Barion Pixel

Magyar punkok, akik bevették a világot

Benedek Csanád

2024.06.12.

15 perc

Magyar punkok menni Amerika

Bödőcs óta tudjuk, hogy a Beatles tagjai szentgotthárdiak. Viccet félretéve, egészen vadul űzzük ezt a magyar eredetkutatást, mindenki magyar tulajdonképpen, csak lehet még nem tudja. Ugyanis még azt is kikutatták, hogy Robert Downey Jr. magyar szépapját Stern Jakabnak hívták, aki 1820-ban látta meg a napvilágot, és lisztkereskedőként dolgozott Tatán. Az lényegtelen, hogy már Robert dédnagyanyja is Amerikában született, a lényeg számunkra, hogy magyar gyökerekkel rendelkezik. Sokan még azt is tudni vélik, hogy Jézus is iráni pártus királyi sarj volt, és egyben magyar, ami persze közismert tény – de mivel Jézus nem alapított punkrockzenekart, sajnos nem kerülhet fel a listánkra. Lévén most pár olyan magyar embert keresünk, akik többnyire híresebbek külföldön, mint itthon. Szerencsére tele vagyunk olyan sztárokkal, akik itthon világhírűek. De nézzük merre zúztunk még!

Tudjuk le a kötelező köröket

Valójában bármilyen zenei cikk kerül szóba honfitársaink külföldi sikereiről, a Kiss együttest mindig meg kell említeni. Az igazság az, hogy bár kissé unalmas lehet, mégis szükséges, hiszen mindig akad valaki, akit meglep, hogy minden idők leghíresebb festett arcú stadionrock bandájában két tag is magyar származású.
Gene Simmons édesanyja, Kovács Flóra, Magyarországon született, míg édesapja, Witz Ferenc, szintén magyar származású. Simmons valamennyire beszél magyarul is. Chaim Eugene Witz néven látta meg a napvilágot 1949-ben Izraelben, ahová édesanyja a háború után menekült. Kevesen tudják azonban, hogy a zenekar énekes-gitáros frontembere, Paul Stanley (eredeti nevén Stanley Bert Eisen), bár már Amerikában született, felmenői között lengyel és magyar zsidókat is találunk.

Gene Simmons és Paul Stanley
Paul Simon

Gyakran említik Paul Simont is a legendás Simon & Garfunkel duóból, hiszen édesapja, Lajos, magyar származású zsidó volt, aki főiskolai tanárként és nagybőgős-basszusgitárosként tevékenykedett, sőt, állítólag elsőként hegedült a Magyar Rádióban.

Mark Knopfler édesapja Miskolcon született zsidó származású mérnök volt, akinek politikai nézetei miatt kellett távoznia az országból. Az igazi zenerajongók azonban tudják, hogy van még egy másik legendánk is: Santana jobbkeze, Gábor Szabó.

Szabó Gábor (Budapest, 1936. március 8. – Budapest, 1982. február 28.) magyar dzsesszgitáros és zeneszerző. Ő volt az első magyar dzsesszmuzsikus, aki nemzetközi szinten is elismerést és népszerűséget szerzett, és akinek játékát a mai napig nagyra becsülik. Életműve hosszú ideig szinte ismeretlen volt Magyarországon, lemezei 1990-ig gyakorlatilag beszerezhetetlenek voltak.

Gábor Szabó: Galatea’s Guitar

Listánk hátralévő részében az alternatív, punk, shoegaze és metál különös figurái után megyünk. Vannak itt külföldön legendás és meglepően ismert alakok (nem nálunk), és olyan is, akit csak sok kutatás után találtam meg. Az őspunkban rövid ideig ténykedő Darnell Krisztiánról például sehol nem olvastam, tudtommal ez az első cikk, ami említi, pedig érdekes fazon. Na de csapjunk a húrok közé!

Magyarok a vadabb oldalonTake a walk on (the hungarian) wild side

Erdélyi Tamás

Igen, igen, ez még a kötelező kör, de a Ramones olyan, mint egy jó alapozó sör a rövid italok előtt. Nincs mit szégyellni rajta. Minden cikknek érdemes megemlíteni, hogy a Ramones alapító tagjai között is találunk magyart. Erdélyi Tamás, vagyis Tommy Erdelyi, akit Tommy Ramone néven ismerhetünk, 1949-ben született Budapesten. Mint oly sokan mások, ők is 1956-ban menekültek el az országból. A Toldi mozi mellett laktak, és ma is található ott egy emléktábla a nevével.

Tommy és a gitáros Johnny Ramone együtt kezdték pályafutásukat a hatvanas évek közepén, a Forest Hills-i gimnáziumi évek alatt egy négytagú garázszenekarban, a Tangerine Puppets-ben. Van azonban más érdekesség is: 1970-ben Tommy Erdélyi hangmérnök-asszisztensként dolgozott Jimi Hendrix Band of Gypsys című albumán. Erdélyi eredetileg a zenekar menedzsere lett volna, de végül a dobosa lett, mivel Joey Ramone nem bizonyult jó dobosnak, így inkább frontemberré vált. Így megy ez egy punkzenekarban.

