Barion Pixel

Gab ajándéka a Rapnek

Benedek Csanád

2021.07.18.

6 perc

Timothy Jerome Parker, ismertebb nevén Gift of Gab, a Blackalicious rap duó szövegfelelőse június 18-án elhunyt. Mindössze ötven éves volt.
A sacramentumát mondják Sacramentoban, hogy ilyen fiatalon eltávozott ez a sacramentói rapper.

Gab ajándéka a rapnek a tudatos, intelligens szövegek és a többtagú és összetett rímjátékok. A rapneve Gift of Gab is egy angol kifejezés: olyan ember, aki jó beszélőkészséggel van megáldva. Ezt általában ügyvédekre használják. Gab sajnos nem tudta a kaszásnál kidumálni magát. Gift of Gab szintén tagja volt a Bay Area-i hip-hop közösségnek és lemezkiadónak, a Quannum Projectsnek, és szólóelőadóként is adott ki albumokat.

Az elmúl hét évben veseelégtelenségben szenvedett, többször esett át dialízisen, míg 2020 januárjában végül új vesét kapott. Közösségi gyűjtés eredményeként 30.000 dollár jött össze a műtétre. Ahogy az orvosi feketehumor mondja: a műtét sikeres volt, a beteg meghalt. Vagyis, esetünkben nem egyből, de úgy látszik a szervezete nem fogadta be az új vesét.

A Blackalicious négy stúdióalbumot adott ki: Nia, Blazing Arrow, The Craft és az Imani Vol. 1, melyek közül három album klasszikussá vált. Emellett van két albumhosszúságú EP-jük is, a zseniális Melodica ami nálam az első albumuk, és az A2G, amely szerintem a legesszenciálisabb albumuk, nem értem ezt miért EP-nek adták ki. Minden szám 10/10 rajta.

Gift of Gab szóló albumai: 4th Dimensional Rocketships Going Up; Escape 2 Mars; The Next Logical Progression

A Blackalicousnak a legelején Gaben és a dj Chief Xcel-en kívül volt még egy tagja, a barátságos nevű Mc Homicide (Emberölés). Ő tényleg streetlife-ot élt, kicsapták az iskolából és a zenélést is jövedelmezőbb kábítószerkereskedésre váltotta, ami viszont nem egy életbiztosítás. Nagy a lemorzsolódás az emberanyagban. Szó szerint.
Így végül ketten folytatták, Gab és Xcel. A jó rapnév kitalálással azért megküzdött ő is, korábban volt Tiny T aztán Gabby T és ebből lett végül Gift of Gab.

Ha úgy érezted, hogy elfogult vagyok a Blackalicousszel kapcsolatban, ez nem azért van, mert meghalt Gab és csak jókat akarok írni, hanem azért mert tényleg szeretem őket. Volt, hogy Barcelonában egy lemezboltba betérve az ő cuccaikat vettem csak meg, nem azért mert rossz a spanyol hip-hop, hanem mert annyira jó a Blacka.

Az elmúlt időszakban három számomra fontos rapper is elment. MF Doom, Double K (People Under the Stairs) és most Gab. Mindegyikről kellett volna írnom, és utólag bánom, hogy nem tettem.

A zenebiznisz húsbolt és piac. Ha jól nézel ki, eladható vagy és beleillessz a gengszter rapsablonba, akkor a halálod is nagyobb biznisz. De nem a hírverésről, és negatív tendenciákról akarok beszélni.

Nekünk zenehallgatóknak komplex élmény a zene, a szöveg és az előadás együtt, azonban van egy szint ahová csak az anyanyelvi szinten beszélők kapnak bebocsátást. Akkor megnyílik számodra egy másik világ. Erre a lépcsőfokra sok angol anyanyelvű sem tud fellépni, de megérteni sem mindig sikerül nekik. Én éreztem, hogy ezek jó szövegek, de aztán ahogy elolvasva beleástam magam: boom, az agyamnak kékhalál, reset. Újra. A silver era cikkben írtam is erről.

Gift of Gab is ez a kategória. Egyfelől vannak klasszikusabb megoldású számai, nyelvi játékai és komplex, többszöri hallgatásra, a szöveget olvasva értelmezhető számai is. Ezeket azért szeretem, mert látom a hatalmas munkát benne, és tízedszeri hallgatásra is ad valami újat.

Gondolkoztam cikkírás közben, hogy lehet az emberek figyelmét felkelteni.
A marketingesek rég mondják, hogy nem a zene a lényeg, hanem a sztori, amibe ágyazod. Meg hogy azt higgye a hallgató, ez most trend és lemarad, ha nem vágja. FOMO!

Szóval Gift of Gab egy igazi gengszter, nagyon sok embert ölt meg, őt is sokszor ölték meg, drogbáró, és a „báródrog” árusítója, emberméretű aranyláncai vannak, és aranylánc méretű emberei. A nőket nem komolyan vette, hanem pénzen vette, mert abból is sok volt neki. Ha nem ismered, nem vagy menő, de lehet, hogy ha ismered akkor se. Mert csak ő a menő. Chuck Norris anélkül, hogy rappelne, a legjobb rapper is, de ha nem magát hallgatja, akkor Gift of Gabet a Blackalicous-ből.

Na de miért is volt zseniális egy fazon? Hallgass bele a cuccaiba. Az fontos, hogy ha nem ismered, akkor ne csupán az első szám alapján ítéld meg.
Zenei alapokat tekintve nagyon színes spektrumot mozgott be pályafutása alatt.

Rapsuli Nr.1

Ez a híres Alphabet Aerobic folytatása.

Személyes kedvenc számom a Shallow Days, ez számomra az a west coast hangzás ami nem g-funk, de legalább olyan laza.

Most mit mondjak ez is egy különleges beat és személyes kedvencem.

Ugye az feltűnt, hogy majdnem minden száma a személyes kedvencem, ez így igaz.

Közreműködésekben is széles a paletta. Otis Stacks (ft. Gift Of Gab) – Fashion Drunk

Gift of Gab (feat. R.A. The Rugged Man and A-F-R-O) – Freedom Form Flowing

Zárásnak ezt a vers és rap között mozgó esszenciát ajánlom. „Until we realize the struggle is the blessing.”

Jó utat Gab! Köszi mindent.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Bréda Bia Top5 – Slágerek, melyek bárkit táncra perdítenek

Deszkáról deszkákra: boardsport ikonok, akik a világot jelentő deszkákon sem jönnek zavarba

A Lou Pearlman-sztori: Backstreet Boys, NSYNC és nagyon sok lopott pénz

Amadou & Mariam – Ha vak vezet, a világ zene

Berghain – a négy fal között morajló hedonizmus

Képzelt riport egy nagy-britanniai fesztiválról