Barion Pixel

Hová tűnt Jason Lee?

Benedek Csanád

2022.05.04.

11 perc

A gördeszkás kultúra környékén számos karakternek jósoltak nagy jövőt Hollywoodban. Végül persze nem futottak be, de leginkább azért, mert nem szerettek korán kelni. Jason Lee a belőle fakadó lazasága mellett egy alapos fickó, akit elsőre egy faék egyszerű karakternek néznél. De ez csak egy szerep, ami ráégett a filmek által.

Jason Lee nem tűnt el, csak nem a vásznon él, hanem a valóságban. Ezer és egy dolgot csinál: társtulajdonosa a Barley and Board étteremnek, fotós, klipet rendez és ki tudja még mit. Egy ikonikus kihúzó a Képtelen képregényből, aki valójában nagyobb karakter, mint a filmsztárok. Jason egy alternatív világ és legkevésbé sztár. Pillantsunk a kulisszák mögé!

Amikor anyád jót akar, de te rátromfolsz
Lee a kaliforniai Santa Anában született 1970. április 25-én. Huntington Beachen nevelkedett, ami annyit tesz, vagy szörfös leszel vagy deszkás, ha egyik se, akkor punk zenekarod lesz. Hiperaktív és energikus gyermekként Lee elkezdett gördeszkázni, miután édesanyja vett neki egyet, abban a reményben, hogy a túlzott energia elégetésére fogja használni, így akár a tanulás javára is válhat. A gördeszkázás iránti mániája végül oda vezetett, hogy kimaradt a gimiből, hogy profivá váljon.

Deszkázás sztereóban
És igen, Jason Lee esetében nem egy bulvármorzsa, popcsemege, érdekesség, hogy gördeszkázott, ő tényleg komolyan nyomta. 1980-as évek végétől az 1990-es évek elejéig profi gördeszkás volt. Cipőket kapott az Airwalktól, pro modell lapot a Blindtól, felfüggesztést az Independentől.

Frontside Tailgrab – 1990.
One Foot Ollie – 1990.

1992-ben Chris „Dune” Pastras-szal együtt társalapítója a Stereo Skateboardsnak, aminek a mai napig a tulajdonosa. Lee-nek legendás része volt a Blind Skateboards Video Days című filmjében.

Jason később dolgozott Tony Hawk-kal, amikor hangját kölcsönözte a Tony Hawk’s Project 8 videójátékhoz, majd 2010-ben a Skate 3-ban „Frank edző” karakteréhez.

A szintén pro gördeszkás Mike Carroll (Girl és Lakai márkák tulajdonosa is) Jason Lee-t említette, aki miatt részben elkezdett deszkázni, mert bejött neki Lee sztílója. Lee-t a különösen szép 360 flipjeiről emlegetik, amelyhez még a trükk kitalálója, Rodney Mullen is hozzátette, hogy anno Jason sokat tett a mozdulat stilizáláshoz és népszerűsítéshez.

Fun fact: az akkor még szűk körben ismert Jason Lee szerepel a Sonic Youth: 100% című klipjében is, ahol (meg fogsz lepődni) elsősorban deszkázik.

Jason Lee, a megjátszós
Amikor belevágtam a színészetbe, csak kíváncsi voltam rá, ugyanúgy, ahogy te is kíváncsi vagy, hogyan készülnek az autók, vagy hogyan juthatsz el a Holdra. Naivitás volt.” – Hozzá kell tenni, hogy az is közrejátszhatott, hogy nagyon sok sérülést szedett össze a deszkás évei alatt.

Amikor egyszer a betonpadok sarkába csapódtam, eltörtem mindkét térdem egyszerre. Hegek vannak a medencémen, amióta egy kis úthiba ledobott a deszkámról, és úgy csúsztam le, mint Superman, csak épp az aszfalttöltésen. Egyszer kettétörtem a csuklómat, de tovább deszkáztam, mielőtt levették a gipszet, és újra elestem, és eltörtem a másik karomat is. A következő két hónapban pisilni még tudtam, de a fogmosás és a fenéktörlés problémáiról hadd ne beszéljek.”

