Barion Pixel

Cseh András – Netfüggők és egyéb állatfajták

Benedek Csanád

2023.08.29.

5 perc

Amit ezúttal ajánlunk nem könyv, hanem kifestő. A címe tényleg Netfüggők, de vajon milyen fajta állat az ember? Sok kérdésre választ kaphatunk Cseh András felnőtteknek szánt színezőjéből. Elsőre nevetségesnek és furának hathat egy felnőtt színező, de itt meglepően súlyos kérdések vannak meglepően viccesen tárgyalva. András azt a Borisz Paszternak által is megfogalmazott kérdést járja körül, hogy „Az ember nem a természetben él, hanem a történelemben.”, vagyis a társadalomban. Ha azt hinnénk ez nem nagy dolog, tévedés, ez a legnagyobb dolgok egyike, ami velünk, az emberállatokkal, történt. Kant is behatóan tárgyalta a kérdést, hiszen „Az egyes ember és az emberek összessége, az emberi faj, a kanti híres „polgári társadalomban” nem él többé természeti determináltságban.” Ellenben a civilizáció determináltsága, függőségei legalább annyira veszélyesek lehetnek ránk, mint egy kardfogú tigris.

Felnőtteknek szánt kifestő
Hallottál már az internetről? Vannak a baráti körödben olyanok, akik rendszeresen neteznek? Esetleg Te magad is próbáltad már? Ez a kifestő „kapudrog” ahhoz, hogy kevesebb időt töltsünk feleslegesen az információs szupersztrádán.

A szerző az ember és a világháló történetét a távoli múltból kiindulva, a mechanikus jelenen át a lehetséges jövőig vizsgálja, vicces rajzok és kommentárok segítségével.

Édesapjával, Cseh Tamással, közösen már adtak ki egy indián mesekönyvet. De ez egy teljesen más jellegű munka.

Cseh András képzőművész-író első saját könyvében illusztrálja is szövegeit, verseit, dalszövegeit az internetfüggés témájában, egyedi humorral fűszerezve.

Andrásra nem igaz a frázis, hogy nem kell bemutatni. Be kell mutatni, ugyanis tudatosan kerüli az internet földjét.

Cseh András – Nem vagyunk az interneten.. | LAVOR Stories

Cseh András azonkívül, hogy grafikus, tanár, képzőművész, a nemrég tényleg búcsúzó Búcsúkoncert Zenekar frontembere, egyben az Újzenekar frontembere is. Ez utóbbi nyomokban Wahorn Andrást is tartalmaz. Fogyaszd felelősséggel!

Újzenekar: Voltam egy gravitációs tréningen

Andrisról Wikipédia-bejegyzést és képeket is nehezen lehet találni, ugyanis valami fura betegség rabja. A valóságban szeret élni. Az internet veszélyeit szerinte nem vesszük elég komolyan. Erről így nyilatkozott:

Megvan a véleményem a világ internetfüggőségéről. Az embernek sok képessége leárnyékolódik attól, ha rákattan az internetre. […] a digitalizáció és az internetes fejlődés egyre nagyobb méreteket ölt a földön. Egyre inkább elmosódnak az online és offline lét közti határok. A folyamat nem fog magától megállni, irdatlan pénz és akarat van abban, hogy megtörténjen ez a végtelenül praktikus, csak szerintem kevéssé bölcs változás.”

Net ellen a netről?
Hogyan lehet egyáltalán eljuttatni ezeket a gondolatokat az emberekhez a világháló nélkül? Te magad is ezt a cikket online olvasod. Én magam is tartalmat gyártok az internetre. András kellő humorral kezeli azt az önellentmondást, hogy például interjút ad YouTube-csatornán stb.

Kezdeti, türelmi időben online is fogjuk terjeszteni az ügyünket. Olyan ez, mint amikor feltalálták a telefont, de a fejlesztők még levélben meg távírón beszélték meg egymással a részeredményeket.” Cseh András

Valójában nem arról van szó, hogy ne legyen internet, hanem arról, hogy ne legyünk a
háló csapdájába ragadt kis legyecske, mert akkor megesz minket a szétesés gonosz pókja.
Egy mondatban összefoglalva az a lényeg, hogy a túl sok netidő az netadó. Leárnyékolja
egyéb képességeidet, amik akkor jönnek elő, ha nem passzívan rohadsz a gép előtt.

András a pandémia alatt egy barátjával, Pintér Gergővel, még egy „élőcsatorna-tisztítási” mozgalmat is elindított, hogy elősegítse az offline világba való visszagyökerezést, mert az élő csatornáink eldugultak. Keveset beszélgetünk, társasjátékozunk, járunk össze. De egyáltalán, keveset vagyunk csak úgy magunkban egyedül.

Cseh ezúttal is némi humorral vegyítve fejti ki, hogy mire is gondolt csatornatisztítás alatt. Az offline létet erősítő gyakorlatokat kell végrehajtani: „Trenírozzuk azokat a képességeinket, amelyek az internethasználat következtében kezdenek elsorvadni. Eddzük például az emlékező izmainkat, a telefon nélküli egymásra gondolásra és együtt levésre szolgáló izmainkat is.”

Színezd ki magad!
A kifestős könyv erősen ajánlott. Gyengébb idegzetűeknek is. A fülszövegben még arra is felhívják a figyelmet, hogy helyesírási hibák is vannak a szövegben, azt pirossal javítsuk ki. Kozmikus humor garantált. Egyébként ez egy circa 152 oldalas színező, szóval el lehet benne merülni. Sok oldalról meg lehet közelíteni, hogy mi ez a könyvecske valójában. Egyszerre sci-fi, paródia, holisztikus átfogó kultúrtörténet, de utazás is. Ha végigmész rajta, a színes ceruzák új gondolatok szülnek a fejedben és jó esetben az életedet színezed ki vele.

Bocs, hogy nem személyesen mondom ezt el neked! Na, de most aztán tényleg: GO OFFLINE!

Like-old a barátaidat a három dimenzióban! Mi megvárunk itt.

TÁVOLI MÚLT
JELEN
KORSZAKOK
GYERMEKKOR
METRO
EGYÜTT
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Junji Ito hátborzongató japán meséi

S66: Trauma / Nosztalgia

Lélegezz: egy élet flow-ban

A szuperhős, kinek neve García!

Alois Nebel: egy csehül sikerült utazás a koponyám körül

Hatsuun Jindo: Járd a magad útját