Az első három albumon Tommy Erdélyi nemcsak dobosként, hanem producerként is közreműködött, mivel egyedül ő értett a stúdiómunkálatokhoz. Később is folytatta produceri munkáját a zenekar mellett, és részt vett a negyedik albumuk, a Road to Ruin elkészítésében. Sokkal később, 1984-ben, ő lett a Too Tough to Die című album producere is.

Tommy Ramone írta többek között az „I Wanna Be Your Boyfriend” című számot, illetve a „Blitzkrieg Bop” nagy részét is.

I Wanna Be Your Boyfriend

Téglás Zoli

Bár Zoli Los Angelesben született, szülei magyarok, és mindig is fontosak voltak számára magyar gyökerei. Hosszú ideig kétlaki életet élt, így Magyarországon is otthon érzi magát. Azok, akik akkoriban követték a zenét, emlékezhetnek, hogy már 1996-ban is felléptek Budapesten, és hatalmas koncertet nyomtak a Madballal közösen. 2000-ben a Blind Myself amerikai turnéját segítette, közösen előadott daluk is van, a Lost in Time. Zoli rendkívül büszke gyökereire, folyékonyan beszél magyarul.

Az Ignite hardcore punkegyüttes frontembereként 1993-tól 2019-ig tevékenykedett, így érthető módon leginkább erről ismert. Emellett olyan ikonikus zenekarokkal is zenélt, mint a The Misfits, a Motörhead és a Pennywise. Kell ennél többet mondani? 2009-ben kezdetben csak helyettesítette Jim Lindberget a Pennywise-ban, majd 2010 februárjától a zenekar állandó énekese lett.

Az Ignite korai albumai kiemelkedőek, érdemes kipörgetni őket.

Ignite: Family (Full Album)

Van pár szám, amiben megidézi a magyar gyökereit.

Ignite: Veteran

Ignite: A csitári hegyek alatt

Téglás Zoli 2019 végén bejelentette, 25 év után kiszáll az Ignite zenekar mindennapjaiból, és figyelmét „az állatok mentésére, filmekre és egyéb zenei utazásokra” fordítja. Többek között a Zoli Band, és az Ocean Hills-ben való szerepléseire.

Ocean Hills: Budapest My Love

Miki Berényi

Kultikus szempontból igazán jól állunk, hiszen listánkon csupa olyan előadó szerepel, aki eredeti zenét készít, és nem a popvonalon mozog. A dallamossághoz mégis tán Berényi Miki van a legközelebb, de a szövegeik elég borultak. Ja, és Miki lány.

Már nagyon régen beszéltem magyarul, szóval a nagy részét elfelejtettem; ráadásul már a nyolcvanas években is azt mondták a magyarok, hogy olyan öregesen beszélsz magyarul – persze, mert egy öregasszonytól tanultam, aki elég sajátos frazírozással beszélt. Soha nem éltem Magyarországon, de minden évben idelátogattunk.” – Recorder interjúja Miki Berényivel.

A japán-magyar származású Miki Berényi (vagy Berenyi) a melankolikus shoegaze alstílus egyik úttörő együttesének, a londoni Lush-nak énekes-gitárosaként vált ismertté, nemrég pedig Piroshka néven indított új zenekart. És igen, tud a Barátok közt Berényi Mikijéről. Édesapja, Berényi Iván, szintén 1956-ban hagyta el az országot, majd családjának hírnevét édesanyja tovább öregbítette. Yasuko Nagazumi, fiatal korában modellként, színésznőként, márkanagykövetként és számos egyéb szerepben is kiválóan helytállt, igazi sokoldalú tehetségként ismerték. Másod-unokatestvére Keigo Oyamada művésznevén Cornelius, a legendás japán zenész, aki zenei stílusával határokon átívelő hatást gyakorolt a zenei világra.

Térjünk vissza Mikihez! Mindig is szenvedélyesen érdeklődött a zene iránt, sőt, Alphabet Soup néven saját fanzine-t is kiadott. Először The Bugs nevő zenekarban basszusgitározott, majd 1987-ben került be a Lush-ba, akik a kilencvenes évek alternativ hullámain mentek nagyot. Kimondottan ismertek voltak az Egyesült Királyságban, Észak-Amerikában, Japánban, Ausztráliában, csak nálunk nem.

Lush: For Love

Mikinek most két projektje is fut párhuzamosan. Mindkettőt bátran merjük ajánlani.

