Barion Pixel

Hegyek és emberek

Benedek Csanád

2022.12.07.

7.5 perc

Van, aki felmenni akar, van, aki lejönni akar, van, aki csak simán ott lenni.

Hegy, hegy és még több hegy. Az ember természetes közege a természet. Két és félmillió évig éltünk a természetben, ezt nem lehet olyan gyorsan kivenni a génekből. Természetünk a természet. Ha épp nem a természetben vagy, akkor nézd a természetet. Kedvcsináló. Kisfilmek a nagyvilágból, Nyet flix.

Ha szereted a hegyeket és túrafilmeket, netán a falmászást, ezt a rövid kis összeállítást neked készítettük. Ha nem szereted, akkor is szereted, csak elfelejtetted, benne van a génjeidben – mondom. Az összeállítást (nem vicc) tudat alatt tényleg a Netflix indukálta. Hányszor van ugyanis, hogy épp akad félórád, néznél valamit lefekvés előtt, de az a fél óra jóformán azzal megy el, hogy nem tudod eldönteni mit nézz, vagy csak nem találsz semmit.

Ezúttal olyan filmeket választottunk, amibe nem ciki, ha csak random belenézel vagy belegyorsítasz, ha az elképesztő képeket akarod látni. Ellenben ha a háttérre is kíváncsi vagy, akkor sokkal izgalmasabb. A modern kameráknak, telefonoknak és drónoknak köszönhetően szerencsére sok csatorna működik a YouTube-on. Ezek nem jönnek mindenkinél szembe. Ezért mi most ezekből szemezgettünk. Az elérhetetlen tájak mellé elérhető közelségben lévő kis csodák is terítékre kerülnek.

Masszív síblokk

Kicsit megcsúsztam a hétvégén… de nem úgy
A nemrég megjelent snowboardos filmajánlónkat követi majd egy síkultúrás blokk is. De ez a cikk most itt a YouTube kínálta videónaplók látványos fejezetihez vezet el.

Endless Winter, magyarul a norvég nyár
Nikolai Schirmer csatornája jobbára síeléssel foglalkozó videóesszei magas színvonalúak és szemet gyönyörködtetőek. Ha a sztori nem vastag a hóréteg bizony az. Vigyázat, veszélyesen magas a nyálcsorgatási faktor! Ellenben vegyük észre, hogy hozzánk közel Ausztriában és (a falmászós részben) és Görögországban is vannak elképesztő, de megközelíthető helyek.

Better than Alaska? Skiing Austria: The Place Beyond The Spines

Little brother falls 1000 feet down a mountain – A Day Visiting The Ski Movie Production

The voyage to the scariest ski run of my life | WAVY – Full Movie

A síodüsszeia Norvégia távoli északi fjordjaihoz repít. A számunkra kevéssé ismert, de legendás Kvænangstindan-hegység mágnesként vonzza a kalandra vágyókat. Egy részletes videó útinaplóba nézhetünk bele.

The Most Insane Ski Run Ever Imagined – Markus Eder’s The Ultimate Run

Most lelkileg készülj, mert végig szinte reklámokat idéző nagy szavak lesznek. Kezdjük azzal, hogy a cím nem túlzás: „Most insane Ski run ever”. Mármint free ski szempontból. Hozzáértőknek „úristen nem lehet”-kategória, laikusoknak, durva… és eyecandy. Ezen túlmenően a szemet gyönyörködtető felvételek elkészítéséről is lehetne egy külön film. Amit pedig a Markus Eder bead mindent visz, mégha korántsem 1 run-ról van szó.

Kétség kívül ez Markus opus magnumja, hatalmas trükkök és legalább akkora line-ok, és pár masszív esés keveréke. Az „Ultimate Run” minden téli sportok kedvelőjének kötelező.

Cody Townsend’s The Fifty series
Cody Townsend The Fifty sorozatának majd minden epizódja erős, függetlenül attól, hogy milyen síelés vagy túra sztori látható benne. Ezúttal az Uber Tourról esik szó, „titokzatos” line-ok összekapcsolásáról. Felvonók nélkül, önerőből, hogy legyen igazi sportértéke a túrának. Magyarán, mászol és siklassz, mindezt loopolva.

