Barion Pixel

Hegyet lavinájáról, embert lavinazsákjáról

Benedek Csanád

2022.03.12.

8 perc

Ruben Östlund Lavina című filmjében megtudjuk, hogy egy pillanat is elég, vagyis egy pillanat alatt történik meg minden. Egy lavina félelmetes rombolásra képes, mindent elsöpör, beleértve a magadról alkotott képet is. A természet megtanít alázatosnak lenni. Vajon amikor ösztönösen cselekszünk, mennyire vagyunk felkészülve? A döntést jobb ha egy biztonsági rendszer, egy lavinazsák segíti elő.

A lavinák, régebbi nevükön hósuvadások, egyre gyakoribbak lesznek a felmelegedés hatásainak következményeként. Öreg alpesi medvék, akik negyven éve járják a hegyeket, beszélnek arról, hogy egyre kiszámíthatatlanabbak a hegyek. Már nem ismerik őket.

Ahány ház annyi lavina
A lavina (hósuvadás) hegyoldalról egyensúlyvesztés miatt leomló hótömeg. Sok katasztrófa kategóriájú lavinát jegyeztek fel a történelemben, de a lavina csendes gyilkos, minden évben megszedi a maga áldozatait. A legpusztítóbbak nem is hószerkezetű lavinák, hanem kő, szikla, sár, vulkáni hamuval keveredő lavinák. Sokan a lavinát valami vízszerű lezúdulásként képzelik, pedig más a szerkezete. Valójában a lavina, bár tartalmaz különböző halmazállapotú részeket (levegő, víz, növényi törmelék, talaj, kövek), alapvetően a szilárd hószemcsék sokaságának egyfajta granulátuma, és ennek megfelelően áramlik. Nagyobb darabok fenn, kisebb darabok lenn görögnek. Ezért is számít a lavinazsák, ami egyfajta lavinalégzsák, ami nagyobbá tesz minket és fenntart.

Már az első világháború idején kiderült, hogy a katonaságnak nem az egyetlen kihívása az ellenséges hadsereg. Az Alpokban állomásozó osztrák és olasz csapatokat, felfejlődő, vonulgató hadseregeket rendszeresen tizedelték a lavinák. 1916. december 13-án, amely „fehér péntek” néven vonult be a történelembe (annak ellenére, hogy valójában szerdai nap volt), több lavina is bekövetkezett a Dolomitokban, amely a becslések szerint 8000-10 000 olasz és osztrák–magyar katona halálát is okozhatta. Egyes korabeli beszámolók szerint mindkét oldal szándékosan lőtte tüzérségével a meglazult havat.

Léggel a hó ellen ABS a hóban, mire jó és mire nem?

Légzsákos lavinamentő hátizsákok története,
A lavina-légzsák arra való, hogyha a kellő óvintézkedéseink ellenére mégis hibázunk, ne kelljen rögtön a legsúlyosabb árat fizetni érte. Aki azért vesz ilyen eszközt, hogy merészebb helyzeteket is bevállalhasson vagy hogy ne kelljen előzetes felkészüléssel, terepi vizsgálódással és döntéshozatallal bajlódnia, rosszul teszi. Nem csak a medve, a hegy sem játék.

Hogyan véd meg a légzsák ?
A légzsák megnöveli a test térfogatát a másfélszeresére, anélkül hogy a súlyán lényegesen változtatna. Egy nagyobb testnek sokkal kevesebb esélye van, hogy betemetődjön egy lezúduló lavinában, mint egy kis testnek. A légzsákos ember sűrűsége kisebb, mint a környező hóé.
A logikája a szitaelv. A lényege, hogy a kisebb, kompakt elemek lefele, a nagyobbak felfele sodródnak. Több fizikai jelenség együttes jelenlétével magyarázható ez az elv. A fizikusok paradióhatásként (Brazil nut effect) hivatkoznak erre, de bármilyen anyaggal könnyen illusztrálható, amiben eltérő méretű szilárd komponensek vannak. A lavinazsák a testek áramlásának egyik fontos tulajdonságát használja ki: ahogy az anyag mozog, rázkódik, a benne lévő szemcsék méretük alapján különválnak (inverz szegregáció); a kisebb alkotórészek a mélybe süllyednek, a nagyobbak pedig a felszín közelébe mozognak.

A légzsákos lavinamentő hátizsákok eredete a 70-es évek végére tehető. Az ötlet a német Peter Aschauertől származik, aki a 70-es évektől foglalkozott a lavinabalesetek sajátosságaival és túlélési lehetőségeivel. Kísérletei során észrevette, hogy minél nagyobb egy test térfogata, annál kisebb az esélye, hogy azt a lavina eltemesse.

