Barion Pixel

Hogy kerül a majom a gördeszkára?

Benedek Csanád / Illusztráció: Jenkem

2023.10.01.

10 perc

Hogy mennyire különbözőek vagyunk jól mutatja, míg valaki viccesnek találja a gördeszkázó majmokat, a kosarazó kutyákat, addig a másik nem érti, mit lehet ezen az állatságon élvezni, legfőképp egy állatnak. Az ilyesfajta szórakozást kedvelők rendszerint azzal érvelnek, hogy ez tulajdonképpen játék, és kis állatbarátaink ezt igazából élvezik. Biztos ez? Ha nem szeretsz cikkeket olvasni, röviden összefoglalom. Nem, nem élvezik! Eleve egy forgatás még egy embernek is megterhelő, 100X ugyanazt megcsinálni. A jutifalattal is csak egy darabig lehet lekötni az állatok figyelmét. Adott esetben te se lennél motiválva 100 banán után még eggyel. Cikkünkben a gördeszkás, snowboardos majmos filmeknek és egyéb állatságoknak járunk utána.

Miért?
Miért gondolja valaki hogy ez vicces? Természetesen nem látok bele a gyermeteg lelkű felnőttek pszichéjébe. Nézettséghajhászást se feledjük. Azt is tudom, hogy egy kisgyerek nem gondol bele, mi zajlik a háttérben és bármilyen állatos dolgot viccesnek tart. Azt azonban nem lehet nem észrevenni, hogy a Disney és Hollywood a cirkuszok legnemtelenebb hagyományaiból is szívesen csinál pénzt. Cirkuszt és majmokat a népnek. Biciklizzenek a majmok és a kiskutyák, lehetőleg a medve is.

Teaching my monkey how to skateboard! Can he do it!

Szájkosaras kosarasok, gördeszkázó majmok
Ahhoz hogy eljussunk a gördeszkázó csimpánzhoz, mint a szórakoztatás csúcsához, egészen a legendás Szájkosaras kosarasig kell visszamenni. Ne becsüld alá a trasht és a trashlelkű embereket, sőt azt se feledd, hogy rendesen megsértődnek, hogy ez miért nem vicces másoknak. Az Air Bud magyar fordításban Szájkosaras kosaras jól teljesített a kasszánál. Mind tudjuk a filmsztár kutyáknak sem nagy a gázsija. A cégcsoport innentől kezdve ránk szabadította az állati állatos sportfilmeket.

A Szájkosaras kosarast követte a Szájkosaras kosaras 2. – A rögbipályák réme, ami konkrétan szürreális képzavar. Arról nem is beszélve, hogy amerikai focizni vitték el a jobb sorsra érdemes ebadta ebet. Ezután gondolom, nem lepődtök meg, hogy minden bőrt le lehetett húzni a kutyáról. Jött az Ebadta focista, a Röplabdázó csodakutya. A kedvencem a Kutyaütő csodacsatár. Már a film borítója is kellően szürreális és azt sugallja, jófajta kólát lehet kapni Hollywoodban. Mert itt nincs határ, szárnyal az elborult fantázia.

Míg Josh egyetemre jár, kishúga, Andrea beveszi kutyájukat, Buddy-t a baseballcsapatukba, ez alatt Buddy kölykeit elrabolja Rocky Raccoon a mosómedve. Most meg ne kérdezd, miért rabolnak mosómedvék kiskutyákat. Annyi bizonyos hogy mosolygós szőke kislányok, kiskutyák és rakoncátlan mosómedvék édi-bédi katyvasza hozta rendesen a pénzt a Disneynek. A forgatókönyvek egyébként nagyon hasonlatosak a pornófilmek történetszövéséhez. Vagyis nincsenek túlspilázva, sejtésem szerint nincs is nekik olyan. Ha nem kétszámjegyű az IQ-d te is jobbat raksz össze. Ellenben pénz beszél, a kutya ugat, vagyis a majom.