Jason gördeszkás karrierjét adta fel, hogy színész lehessen. Első fontos szerepét Kevin Smith Shop-show-jában kapta. Kettejük között szoros barátság alakult ki, így Kevin a későbbiekben több filmjében is szerepeltette (Jay és Néma Bob visszavág, Dogma, Képtelen képregény, Shop-stop 2.) Sőt, Kevin kislányának Jason Lee a keresztapja. Játszott a Majdnem híres (Almost Famous), Vanília égboltban (Vanilla Sky), a Közellenségben, és az Alvin és a Mókusokban is. A lista elég hosszú.

Lee talán leginkább Earl Hickey szerepéről ismert a My Name Is Earl című tévésorozatban.

2005-ben Lee-nek felajánlották a My Name Is Earl című film főszerepét. Az interjúk szerint kétszer is továbbadta a sorozatot, mielőtt végül beleegyezett, hogy elolvassa a pilotot. Jól tette. A nevem Earl című sorozatban egy kisstílű bűnözőt játszik, aki egy őt ért baleset során felfedezi a karmát, és megpróbálja minden korábbi rossz cselekedetét jóvátenni, hogy így élete jobbra fordulhasson.

My Name is Earl: egy igazán mocskos történet, mármint a vége, ami nincs is
Nem tudom, hogy fogunk-e külön foglalkozni a My name is Earl-lel külön, de ha nem ismered a sorozatot nyugodtan kezdj bele. Van benne fekete, és feketehumor, egyszerre cinikus és nagyon kedves sorozat. Mintha egy befüvezett részeges zen pap próbálna egy redneck bőrében jobbá tenni a világot. Karma is a bitch! Minden akadály ellenére nem úgy, ahogy gondolnád, néha sikerül is. Szóval nyugodtan kezdj bele, tényleg jó sorozat, nem nyúlsz mellé. Amiért külön megemlítem, mert Lee karrierjének egyik csúcspontja. Ráadásul lehetett volna még nagyobb durranás, ha nem ilyen kurtán-furcsán ér véget.

Az NBC négy évad után törölte a My Name Is Earlt. Ez egy ilyen igazi „dögöljön meg a szomszéd tehene is” sztori. Az NBC csatornához, ahol ment a sorozat, új fejes jött, aki a négy évad rendezőjét Greg Garciát le akarta cserélni, hogy szerinte még jobbá tegye a sorit. Erre (Garcia kérése nélkül) az egész stáb, a színészek kiálltak a rendező mellett. Erre az NBC-s kutya megmutatta, hogy neki mekkora… és inkább az egész sorozattól megvált. Az évek teltek és senki nem engedett. A My name is Earl nem volt a legnépszerűbb sorozat, de kultikus volt és lett. És azóta mit tud felmutatni az NBC? Ugye neked se jut eszedbe egy nagy sorozat. Itt ment a Jóbarátok, a Vészhelyzet és az Office. Az utóbbi időben a Blacklist és My Name is Earl, amit az emberek megjegyeztek.

Jason Lee, a fotós
Dumas-t mi úgy ismerjük, mint a Három testőr íróját, de a saját korában étteremkritikusként fontosabbnak tartották, sőt, ő maga is élete fő művének Európa kulináris érdekességeiről írott szakmai munkáit tartotta. Mi Jason Lee-re, mint egy színészre emlékszünk leginkább, de lehet az utókor fotósként fog.

Lee a 2000-es évek elején kezdett rendszeresen fotózni. Első fotókönyvét a Refueled Magazinen adta ki. 184 oldal Polaroid és Fuji Instant Film fényképekből áll 2006-2016 között. 2018-ban kiadta az A Plain View című fotókönyvet, amely a vidéki Amerika felfedezéséről szól. Elnéptelenedő amerikai településekről: sok hely úgy néz ki, mintha egy elhagyott filmhelyszín lenne.

