Barion Pixel

Eleinte megmosolyogták, ma viszont már milliókért mennek el a világ talán legtermékenyebb – és egyben legvidámabb – tájképfestőjének alkotásai

Kiss Márk

2021.09.27.

5.5 perc

Hibák nem léteznek, csak aprócska, boldog balesetek” – ez volt Bob Ross egyik olyan alap életigazsága, melynek köszönhetően a közönség, még ha nem is rögtön, de idővel teljesen szívébe zárta az amúgy marcona katonából lett halk szavú tájképfestőt.

De ki is volt ez a mikrofonfrizurás fickó, és mégis hogyan lett szinte fogalom a modern festészetben, méghozzá úgy, hogy képei tulajdonképpen egy kaptafára készültek, egy jól berögzült technikát, már-már gépiesen alkalmazva.

Nos, Bob Ross talán maga sem gondolta volna, hogy a PBS csatornán 1983-ban elindítottot, Joy Of Painting című festőműsora a kezdeti bukdácsolások ellenére majd’ 11 éven keresztül fennmarad és – idővel – százezreket szegez minden áldott héten a tévéképernyők elé. Pláne annak fényében tűnt ez elképzelhetetlennek, hogy hősünk viszonylag későn kezdett el érdeklődni a képzőművészetek iránt.

Már javában a légierőnél volt állományban, amikor a meglehetősen unalmas szolgálatok közben rajzolgatni kezdett, majd később, szabadidejében beiratkozott egy festőiskolába. A sorsa innentől végérvényesen elrendeltetett – eldöntötte ugyanis, hogy felhagy a katonáskodással és húsz hosszú év után ismét civilben próbál szerencsét. Első lépésként egy bárban helyezkedett el részmunkaidőben, ahol aztán – sörcsapolás közben – véletlenül felfigyelt Bill Alexander német festő televíziós műsorára, a The Magic Of Oil Painting-re. Alexander a 16. században népszerű, úgynevezett „alla prima” technikát használta képei megalkotásához, vagyis vizes alapra festett a lehető leggyorsabb mozdulatokkal, majdhogynem hanyag ecsetkezeléssel anélkül, hogy megvárta volna, míg megszáradnak a különböző rétegek. Egy-egy alkotás nagyjából harminc perc alatt készült el, ami szabályosan lenyűgözte Ross-t. Szorgosan gyakorolni kezdett, majd kisvártatva elsajátította a nem túl bonyolult technikát.

Rövidke útkeresést követően egy barátja, valamint felesége társaságában megalapította első vállalkozását, egy tájképekre szakosodott festőiskolát.
Ez azonban inkább csak vitte a pénzt, mintsem hozta volna. Ross elmondása szerint ekkor olyan rossz anyagi helyzetben volt, hogy fodrászra sem futotta neki, ezért kényszerűségből meghagyta gyűlölt mikrofonséróját.

Sosem szerette a természetesen bongyor haját, ám az önálló életet kezdett élni; pillanatok alatt a személyes védjegyévé vált, így aztán üzleti megfontolásból soha többé nem egyensítette már ki.

Szintén a nélkülözés hatására spórolt a festőeszközökön is, kevés színt használt például, és még kevesebb ecsetet.

Mint egy bekezdéssel feljebb említettem, 1983-ban kezdte sugározni a PBS a Joy Of Painting című műsorát heti rendszerességgel. Egy adás pontosan fél órás volt.
Ez idő alatt Ross bemutatta az előre elkészített vásznat, a felhasználásra kerülő színeket, a palettát, és nem mellékesen teljesen be is fejezte az éppen aktuális tájképet. Mindezt úgy, hogy egyetlen másodpercig sem kapkodott, kedélyesen, kellemes bariton hangján instruálta a nézőket, miközben pozitív, majdhogynem filozófiai gondolatokat közvetített. Ahogy a műsor egyre ismertebbé vált, úgy alakította ki Ross saját tévés imidzsét is. Ikonikus, vöröses mikrofonhaján túl – a szépérzékű hölgyek legnagyobb örömére – állandóan feszülős farmernadrágban és mellkasig kigombolt ingben mutatkozott.

A Joy Of Painting egészen 1994-ig volt látható, tizenegy év alatt összesen 403 epizódot
forgattak le belőle. 381 tájképet alkotott Ross a műsorban, ám, hogy teljes életműve
valójában mennyi festményt ölel fel, azt senki sem tudja pontosan.

Az viszont biztos, hogy az adásokban szereplő képeket egyenként háromszor festette meg: először próbaképpen, másodjára a felvételkor, harmadjára pedig a műsorhoz készült tankönyv illusztrációja gyanánt. (Igen, később könyveket adtak ki és tanfolyamokat indítottak USA-szerte Ross-ék a Joy Of Painting sikerének hála.)

A történelem legvidámabb tájképfestője 1995 júliusában hunyt el nyirokcsomó daganat következtében. Halála után sem merült feledésbe a neve, sőt, az interneten manapság soha nem látott népszerűségnek örvend.

Végezetül összeszedtem néhány érdekességet Bob Ross életéből. Ezek egyvelege nélkül aligha lehetett volna Bob Ross, Bob Ross.

● Még a legélesebb szemű tévénézők közül is kevesen szúrták ki, hogy Bob gyerekkorában elvesztette bal kezének egyik ujjpercét
● A Joy Of Painting követőinek mindössze 10 százaléka készítette el az általa bemutatott alkotásokat
● Összesen (cirka) 30 ezer tájképet festhetett pályafutása során
● Művei egyrészét eladományozta, a többit a Bob Ross Inc. megtartotta magának. Elvétve lehet eladó példányt találni a műkincs piacon
● Amennyiben mégis belefutsz egybe, jól nyisd ki a pénztárcád, mert nem lesz olcsó mulatság. 10 ezer dollár (megközelítőleg 3 millió forint) alatt ugyanis képtelenség Bob Ross festményt vásárolni
● Youtube csatornája majd’ 5 millió követővel rendelkezik per pillanat
● Imádta az állatokat és a természetet. Néha mentett mókusokkal az ingzsebében ült le a kamera elé
● Nem holmi stúdióban, hanem otthonában forgatta műsorait
● Habár a legvidámabb fák és hegyek állandó szereplői voltak a képeinek, valamilyen rejtélyes oknál fogva emberi alakokat szinte soha nem festett egy-két ritka kivételtől eltekintve
● Ross meg volt győződve arról, hogy elég gyakorlással bárkiből festőművész válhat
● Fia folytatta apja mesterségét, ő is tájképfestő lett a családi vállalkozásban

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Mit keres egy idegen a lakásodban, miközben meztelenül mászkálsz?

Metálzenekarokat és horrorfilmeket inspiráltak Zdzisław Beksiński elátkozott világai

Harmonikus tökéletlenség 35mm-en: Seb Zanella-portré

Elitpalántából lett a New York-i utcai művészkultúra legnagyobb ikonja Dash Snow

Joan Cornellà halálos mosolya