Majom a jégen
A Disney nem viccelt, kimaxolta a témát. Az ember legjobb barátja az emberszabású. Innen már csak egy lépés az emberszabású majom, hogy végre tényleg magunkat nézhessük. A MVP-Most Valuable Primate magyarul Csapd le, csimpánznak még a borítóján is szerepel Air Bud felirat vagyis a Szájkosaras kosaras. Csak hogy tudd, mire számíts. Senki nem kezdjen el gondolkodni, nem kell. Az a lényeg, hogy adjunk korcsolyát a majomra, és nevessünk rajta. Biztos, hogy élvezi, meg olyan aranyos. Bruhaha. Az IMDB 4.2-ös értékelés senkit ne zavarjon össze, a Csapd le, csimpánz! több millió dolcsis bevételt ért el. A családok nem kockáztatnak, a poszter eladja a filmet. Ez kasszasiker, tehát kell a folytatás. Most érkeztünk meg végre az extrémsportokhoz. A Disney látta, hogy ez az új trend, tehát irány a gördeszkapálya.

Csapd le, csimpánz 2. avagy MVP2 Most Vertical Primate

A film előzménye szerint a jégkorongozó csimpánzt, a szeretetreméltó Jacket kiszorítják jégkorongcsapatából, a Seattle Simiansból, és az utcára kerül, ahol egy hajléktalan kisfiú megtanítja gördeszkázni. A páros elkápráztatja a bírókat több országos gördeszkaversenyen. Még Bob Burnquist is feltűnik. Először is, hogyan kerül egy majom az utcára, és miért hagyná ki egy hajléktalan gyermek az étkezést, hogy megtanítsa a majmot gördeszkázni. Meg eleve:- MI VAN?!

Chimps Gone Rad! – 2 – Halfpipe with Bob Burnquist

A 3.9 IMBD –s tetszési index itt se jelentett akadályt, az emberek imádják, ha egy majom természetétől teljesen eltérő marhaságokat csinál. A legijesztőbb hogy sokan komolyan azt hiszik, hogy az állatok ezt élvezik. Mármint hogy cipőt, vagy korcsolyát viselnek, vagy egy bizonytalan, guruló valamivel kell, hogy átugrassanak tárgyakat. A deszkás csimpit, követte a Majom a havon, azaz a MXP: Most Xtreme Primate.

MXP: Most Xtreme Primate

Chimps Gone Rad! – 3 – Fresh Powder

Természetesen a Disney addig préseli a témából a banánra valót, amíg csak lehet, hiszen mi is lehetne jobb szórakozás, mint Minkey, a kémmajom. Ez a film igazi mélyrepülés, rendesen érzed, hogy pusztulnak az agysejtjeid. Annyira egyszerű, szinte sérti az intelligenciát. Még az akkor fizetett kampányszövegek sem tudták elérni, hogy ne ez legyen benne a Times filmkritikában: „A film a csimpánzokon kívül még néhány külföldi embert is kissé kényelmetlen módon ábrázol, ami közel áll a rasszizmushoz.”

Jenkem rajta, hogy igaz…
A deszkás majmos film során úgy tűnik, hogy Jack elég jól bánik a gördeszkával, slide-ol, grind-ol, ugrat, rögtönzött rámpákra zuhan, és még egy tüzes rámpát is átollie-zik. Ugye a tűztől félnek az állatok. De ő biztos élvezi. Hiszen ha be kéne látnunk, hogy nem élvezi, akkor netán mi sem élvezhetnénk ezt a szórakoztató filmet. De ezt a kérdést egy igazi állatos filmrajongó nem teszi fel. A Jenkem gördeszkás magazin ezzel szemben utánament a témának.

Kíváncsiak voltak, hogyan érezte magát valójában a csimpi, ezért elkezdtek kutakodni és rábukkantak Dan-re „Az állatemberre”. Dan „Animal Man” Breeding tagja volt a Going Ape nevű hivatalos állatkiképző csapatnak, amely a filmen is dolgozott. Készítettek vele egy interjút, amiből kiderülnek kulisszatitkok az állatok „extrém filmekre” való kiképzésének sajátos világából.

