Barion Pixel

Nincs magyar fantasy Nemes István nélkül!

Petke Balázs

2022.05.06.

7.5 perc

Régi könyveimet rendezgetve rátaláltam egy 1991-es kiadásra, amelyet már elveszettnek hittem, A Káosz Szava című regényre. Az író John Caldwell, az álnév mögött pedig Nemes István áll. Belelapoztam mert kíváncsi voltam, vajon mennyire veszítette el a Káosz ciklus nyitó könyve a varázsát, hiszen az akkori olvasói élményemet még 14 éves fejjel éltem át. Nem veszett el. Sőt, azt vettem észre, hogy alig bírom abbahagyni az olvasást, folyamatosan berántott a következő fejezet.

Mivel a regény egy akkoriban 5 részesre tervezett sorozat nyitó könyve volt és emlékeim szerint őriztem az összes könyvet – nekiálltam megkeresni a többit is és hála az égnek egy kivételével rátaláltam az összesre. Miközben belekezdtem a kedvenc fantasy sztorim újra olvasásába, megrendeltem gyorsan az online antikváriumon a hiányzó és egyben legjobb részt – A Káosz Szívét is. Teljes lett ismét a történet így fejest ugrottam Skandar Graun harcos pap kalandjaiba.

Nem hittem volna hogy még visszatérek a fantasy műfajhoz, de ez van, el kell
ismernem – Nemes István számomra továbbra is a hivatkozási alap ebben a műfajban.

Akkoriban, 1990 környékén olvastam természetesen az alap fantasy regényeket, a Gyűrűk Ura sem maradt ki, de semmihez sem volt fogható a Káosz Szava és a Káosz Szíve.

Imádtam hogy végre nem egy tipikus főhős karakterről olvasok, teljesen üdítő volt egy igazán eredeti figurával találkozni, egy bűzös félork harcos pap, mogorva karakterével. Nála bizony nincs önfeláldozó segítségnyújtás, hősökre jellemző mártirkodás. Cserébe viszont dühkezelési problémák, folyamatos morgás, pesszimizmus, ocsmány módon való mocskos lerészegedések és hasonló karakterjegyek jellemzik hősünket – persze hogy egyedi élményt jelentett Tolkien örökké pityergő hobbitjai és a daliás, ám annál unalmasabb harcosait követően! (persze mint irodalmi mű megkérdőjelezhetetlen, teljes tisztelettel és elismeréssel adózom Tolkein felé)

Már a kezdő oldalakon megvett teljesen Skandar Graun karaktere, aki a történet elején a Rettegés Erdejében ütötte, gyilkolta le és rabolta ki az átutazó, turista-kalandorokat. Innen indul a történet, az ő sajátos bosszú missziójával, amely a későbbiekben kibontakozik egy háborúvá a Rend és a Káosz hívei között, aminek persze kiválasztottként Skandar Graun a kulcsfigurájává válik.

Viszonylag sok fantasy regényt olvastam tini koromban és számomra azért
emelkedett ki messzemenően a Káosz világa, mert olyan szereplőkről olvashattam,
akik végre nem a megszokott fantasy recept alapján teremtődtek

Mert mi is az unalmas, iparos fantasy recept? Az elf lények hősiesek, elegánsan mozgó vadászok, kiknek minden körülmények között makulátlan marad a jellemük.
A törpék a nyers erőben hisznek, nem dumálnak, inkább ütnek. Hirtelen haragúak, de ha jókedvűek nagyon nagyon tudnak mulatni. A mágusok visszafogott, rejtelmes jellemű bölcsek stb.stb… Túl kiszámítható. Majdnem minden regényben az említett jellem-skiccekkel jelennek meg az elfek, törpék, mágusok és társaik. Ez volt a gondom egy idő után.

Nemes István világában szintén lehet olvasni elfekről, törpékről, viszont a karakterek megtelnek extra élettel, humorral és sajátos lélekkel. A könyveket nem lehet lerakni, mert egyik szituáció jobb mint a másik, remekül megírt párbeszédek váltják egymást és tobzódunk a cselekmény fordulópontjaiban.