A legenda szerint egy bajor vadász esete adta az ötletet: neki a hátára kötözött vad segített a hógörgeteg felszínén maradni. Aschauer kísérleteiben bábukat és különböző térfogatú testeket rakott ki, és összehasonlította a testek viselkedését az előidézett lavina zuhatagában. A kezdetleges kísérleti légzsák modellek ötlete az autólégzsákoktól származott, ezek alapjára lettek kidolgozva a sűrített levegős megoldások, amik a mai lavinamentő zsákok alapjai. Az első működő lavinamentő zsák a német hegyi mentőknél került bevezetésre 1985-ben. Egy kis palack 150-170 literes légzsákot tud fújni. A légzsák védi a felsőtestet is és a fej zónáját a hátulról jövő ütésektől.

Játék a számokkal
Ne dőlj be a marketingnek, de ne dőlj be az önbizalmadnak se!

A 2008-tól történt összes lavinabaleset statisztikája szerint légzsákos hátizsákkal 98%-os esély van a lavina túlélésére. Ez így igaz. De! Ha olyan statisztikát látunk, amely szerint az airbaggel a lavinák 98%-át élik túl, némi ferdítéssel van dolgunk. Ha azt olvassuk, hogy 10-ből 9 ember menekül meg, úgy már közelebb járunk az igazsághoz. Mindkét adat egy roppant egyszerű hányadosra hivatkozik: Összes airbag nyitás / áldozatok száma.

Az igazság azonban úgy teljes, ha megemlítjük, hogy a legtöbb lavinát légzsák nélkül is túlélik az emberek, illetve bizonyos szituációkban a légzsák sajnos haszontalannak bizonyul. Hogy is van ez?

Az airbag tehát azáltal fejti ki jótékony hatását, hogy megnöveli viselője méreteit, a súly nem játszik szerepet. Ebből kiindulva bármilyen tömött hátizsák is előnyünkre válhat, téves az a feltételezés is, hogy a zsákot el kell dobni amiatt, mert a mélybe húzhat. Valóban előfordulhatott, hogy a bajor vadász hátára kötözött vad segítette őt a túlélésben.
Ezt mutatják az olyan esetek is, hogy bizonyos baleseteknél a motoros szán a lavina felszínén maradt akkor is, amikor a vezetője betemetődött, holott a súly alapján a szánnak kellene előbb elmerülnie.

A számok nyelvén
Így, úgy, amúgy, félig-meddig betemetve, akár kórházi ápolásra szorulva, de abból a bizonyos statisztikai 10-ből 8 ember túléli a lavinát biztonsági zsák nélkül is, a 9., 10. személynél van döntő szerepe a légzsáknak. Erre rímel a reklámos aforizma: a reklámokra szánt pénz 80%-a kidobott pénz, csak nem tudjuk melyik az a 20%, ami meg nem. Így van ez a lavinazsákokkal is. Nem tudhatod milyen statisztikájú lavina zúdul épp rád.

A lavinazsák 22%-ról 11%-ra mérsékli a halálozási arányt, ez így is szép szám.

A már említett 11 százalékpontos csökkenés mellett még egy nagyon fontos adatpár látott napvilágot: a légzsák 27 százalékponttal csökkentette a kritikus betemetődések arányát (47 %-ról 20 %-ra), ami azért fontos, mert valójában ez a lényeges vízválasztó: 44%-ról 3%-ra csökken a halálozási ráta, ha az áldozat betemetődése nem kritikus.

A halálos áldozatok száma egyébként jóval magasabb az USA-ban vagy Kanadában, mivel náluk az erdőhatár jellemzően magasabban van. Az Alpokban nagyobb eséllyel ütköznek a lavinák fákkal, ezek megfogják, és vegyesebb a lavinatörmelék összetétele is.

Ma már sokan sokfajta lavinazsákot gyártanak, egyre komolyabbakat és egyre könnyebbeket. Ezen a héten az Arc’teryx és az Ortovox bejelentette, hogy biztonságtechnikai eszközök piacán is mennek egy nagyot. A 2022-es őszi/téli lavinazsákjaik a legkönnyebbek és legbiztonságosabbak a piacon. Innovatív új elektronikus rendszert is használnak. Hagyományosan a lavinacsomagok mechanikusak voltak, vagyis sűrített gázpalackok működtették, amelyek lavina esetén felfújják a ballont. Az elektronikus csomagok nagy teljesítményű ventilátorokat használnak a léggömb felfújására.

Az biztos, ha megy Mohamed a hegyhez, ha nem megy, a hegy, ha úgy van kedve, betemeti Mohamedet.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Karnyújtásnyira a nagy fehértől

Millican Dalton: a kalandorok professzora

Óceán hipnózis: Az agyhullám és a hullám

Korunk legnagyobb kalandora – Mike Horn, a köztünk élő legenda

Marathon des Sables: nem embernek való vidék

A rég elfeledett japán sarki-felfedező, aki nem Amundsent és Scottot, hanem az álmait kergette