Gördeszkázó majmok és egyéb emberi dolgok

Természetesen nem arról van szó, hogy korbáccsal hajtották a majmokat, hanem volt egy két pofátlan trükk. Az egyik mára kiderült. Bár nem hitelesítették az IMDB-n, de tény, hogy a deszkás jelenetek többségét (JackAss kis embere) Wee-Man játszotta el monkey-jelmezben. Gördeszkázó törpék és majmok amint cukros kólát reklámoznak kisgyerekeknek, azért érzed az amerikai szórakoztatás magasiskoláját.

Ráadásul végtelen idő ment el a forgatásokra, ugyanis a majom nem kutya. Főemlős, és simán fellázad. Ezért minden nap bizonytalan volt, hogy meddig lesz használható. Senki nem akarja, hogy egy majom ideges legyen, ha láttad a Nope című filmet, akkor tudod te is miért. Egy egész stábot szét tud kapni egy felingerelt majom, ha bepörög. Dan Breeding is hasonlót említett. „Mindig felidézem azt a Connecticutban élő hölgyet, aki Oprah műsorában szerepelt, és akinek letépte az arcát a „kiskedvencként” tartott csimpánza. A csimpánzok nem házi kedvencek. Egy csimpánz sem lehet valakinek a házi kedvence. Ez nem kedvtelésből tartható állat. Ez egy nagyon veszélyes és erős állat. Ami nem mellesleg az egyik legokosabb az ember után.”

Dan azt próbálta elmagyarázni, az, ha egy állat nagyon okos, nem azt jelenti, hogy nagyon ügyesen,
szolgálatkészen megtesz mindent, mint egy okos kutya. A főemlősök valóban intelligensek, tehát sokkal
nehezebb meggyőznöd, hogy akarja, ha pedig nem jársz sikerrel, a feladat alól való kibújás ezer módját ismerik.

A majmokat a legkönnyebb filmes munkához kiképezni, igaz?

Dan Breeding: „Nos, nem mondanám. Anatómiailag a csimpánz az egyetlen olyan állat, amely jobban hasonlít az emberre, mint a többi. Emiatt hajlamosak vagyunk emberi érzelmeket, viselkedést és jellemzőket felfedezni rajta. Mindannyian ezt tesszük kedvenc macskáinkkal vagy kutyáinkkal. Úgy bánunk velük, mintha emberek lennének. Ők nem emberek. Ők állatok, sőt a csimpánzok vadállatok, és egészen másként gondolkodnak, cselekszenek és dolgoznak fel dolgokat, mint mi. Ez nagyon fontos különbség.”

Breeding elárulta a legnagyobb kulisszatitkot is. Bár Jackre, vagyis egy csimpánzra hivatkoznak a promóciós anyagok. Valójában hat csimpit használtak a filmhez! A másik amit Dan mindig kihangsúlyoz, hogy Ő nem állatidomár, hanem vadnevelő. Vadállatokkal foglalkozik, nem cirkuszi mutatványokkal.

Louie és Dan „Animal Man” Breeding

Neked a divat mondja meg hogy divatmajom vagy
Az állatos filmek gyerekeknek szólnak, na és persze a szüleiknek, hogy megvegyék a lurkónak a dolgokat, amik szerepelnek a filmben.
Több cég is szponzorálta a remekművet, a Monké Skateboards, a World Industries, a Coca-Cola de történetünkben a leglényegesebb az Etnies. Ugyanis a csimpánzoknak nem lábuk van, hanem négy kezük. Lent is van egy elálló hüvelykujj bizony.

El kell érnünk, hogy ne csak ráüljenek és dörömböljenek rajta. Ekkor találtuk ki az Etnies cipő felvágásának koncepcióját is. Kulcsfontosságú volt, hogy a gördeszkán egy vágott cipőt használjunk az előre néző lábhoz, mert ez lehetővé tette számára, hogy a deszkán tudjon maradni. Természetesebbé tette a mozgást is. A nem akciójelenetekben egy rendes párat viselt. Rövid ideig megbirkóznak vele. A lábuk nem láb, hanem kéz. Négy kezük van, lábuk nincs. Nem lehet rávenni olyasmire, amit nem igazán akar. Úgy értem, hétszer erősebb, mint mi.”