Függőleges nyaralás és egy kis őrület
A legjobb hegymászós-falmászós filmekről írtunk már. Ezeket továbbra is ajánljuk. Mostani összeállításunkban az elérhető célokról beszélünk. Sokan megrettennek a falmászástól, az egész életformát távolinak érzik maguktól, holott minden egy apró belekapaszkodással kezdődik el. És igen, minden profi egyszer amatőr volt.

A story of Manikia
A Petzl RocTrip már egy 20 éves sorozat, ami idén májusban, 8 év kihagyás után visszatért a görögországi Manikia városába. A hagyományoknak megfelelően a cél a hegymászó közösség egyetlen esemény köré tömörítése volt. 2022-ben azonban egy új ötletet merült fel, amely átalakította a RocTripet. A Creative Onsight sportolókból, fotósokból és videósokból álló csoportokat hozott össze, hogy teljesen eredeti képeket és videókat hozzanak létre. Ez sikerült. Egy tökéletes, aktívan eltöltött nyaralásnak tűnik, komoly mászásokkal is persze. Aki meg nem tud hardcore mászni, mászik óvatosban. Végül, de nem utolsósorban, ez az esemény a Manikia Projecttel, egy helyi szervezettel való együttműködés része volt, amelynek célja, hogy fellendítse a kicsit magára hagyott környéket. Középpontban a hegymászás áll, de valójában ez a világ minden részéről érkezett emberek vidám együttműködése.

Cameron Maier savval átitatott csatornája
Soha nem gondolnád hogy, falmászós videók lehetnek ennyire furán őrültek, de lehetnek. Ma is erre fogom a lizgersavas bélyegek videóképeslapra helyezését, de lehet Dave Graham a ludas, ő amúgy is Óz utazása, A varázsló pszichés állapotban van, és hasonló fantázianevű mászóvideókban szerepel. A Kristály is ilyen. Lájtosan fura.

Cameron Maier – Crystal

Eva Zu Beck és a radnai rosseb
Eva Zu Beck csatornája egy klasszikus adventure, utazós, mutassuk meg a világot csatorna. A hölgynek igazából nem Zu Beck, hanem Ewa Zubek a böcsületes neve, mert lengyel.

Gyermekkorában Angliába költöztek a szülei. Később Eva német és francia nyelvet tanult az Oxfordi Egyetemen. Angolja is perfetto. Eva rövid élete amúgy is kalandos, de ez legyen egy külön sztori. Annyit róla, hogy amíg a terepjárója Mexikóba való szállítására várt, az Antarktiszra repült, és felmászott a Vinson-hegy csúcsára, mely a déli kontinens legmagasabb csúcsa. Mexikóból Alaszkáig fog autózni. Közben magányos túranaplókat vezet.
2022. május végén Zu Beck megpróbált legálisan belépni az Egyesült Államokba a mexikói Nuevo Laredóból, a texasi határon. Meglepetésére kihallgatták, megbilincselték és egy fogolycellába helyezték 48 órára, miközben az amerikai határőrség tisztviselői átkutatták a teherautóját. Az egészbe az a vicces, hogy neki milliós nézettségű videói vannak, tulajdonképpen egy sztár. Persze sztárok is csempészhetnek, de na.

Az egyetlen dolog, amit nem értek, hogy miért él ez a nő szinte egyedül már évek óta. Úgy értem szó szerint egyedül, mert legtöbb videójában valahol az ismeretlenbe kóvályog hetekig.

Evának amúgy az egyik kedvenc, sőt szó szerint azt mondja, hogy a kedvenc helye a romániai Rodna, vagyis a Radnai havasok. Igen, hozzánk közel is sok elképesztő túrázásra, megismerésre váró helyszín van. A Radnai-havasok (románul: Munții Rodnei) a Keleti-Kárpátok legmagasabb része Észak-Romániában. Itt van Románia legmélyebb barlangja, az Izvorul Tausoarelor, amely 479 méterre nyúlik le a felszín alá.

Ui: Ja igen, ne tanuld meg rosszul a mondást, az eredeti a radai rosseb, az „n”-betűt csak én trükköztem bele.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Freaknik: a Dél, ha beindul

Tokyo Vice és egyéb bűnök: Japán titkos világa nyomában

Marley nyomában. Filmek, melyek a felszínt kapargatják, és doksik, amik mélyre ásnak

Danny Trejo, a legszerethetőbb rosszfiú

A vadon könyörtelen jeges szorításában

Legjobb animék a Netflixen