Barion Pixel

Csónakrejtély a szellemváros utcáin: egy halom hajó várja kapitányát a gengszter negyed közepén

Halusitz Hajnalka

2021.05.25.

3.2 perc

Detroit egy kemény hely, oda születni kell, tartja a városi legenda. Rengeteg különböző impulzus és furcsa dolog érhet arrafelé, így hát, ne lepődj meg, ha az utcán random helyeken kidobott csónakokba botlasz.

Annak idején a várost az amerikai autógyártás fellegváraként tartották számon. A 2010-es években a munkanélküliség és a bűnözési ráta emelkedése miatt elnéptelenedett és majdnem teljesen kiürült. 2013 nyarán a város hivatalosan is csődöt jelentett, bezártak a gyárak és folytatódott a saját farkába harapó kígyó tekergése. Az egykor élettel teli település napjainkra alig 700 000 lakosú kísértetvárossá alakult át. A házak, épületek, templomok konganak az ürességtől, amit a helyiek szemét (vagy csónak) lerakóhelynek használnak.

A Monster Children Sal Rodriguezzel készített interjút, aki már 3 éve örökíti meg a kidobott hajókat a kísértetváros utcáin. Rodriguez, helyi lakos, itt született és imádja Detroitot. Nem mondja, hogy nem igazak a mindenki által ismert közhelyek, de szerinte maga a város nem ennyire fekete-fehér.

„Detroit olyan volt, mint a vadnyugat a maga mocskosságával, veszélyérzetével. Egy ideig pusztaság volt, és félelmetes! Végtére is azt mondom az új lakóknak Detroitban, hogy ez most egy csodálatos hely, csodálatos történelmi látnivalókkal, a városban élni izgalmas és inspiráló. De Detroit még mindig elég kemény, és ha nem vigyázol, a város szó szerint élve megesz téged, és ezért még mindig szeretem!” – mondta a fényképész.

A képek készítésén túl, Rodriguez kicsit mélyebbre ásott a történet felgöngyölítéséhez. Bármennyire is szeretnénk extrém magyarázatot, nincs különös indoka annak, hogy az emberek csónakokat pakolnak ki a közterületekre. A város 2013-as csődje óta az emberek nehéz időket élnek meg, és nem engedhetik meg maguknak, hogy ilyen járműveket tartsanak fent, vagy éppen megfelelő körülmények között tárolják, ezért inkább megszabadulnak tőle a lehető legkényelmesebb úton: kidobják.

Sal szerint a jelenség nem ma kezdődött, már 30 éve tart és egyre rosszabb lesz az idő előrehaladtával.

„Létező probléma, hogy hetente rengeteg szemetet dobnak az utcára, egy város, amely a
külváros WC-kagylójaként híres, megalapozza a detroiti elhagyott hajók jelenségét.”

Barátai és idegen emberek gyakran jelzik neki Instagram üzenetben, ha új hajót találnak, amit érdemes lehet megörökíteni. Az elkészült felvételeket középformátumú, 6×7-es képkockákra rögzíti. A hagyományos technika olyan különleges érzést ad a fotóknak, amelyre a digitális technika a legjobb filterekkel sem képes. A készítő tudatosan egyedi, semmihez nem fogható hangulatot kívánt teremteni a projektnek.

Ezentúl, ha az élet vagy a kíváncsiság Detroitba sodor, talán már nem értetlenül állsz majd az utcán heverő csónakáradat előtt, hanem te is keresed a már-már ikonikussá vált hajóroncsokat. Ha találsz egy újat, ne felejts el dobni egy üzenetet Salnak az instán, akinek további képeit itt is megnézheted!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Rókavadászat Angliában, másképp

Az igazi Basquiat nyomában

Tintin és Lovecraft: egy őrült skót elméjében

Herakut: kettőn áll a vásár, avagy graffitis love story!

Enrico Robusti becsavarodott festményei

Bele a képébe: Trevor Wisecup konfrontatív utcafotói