Miért gördeszkáznak a majmok? (Monkey see, monkey do)
Bármennyire is ellentmond annak, amit eddig írtam, azért mert kedvük van hozzá. De ez bonyolultabb. Tudnak e gördeszkázni a majmok? A válasz röviden: Igen. A válasz hosszan: Nem.

A csimpánzokban az a klassz, hogy természetükből adódóan nem csak a legkompetensebb sportolók, de nagyon szeretnek is mozogni. Rendkívül erősek, és szeretik a sebességet és a hangos zajokat. Vagyis egy csörgő vagy dobszerkóval évekig ellenének egy mászóka mellett. De a gördeszka egy nagyon speciális emberi sport. Valójában a trükk abban rejlik, hogy veled akarnak játszani, és belemennek ebbe is, mert kíváncsiak. Ahogy a mondás tartja: „monkey see, monkey do”. Az idomároknak iszonyat energia hogy fenntartsák ezt a játékos kedvet, anélkül hogy a majom ki ne verje a hisztit. Mert akkor nagyon nehéz leállítani őket.

Kis lépés az emberiségnek nagy lépés egy majomnak
Dan elmondása szerint minden kis lépésért iszonyat meg kellett küzdjenek, ugyanis a majmok nem kutyák, és nagyobb egyéniségek. Individualisták.
Végül nem egy majom tanult meg 6 dolgot, hanem hat majom tanult meg egy dolgot. Ezt vágták össze.

Az előkészületek során a produkciós cég fizetett azért, hogy egy sacramentói fedett gördeszkaparkba külön edzünk. Reggel mentünk oda, és kizárólag nekünk volt a hely fenntartva. Naponta kétszer mentünk oda, amikor senki sem volt a közelben. Ezt hetente öt napon keresztül csináltuk fél évig. Lassan haladtunk. A csimpánzok elképesztően ügyesek, de itt nem mászni, lógni kellett. Ez fura nekik. Azzal kezdtük, hogy megtanítottuk a csimpánzoknak, hogyan maradjon a deszkán. Amikor átmentünk a rámpára fel kellett tartanunk a kezét, mert a csimpánzok hajlamosak letenni a kezüket. Így járnak. Az egyik legnagyobb edzési akadály, amelyet le kellett küzdenünk, az az, hogy állandóan le kell hajolniuk és le kell tenniük a csuklóikat. Tulajdonképpen a gördeszka a természetes mozgásukkal szembe megy.” – Dan

Arra a kérdésre, hogy vajon akkor a majom tud e deszkázni, a válasz nem, mert teljesen természetellenes neki. Megcsinálja játékból miattunk. Na meg a jutalomfalatért, de az ideig, óráig működik csak.

Greg Lille és Louie

A majmok elkezdtek megtanulni önállóan jobban deszkázni, vagy megértették a különböző manővereket?
Nem, nem igazán. A vadonra vannak szabva és a vadonban való túlélésre, nem pedig erre fura gördülő atlétikára. Az összes deszkázás, amit látsz, össze van rakva. Nem mondhatom neki: „Rendben, bedoblak, aztán azt akarom, hogy menj le, és csinálj egy kickflipet. Bedobhatom, ő pedig beugrik, feldeszkázik megcsinál egy fordulatot, aztán visszajön, de max ennyi.” –Dan Breeding

Minden deszkázás, snowboardozás, amit ezekben a filmekben látunk, külön apránként lett felvéve vagy Wee-man segítségével. Az illúzió létrejön, de egyben veszélyes is, mert az emberek azt hiszik, hogy a majom ezt szereti, erre képes. Ez a bicikliző medve esete. Meg tudja csinálni, de nem ez a természete.

Dan elmagyarázta, hogy az volt a mázlijuk, hogy a csimpánzoknak nagyon jó a koordinációs készségük
és nem olyan nehéz feladat rajta maradni egy gördeszkán, mint nekünk, de egyáltalán ne vágynak rá.

