre kívülről tekinteni. És az ilyen film az, ami igazán értékes. Nem semmi vagy Martin McDonagh…

10+1 ráadásként: A Gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya
Ok, ez a film tényleg kakukktojás, egy kissé blockbuster, mert eredetileg annak indult, de nem hagyhattam ki. Mert Nicolas Cage egyszerűen menő. Aki így tud nevetni magán – azzal mi is együtt nevetünk.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Summer of Soul: a fekete Woodstock

Scavengers Reign: élni és élősködni hagyni

80 Blocks from Tiffany’s: Bronx, az Isten háta mögött, ahol az ördög nem alszik

Reel Rock-filmtúra, nem hagy lógva

Freaknik: a Dél, ha beindul

Tokyo Vice és egyéb bűnök: Japán titkos világa nyomában