Piroshka: Full Performance

Miki Berenyi Trio: Vertigo

Báthory Zoltán

Alapesetben, ha metálról esik szó, Csihar Attila a legnagyobb név, aki a mennyekbe, vagyis inkább a pokolba repítette a magyarok hírét. Hiszen két legendás blackmetál zenekarban, a Tormentorban és a Mayhemben is énekelt, akarom mondani hörgött. Noha egyre többen írnak róla, messze nincs méltóképpen megbecsülve náluk.

De itt van nekünk Báthory Zoli.

Báthory Zoltán (1978–). Garamszegi vezetéknévvel született Visegrádon, aki a Los Angeles-i Five Finger Death Punch heavy metal-együttes alapítója, ritmusgitárosa és egyben fő dalszerzője. 1995-ben hagyta el Magyarországot, hogy New Yorkba költözhessen, ugyanis az akkori bandájának, a Sunskullnak szerződést ajánlottak, de végül az albumuk nem jelent meg. Ezt követően tervezéssel és dizájnnal foglalkozott. 2004-ben csatlakozott a post-grunge zenekarhoz, az U.P.O.-hoz, a basszista, Ben Shirley helyére, de csak a turnén játszott velük, végül egy évre rá kiszállt. Ezt követően megalapította a Five Finger Death Punch-ot, amelynek nevét Quentin Tarantino Kill Bill című filmje ihlette.

A banda nagyon ámerikánus típusú metált játszik, ugyanakkor elképesztően népszerűek. Jelenleg Báthory Zoltán az egyik legszélesebb körben elismert magyar zenész. Noha Azahriah is rendkívül népszerű Magyarországon, rajongótábora elsősorban a hazai közönségből áll. Ezzel szemben a Five Finger Death Punch a világ nagy stadionjait rendre megrakja a turnéin. Egyébként július 9-én fellépnek nálunk is a Budapest Arénában.

Five Finger Death Punch: Wash It All Away

Five Finger Death Punch: Wrong Side Of Heaven

Zoli emellett fekete öves dzsúdós, kungfuval is foglalkozott, valamint a jiu-jitsut is gyakorolja. Továbbá, ő a tulajdonosa az Alpha Dog Combat Gear nevű cégnek, amely jiu-jitsu felszereléseket gyárt.

Szakácsi Gábor

ACAB volt előbb vagy CAFB? Egy biztos, Cops Are Fuckin Bastard.

Szakácsi Gábor (Budapest, 1975. március 9. –) Amerikában élő magyar születésű gitáros, énekes. Ő alapította a C.A.F.B. nevű budapesti alternatív punkrock együttest 1990-ben. Egészen ismertek voltak, az Engedj be c. szám idején a Tankcsapdával léptek fel. Gábor 1999 nyarán Seattle-be költözött, ahol később amerikai állampolgárságot is kapott. A korábban botrányairól ismert Szakácsi jelenleg az amerikai Sledgeback zenekar tagja, emellett továbbra is aktívan tevékenykedik a C.A.F.B. együttesben.

CAFB: Engedj be!

Sledgeback: Frustration

Chris Dust avagy Darnel Christian
Igazi őrült punkszakinak kell lenned, hogy tudd (én is teljesen véletlenül jöttem rá), hogy Chris Dust magyar származású. Egy Wayne County interjú alkalmával mondták el a bandatagok, hogy a hetvenes években kénytelenek voltak leállítani az európai turnéjukat, mert a dobosukat hazatoloncolták. Mivel magyar volt, gondok adódtak a papírjaival. A menedékkérelme még elbírálás alatt volt, így nem engedték vissza Nagy-Britanniába. Pedig nagyban voltak, elég az hozzá, hogy az előzenekarunk a Police volt.

A Wayne County And The Electric Chairs az egyik első proto-punk zenekar volt, amelyek az 1970-es évek első punkhullámához tartoztak. Írtunk is róluk a Nagy punk korszak kisemberei című cikkben.

A banda frontembere sem egyszerű tag. Jayne County eredetileg Wayne Rogers-ként született, de amióta az eszét tudja nőként él. Nekünk a travikról a nyáldiszkózene jut eszünkbe, és nem egy őrült punkzenekar. Pedig a stílus egyik alapítója Jayne County.

Wayne County: Cry of Angels

Még punkszakértőknek sem annyira ismert, hogy Dust a legendás fekete női énekessel (Poly Styrene) rendelkező X-ray Spexben is játszott. 1975-ben költözött Párizsból Londonba, ahol kezdetben a Melody Maker és a New Musical Express hirdetéseit bújta. Itt futott bele a X-Ray Spex felhívásába is, akik épp dobost kerestek. A meghallgatás alatt megvolt a kémia, úgyhogy csatlakozott a zenekarhoz. A zenekarban (mint a punkegyüttesek legtöbbjében) mindenkinek eszement művészneve volt, mint a már említett Poly Styrene, a gitárost Jak Airportnak hívták, és volt még egy lány a zenekarban, a szaxofonos, ő Lora Logic néven futott. Dust eredeti neve Dús Ferenc volt, ebből kiindulva lett Chris Dust. A zenekarral pár hónapot játszott: felléptek olyan legendás helyeken, mint a Marquee klub, meg az akkor divatos Roxy.