Csak a beszélgetés kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a csimpánzok ötször-hétszer erősebbek, mint egy felnőtt ember. Esetünkben a lényeg, hogy öt-hétszer nagyobb a koordinációjuk, ügyességük és mozgékonyságuk is, mint egy emberé. Szerintem tízszer is nagyobb, ha nem több.” – Dan Breeding

Ezek az állatos Disney filmek azt sugallják, hogy az itt látott sportok tetszenek a majmoknak, de az igazság az, hogy nem. Tornász, vagy mászós filmet lehetne velük forgatni, de a gördeszka és a snowboard az teljesen idegen tőlük. Akárcsak a görkorcsolya.

Az ő elméjük nem úgy működik, mint az enyém vagy a tied. Nem a gördeszkázásra van bekötve az agyuk. Annak ellenére, hogy erre kiképezték őket, ha most adnék nekik egy vadonatúj gördeszkát, akkor elég hamar félbetörnék, lehúznák a kerekeket és eltörnék a csapágyakat is. Nem lesz szükségük sem kalapácsra, sem csavarkulcsra. Széttépnék a dolgot. Lehet, hogy ráülnek, és körbe-körbe járkálnak egy kicsit, mielőtt elpusztítják. Nem érdekelné őket hosszútávon, mint adott esetben egy jó nagy mászóka.” – Dan Breeding

Dan azt próbálta érzékeltetni, hogy a vadállat kiképzők két tűz között örlődnek. Egyfelől ténylegesen nézik az állatok érdekeit, mert jobban értik őket, mint a megrendelők. Másfelől pont az ilyen filmek miatt hiszik azt sokan, hogy bármit meg lehet csináltatni egy emberszabásúval. Pedig nem. Arról már nem is beszélve, hogy az idomárok között is nagyon különböző embereket találunk. Lásd a Tiger Kinges pasit az egyik szörnyű véglet, de mások meg igazi állatvédők. Dan is belátja, hogy az emberek nem használhatják a majmokat vidám gegnek. Egy film esetében előre nem lehet tudni mit is fog sugallni, ez elsősorban szerinte a Disney felelőssége.

Egy komment története
Ha már Disney, ha már felelősség meg kell osztanunk még egy történetet. Amikor a cikkhez gyűjtöttem anyagot az egyik video alatt ezt olvastam:

Ez a film (MVP 2: Legvertikálisabb főemlős) egy radikális úttörő gördeszkás csimpánzról szól, aki még félcsőben is tud deszkázni. Jól hangzik, de tudtátok, hogy a Disney ezt a majmot a filmet népszerűsítő turnéjára is elvitte? Elmesélem mit láttunk a haverommal, de biztos vagyok benne, hogy volt még elég ember a közönség soraiban, akik szintén szemtanúi voltak. Elmentünk megnézni az MVP-t a helyi skate parkunkban. A csimpánznak be kellett volna droppolnia a félcsőbe. Kipakolták a teherautóból, miközben ő elég szomorúnak tűnt ebben a nadrág pelenkában, meg a ráaaggatott ruháiban. Állt egy darabig a cső szélén, aztán csak beleesett! Amikor kijött a cső másik felén összetörte a deszkáját és letépte magáról a ruhákat. Kiképzői kikapták gyorsan, majd visszarángatták a teherautóba, és elhajtottak. Szegény kis csimpánz”.

Dan Bredding ezt így kommentálta, ami ez egyben a zárószónk is.

Ezek az állatok nem ide valók. Valóban a vadonba tartoznak, de ahhoz tökéletes világra lenne szükség. Messze vagyunk a tökéletes világtól. A csimpánzok szerencsére nem töprengenek a múlton, és nem aggódnak a jövő miatt. A pillanatban élnek, ahogy nekünk is kellene. Az állatok élvezik az adott pillanatban eltöltött időt. Ők sosem fognak minket egy félcsőbe berángatni, mi viszont sajnos csinálunk ilyeneket. A felelősség a miénk.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Urotsukidōji, a tiltott gyümölcs. Csakis elvetemülteknek!

Summer of Soul: a fekete Woodstock

Scavengers Reign: élni és élősködni hagyni

80 Blocks from Tiffany’s: Bronx, az Isten háta mögött, ahol az ördög nem alszik

Reel Rock-filmtúra, nem hagy lógva

Freaknik: a Dél, ha beindul