Szinte biztos vagyok benne – ha Nemes István Amerikában vagy Angliában születik, egy ligába kerül a többi világhírű fantasy íróval. Ez a bizonyos „ha” persze nem hiszem hogy zavarná az írót, szerintem ideje sem volt ilyesfajta álmodozásra – annyira termékeny alkotó és könyvkiadásban, játékfejlesztésben is folyamatosan aktív. 1990-ben amikor hosszas próbálkozásokat, műfordításokat követően megjelent első saját regénye, a már említett Káosz Szava – Nemes berobbant a fantasy műfajba. Sorra jöttek ki a regényei, a Káosz ciklus mellett elindította a szintén kultikusnak számító Éj és Hajnal trilógiáit. Mindeközben megalapítja húgával a saját könyvkiadóját Cherubion névvel – bejegyezve 1991 szeptemberében – és folyamatosan népszerűsíti a kaland játék, azaz a szerepjáték műfajt országszerte.

Az imént felsorolt karrier-élettel viszont nem egy könnyű utat választott.
A könyvkiadással, azon belül is a fantasy műfajjal foglalkozni – hát, nem egy díszmenet. 1997 – ig minden rendben volt, sőt, ez a pár év aranykorszak volt, olyan hónap is akadt, amikor Nemes egyszerre 4 regényt írt. 98-tól viszont drasztikusan visszaesett a romantikus és fantasy regények iránti érdeklődés – ennek hatásaként pedig lassan, vészjóslóan növekedtek az anyagi nehézségek, amelyek ráadásul az író vállát nyomták, hiszen a kiadónál szinte minden feladatot ő végzett. 2001 – ben még kiadta saját szerepjátékát, amelyhez nagy reményeket fűztek, a Káosz Szerepjátékot, ám a siker elmaradt. 2005-re már az anyagi csőd-állapot kezdte ellehetetleníteni a kiadó működését, ám a következő évben jött egy remek lehetőség: a Delta Vision kiadóval megállapodva, Nemes el tudta adni úgy a céget, hogy ígéretet is kapott az eredeti sorozatok megtartására és tiszteletbeli főszerkesztőként folytathatta munkáját.

Jelenleg pedig valahol éjszakánként dübörög a black metal, hiszen a munkamódszere azóta sem változott Nemesnek, éjjelente a legaktívabb és a jól bevált metal hozza el számára az ihletet.

Sorra írja a regényeit – pl az azóta több folytatást is megélt Káosz ciklus sokadik regényét. Gyakran álmodoztam arról, hogy ha lehetne egy filmes kívánságom, mármint ha bármelyik regényre amelyre rámutatnék – filmes formát öntene, akkor egyértelműen a Káosz ciklus lenne az. Micsoda élmény lenne viszont látni megfilmesítve! A teljes regényfolyam alapján mondjuk egy nagyköltségvetésű HBO, vagy NETFLIX sorozat.
Teljes elfogultságommal átitatva persze, de nagyobb pénzzel is fogadnék a világsikerre. A már kivesézett egyedi karakterek, gyakran Rejtő Jenői magasságokat idéző sajátos humor, brutális, trancsírozós és rendkívül kreatívan kitalált harc-jelenetek – és hát persze a főhősök alfája, ő maga, Skandar Graun!

Ez persze csak álmodozás, da ha filmben nem is, legalább videójáték formájában elkészült hosszas fejlesztést követően a World Of Chaos videojáték, lelkes magyar fejlesztők szorgalmának köszönhetően. A srácok persze elkötelezett Skandar Graun rajongók, Nemes Istvánnal is jóban voltak/vannak, így nem volt kérdés, hogy a Káosz Szava könyvet veszik alapul a játék cselekményéhez:

Az egészen biztos hogy a most újraolvasott 5 regényt követően, most felkutatom a többi folytatást is és újra elmerülök ebben a különleges világban. Javaslom nektek is, ha valami másra, valami különlegesre vágytok a fantasy zsáneren belül – keressétek az író könyveit. Káosz mindörökké!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Burroughs: hosszú séta az élet sötét oldalán

Lélegezni és lélegezni hagyni

Bestiarium Hungaricum

Vadászat Hunter nyomában

A rém és az álom nagymestere: H.P. Lovecraft

Cseh András – Netfüggők és egyéb állatfajták