X-Ray Spex. A doboknál hátul Chris Dust, azaz Dús Ferenc.

Mivel akkoriban még elég esetlegesek voltak ezek a zenekarok, sok volt a tagcsere, és ha nem kötődtél a többi taghoz szorosabban, könnyedén átléptél máshová, ha az jobb bulinak tűnt. Így került Dust és a basszusgitáros, Van Haller Wayne County zenekarába.

Darnell később jó érzékkel kapta el a new wave egyik új vonalát, és Kaliforniában, Los Angelesben a nyolcvanas évek elején megalapította saját tréningprogramját Creation Course címmel, mely itthon Darnel Tréningként vált ismertté. Munkáját és életszemléletét a humanista pszichológia, az ősi, távol-keleti filozófiák, a zen buddhizmus, a taoizmus napjaink nyugati emberére gyakorolt hatásai és a gyakorlatban alkalmazható modern filozófiák jellemzik. 2001-ben az Amerikai Társaság a Tudomány Előrehaladásáért tagjai közé választotta. Punkból guru, na!

Geza X
Géza Gedeon, vagyis Geza X a Los Angeles-i punkszíntér megkerülhetetlen figurája volt, olyan zenekarokkal dolgozott producerként, mint a Dead Kennedys, a Germs vagy a Black Flag. Ő maga is írt persze zenét Geza X And The Mommymen nevű formációjával. Első és egyetlen albumuk 1982-ben jelent meg és szerepel rajta egy Hungarian című dal is.

Molnár Gergely

Kémek a Spions-fészekben, mondhatnánk vicces képzavarral élve, de a Spions esetében ez teljesen helyénvaló. Magyarország első igazi punkzenekara a Spions volt, mindenkit megelőzve. Olyannyira, hogy még a magyar punk emlékezete is elfeledkezett róluk. Annyira kortársak voltak, hogy már Franciaországban is aktívan részt vettek a zenei életben, bár sosem váltak igazán ismertté. Mégis ott voltak a hőskorban. Gergely és Najmányi története pedig külön fejezetet érdemelne.

A Spions olyan művészekből áll, akik a rock and rollt nem kedvtelésből csinálják, hanem kényszerből. Nem show-business számukra, hanem kiképzés. A Spions nem sztárokból áll, hanem katonákból.” – kezdődik Molnár Gergely Spions-kiáltványa. Korai szakaszában egyébként a komolyzenész ifj. Kurtág György is tagja volt a bandának, akit tényleg követtek belügyes elhárítók is, még a CPG botrányai előtt. Molnár alteregóit és bandáit végigkutatni önmagában egy külön cikket érdemelne, de annyi bizonyos, hogy Anton Ello / Helmut Spiel / Gregor Davidow néven is alkotott.

Párizsba érve a frontember Serguei Pravdára (Szergej Igazsága) váltotta a nevét. A rock szellemiségét követve nem vesztesekként, szánandó menekültekként akartuk újrakezdeni az életünket, folytatni munkánkat a szabad világban, hanem egy legyőzhetetlen birodalmat képviselve, győztesekként. A SPIONS frontembere KGB kémkommandó vezetőjeként mutatkozott be a francia médiában. Közölte, hogy az orosz titkosszolgálat azért küldött bennünket külföldre, hogy megrontsuk a nyugati ifjúságot. […] De ez már egy másik, az előzőeknél jóval bonyolultabb, eseménydúsabb, dimenziókban gazdagabb történet.” –Najmányi László.

SPIONS: Adieu (Demo – Paris, France, 1981)

Ha érdekelnek a bárhol random módon felbukkanó magyar szálak, akkor neked ajánljuk a Véletlenül magyarcikkünket. Egészen elképesztő, hogy egy ilyen kis ország milyen gyakran tűnik fel különböző helyeken, szinte akaratlanul is. Mintha a génjeinkbe lenne kódolva, hogy mindenbe belekeveredünk. Következő cikkünkben azt is megtudhatjátok, hogy ki a magyar származású a Wu-Tang Clanben (bár ezt azért ne vegyétek 100%-ig biztosra, hehe).

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Chopper rap: gyorsabb a gondolatnál

Ki a legjobb MC? Minden idők legjobb rapperei

DJ Premier plánban

Az Alchemist-sztori: az alkimista, aki azon kísérletezik, hogy önmaga legjobb verziója legyen

Elfeledett kincsek: The Baby Huey Story

Nujabes: szürke eminenciás a színes zenék mögött