2020 decemberében a brit Stanley/Barker kiadó kiadta In the Gold Dust Rush című új könyvét, amely amerikai vidék fekete-fehér fotóit tartalmazza. A New Topographics mozgalom munkája ihlette, nevezetesen Henry Wessell. Lee kimondottan filmre fényképez.

Lee készített és rendezett videóklipeket Becknek és a Midlake együttesnek. Emellett pár sajátos rövidfilmet is.

Jason Lee a szcientológús?
Aaron Kyros Braille skateboardos cikkünk mentén adta magát a fura téma, hogy összegyűjtsük a szcientológus deszkásokat, extrémsportolókat. De az tényleg egyfajta ízléstelen megbélyegzése lenne egy társadalmi csoportnak. Ha van valami rossz a mai világunkban, ez a listázás és ítélkezés. Jason Lee esetében egyfajta érdekességként azért tegyünk róla említést. Mert Lee egy vicces fazon, egyáltalán nem egy karót nyelt vallástukmáló. Ennek ellenére amikor belépett a „tudományos” egyházba, a volt feleségségét 6 éven keresztül szintén szerette volna megtéríteni, aminek válás lett a vége.

Lee-t először volt barátnője, Marissa Ribisi színésznő ismertette meg a szcientológiával. A színésznő és férje, a Grammy-díjas énekes-dalszerző, Beck szcientológusok. A 46 éves Beck szülei révén született a hitbe. Apja, David Campbell kanadai zeneszerző, régóta szcientológus, őt is annak tartották. De Beck például maga igazán sosem gyakorolta a vallást, Lee meg 2016-ban elhagyta a szcientológiát.

Lee első feleségével Carmen Llywelynel

Létezik egyfajta alattomos intolerancia, hogy ítélkezünk valamiről, amit nem ismerünk. Híres emberek élete egy szakasza alapján, mert jó kis bulvárhír. Amúgy Jason esetében nem nehéz fura sztorikat találni. Llywelyntől való válása után Lee eljegyezte Beth Riesgraf színésznőt. Közös fiúk neve: Pilot Inspektor. Ez a hivatalos neve. Nyugi, ez USA-ban is furi. Lee azt állítja, hogy fiúk nevét a „He’s Simple, He’s Dumb, He’s the Pilot” Grandaddy számból vette. Oké.

My name is Jason Lee
Jason Lee-től egyfajta rocksztár karaktert vártak volna Hollywoodban. A rosszfiú deszkás, aki a filmeken is a rosszfiút játssza. Jason az ellenkultúrából jött és valójában sosem feküdt le Hollywoodnak. Eddig jutott.

Amikor elérsz egy bizonyos státuszt Hollywoodban, sok játékot kell játszanod, hogy a rivaldafényben maradj. Sokkal inkább híresnek lenni, mint színésznek lenni. Ez egy személyi kultusz. Ki a trendi személy ezen a héten? Kinek van a legdögösebb barátnője és kinek a legtöbb bling-blingje? Ki jelent meg az MTV Video Music Awards-on Hummer limuzinnal? Azon a napon, amikor a fáradt, cinikus, seggfej színész leszek, aki mindent magától értetődőnek vesz, és csak pénzért csinálja a részeket, az a nap lesz, amikor végleg kilépek. Soha nem hagyom, hogy ez megtörténjen. A világ nem Jason Lee. De Jason Lee, Jason Lee.”

Saját szavainál jobban nem tudom összefoglalni, hogy milyen ez a kaliforniai csillogás és a mögötte lévő flitter és hamis füstarany. Ha valaki nem a gördeszkás kultúrából jön, nem is tudja, hogy Jason nem az x-dik sorozat x-dik embere, hanem Jason Lee. Lehet egy Jason Lee menet jobb, mint egy John Malkovich menet. Érti, aki érti.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Davide Bonazzi: kortárs talján grafika nagybetűvel

Rockwell, aki lefestette a boldogságot, de megélni nem tudta

Tavis Coburn: a retro modernitás mestere

Szándékosan véletlen: szürreális Budapest Varga Balázs képein

Vhils, a vakolatvandál

Bicicleta Sem Freio: a fék nélküli brazilok, akik elvarázsolták a világot