Barion Pixel

Izland és Norvégia? A szörfös helyek? Igen!

Benedek Csanád

2022.10.01.

3 perc

Az elmúlt években a szörfözés új utakat tört magának. Néha szó szerint. A jégbe és hóba.

Wasted Talent sorozat a Billabongtól.

Norvég kaland: Hávamál
Költői képek a neoprén szörfruhák és a fagyos norvég szörfözés szívmelengető világából. Hideg még sosem volt ennyire meleg. Tudom, ez most furán hangzik, de tényleg.

Izlandi séta: Örkin
Poetikus pillanatok, és már-már rózsaszínű, hideg, fagylaltos hegyek partjait nyaldossák az acélszürke hullámok. Sajnos rövid a film, mint az izlandi nyár. Az Örkin rövid, mint Örkény. Ha van western, akkor kell legyen northern is. Ez az.

Hávamál /Norvégia


Havazik, az ég beborult, tehát a legjobb idő szörfözni. Ez Norvégia. A 6 láb magas hullámok szinte egybeérnek a ködős éggel.

Norvégia partjai már nem a szörfözés féltve őrzött titkai. Már vagy egy évtizede sem volt az. Mindenkinek tetszenek a „jéglovasok”, a fagyos vízben emberkedők (ezt most jó értelemben vedd, mert tényleg komolyak). A jeges hullámok mindenkit várnak, csak kevesen lovagolják meg őket. Mindenesetre most láthatjuk azokat, akik dacolnak az elemekkel. Nevesül: Jack Freestone, Ryan Callinan, Luana Silva és Anna Gudauskas.
Ez a művészi kis cucc a Billabong segítségével hozzánk is elhozza a hely szépségét. Külön kiemelném a videó stílusát és a zenéket ez még a laikusoknak is élvezhető. De viccet félretéve, költőien szép képek hangulatos zenére. Mintha egy Caspar David Friedrich festmény lenne.

A szörffilm címe és az idézet a Hávamálra utal. Ez egy vikingkori óskandináv verses gyűjtemény.

A józan észnél, a kurázsinál

Jobb csomag/útravaló nem kell az utazónak

Egy vándor nem tud cipekedni,

Jobb utazni, mint gazdagság egy nyomorult embernek,

A józan észnél, a kurázsinál

Jobb csomag/útravaló, nem kell az utazónak

Fárasztóbb terhet, mint felönteni a garatra nem szabad cipelned

Örkin/Izland

A lelkemtől északra,

a létezésemtől délre.

Hideg szél fújt a fagyos vízen. Nem volt támpont, amely megmutatta volna hol végződik a szárazföld és hol kezdődik a tenger, kivéve a szilárd tengertömböket, ahol a víz befagyott, elmozdult, majd ismét befagyott. Apró jégtáblák torlódtak egymásra rakva, mint a sírkövek. Kimentünk a kérges vízre. A jég nyögött a lábunk alatt. Egy sarkvidéki medvéhez hasonló dübörgés figyelmeztetett, hogy azért a víz az úr. A sötét víz megmozdult alattam. Megálltunk. A szívem a torkomban dobogott. Vártam a jég repedését, a víz zúgását. A világ is visszatartotta a lélegzetét.”

Caroline Lea: The Glass Woman
Az Örkinben Gearoid Mcdaid és William Aliotti végigvezet minket a vulkános Izlandon, a tűz és a jég földjén. Hullámvadászat lélekvesztőkön. Pierre David a Monster Energyvel közösen forgatott kisfilmje folytatja azt a színvonalat, amit a Wasted Talent sorozattól megszokhattunk. Nagy zenék, és még nagyobb képek. Vulkánok nem lesznek, ellenben hullámhegyek igen.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Az élet nagy SURForgása

Hullámok hátán, szelek szárnyán: Somogyvári Balázs, avagy vízicsiga menni Föld körül

A hullámok követe: Brian Bielmann és a szörfözés varázslata

Damien Castera alaszkai kalandjai – Szörf az utolsó határvidéken

The Yin & Yang of Gerry Lopez

Röpke bepillantás a magyar surféletbe, avagy sósvizes emlékek