Barion Pixel

Hússzoros áron kelt el Picasso egyik legendás órája

Marton Kamilla

2021.05.25.

1 perc

Annak ellenére, hogy Picasso a kommunista párt oszlopos tagja volt, mégis szerette a nyugati világ luxustermékeit, és tudta, hogy mennyit számít a stílus. Ő volt az egyik első művész, aki gondosan építette fel saját imázsát, amit ma csak személyes márkának hívunk.

A róla készült képeken előszeretettel hordta a világ legelegánsabb óráit. Ilyen volt például Yousuf Karsh 1954-es képén látható Jaeger-LeCoultre Triple Date Moonphase karóra, 1960-ban Eddy Novarro fotóján egy GMT-Master Rolex, nem utolsó sorban pedig az órák legtökéletesebbikének, egy Patek Philippe aranyszínű Triple Date Moonphase-nek is büszke tulajdonosa volt a művész – írja a GQ Magazin.

Patek Philippe Triple Date Moonphase
GMT-Master Rolex

A Bonhams párizsi luxusóra aukcióján egy igen különleges darab is elkelt. Ez az óra ugyanis szintén Pablo Picassóhoz tartozott egykoron, melyet a svájci órás Michael Z. Berger készített. A szíja acélból készült az ezüstözött számlapon pedig számok helyett Picasso neve olvasható ki, így a fekete betűk jelzik az időt is. Ez az óra egyike a három darabnak, melyek a művész nevét viselik a számlapjukon. Picasso a karórát Lela Kanellopoulou görög szobrásznak ajándékozta, az aukcióra pedig a szobrász egyik hozzátartozója hozta el.

A végső eladási ár 219050 euróig ment fel, ami közel hússzorosa a 12000 eurós kikiáltási árnak – írta meg a Barrons.
„Ez egy rendkívüli találat volt, nagyon örülünk ennek az eredménynek egy ilyen különleges darab esetében” – mondta Jonathan Darracott, a Bonhams órarészlegének globális vezetője.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Rókavadászat Angliában, másképp

Az igazi Basquiat nyomában

Tintin és Lovecraft: egy őrült skót elméjében

Herakut: kettőn áll a vásár, avagy graffitis love story!

Enrico Robusti becsavarodott festményei

Bele a képébe: Trevor Wisecup konfrontatív utcafotói