Barion Pixel

Mesplé művészete: mozgó metál

Benedek Csanád

2022.05.14.

4.5 perc

Folyékony mágneses fémszobrok

A ferrofluid anyagok elhoztak egy új művészeti irányzatot, ami most bontogatja szárnyait. Mi van? Nem tudom elmondani, inkább, nézd meg!

Eric Mesplé

Sachiko Kodama – Ferrofluid Sculpture

Alessandro Brighetti „Schizophrenia”

Amikor művészetről beszélünk, ha nem értjük vagy nem is tetszik az adott munka, általában értjük a kontextust és a formát, ami létrehozza. Húrok egy gitáron, dob, festék és vászon, kő, fa. A technika fejlődésével viszont új anyagok jönnek létre, melyeknek természetét csak most fedezzük fel. Az új formák új művészetet is szülnek.

Vasfolyadék avagy a mozgó fém

A ferrofluid a latin eredetű „ferrum” (vas) és „fluidum” (folyadék) szavakból tevődik össze. Olyan folyadék, mely mágneses térben erősen polarizálható. A ferrofluid egy nanoméretű vasrészecskéket tartalmazó folyadék, amelyet a NASA fejlesztett ki az 1960-as években. Eric Mesplé és pár hasonló művész az elmúlt években kísérletezett a mágneses folyadékkal, és az eredmények lenyűgözőek. A vasfolyadék nagyon kis ferromágneses részecskéket tartalmaz. Ezek a részecskék körülbelül 10 nanométeresek (ez 0,00001 mm). Ezen részecskék miatt a folyadék erősen reagál a mágneses mezőkre, és furcsán viselkedik a mágneses térben.

Orvostudományban, high end hangtechnikában és elektronikus készülékek esetében is használják kis mennyiségben. Hátránya, hogy idővel, néhány év elteltével lebomolhat a felületaktív anyag, amely a részecskéket borítja, és így a részecskék összesűrűsödnek egy adott pontba. Ha ez bekövetkezik, a ferrofluid többé nem reagál a külső mágneses mező hatásra. De addig mintha egy idegen anyag lenne itt, ami ellentmond az eddig ismert fizikának.

A lágyság keménysége

FFF avagy folyékony fémfizika
Az iparban már a múlt század elején szívesen alkalmaztak volna folyékony mágneses anyagot. Azonban a szilárd mágneses anyagok előbb vesztik el mágneses tulajdonságaikat, minthogy megolvadnának. A kolloid, kevert mérettartományba eső részecskék speciális mágneses tulajdonságokkal rendelkeznek, és a rendszer azt a látszatot kelti, mintha a folyadék mutatna mágneses tulajdonságokat. Ha a mágneses tér elég erős és a mágneses folyadék elég tömény, akkor a folyadék „megszilárdul”, magyarán olyan erős anyaggá is válhat, mint egy rendes fém. Tehát egy folyékony fejsze, ami képes vágni, zúzni, de aztán a mágneses tér megszűnése után a rendszer újra folyadékként viselkedik. Ezt azért írtam le, mert folynak kísérletek erre. Egyelőre, ha túl nagy a mágnesesség, szétesik a kolloid anyag.
A mágneses folyadék esetében a mágneses tér elegendően nagy ahhoz, hogy legyőzze a felületi feszültséget és a gravitációt, ezek a jövőben beláthatatlan technikai fejlődést hozhatnak. Ha addig nem barmoljuk szét a bolygót és magunkat.

Levitáló avagy lebegő ferrofluid

A Mesplé szelet
Mesplé már 14 évesen egy öntödében kezdett köztéri szobrokat gyártani. A Rocky Mountain College of Art and Design főiskola képzőművészeti oklevelét szobrászatból szerezte. 2011-ben a Kaliforniai Egyetemen szerzett Master of Science fokozatot számítástechnika és mérnöki szakon.

A művészként és mérnökként is elismert Mesplé a kreatív tudományok széles skálájában jeleskedik. Művészetét az informatikával kombinálva indul felfedezésre a határterületeken. A Ferreflection Pool nevű alkotása például valós idejű videóinterpolációt, mikroprocesszorokat és 320 elektromágnest egyesít, hogy tükröző sziluetteket hozzon létre a néző mozgó testéről. A folyadék mágnesesen reagál, és kioldáskor tüskéssé gyűrődik.

A humán bölcsész művész kategória is egy sablon keret. Sok művész rendelkezett már az ókorban is természettudományos ismeretekkel. A szobrászok komoly statikai ismeretekkel bírtak, Goya is például nemcsak festő, de kémikus is volt. A részeges, abszintos bohém karaktere nagyrészt a francia festők köré épült mítoszoknak köszönhető.

Folyamatban a folyékony jövő
A folyékony fém terminátorrobot egyáltalán nincs olyan messze, mint gondoljuk. Lehet, hogy már van is, csak nem jut el hozzánk. Elég csak a soft robotokra gondolni. Most nem paráztatni akarok, mert egy tipikus emberi gondolkodás, hogy akkor a robotok el akarják pusztítani az emberiséget. Az, hogy egy gépnek öntudata legyen, sokkal nehezebb dolog, vannak pontok, amin nehéz az áttörés. Viszont még a mi életünkben is elképzelhető egy folyékony, mágneses anyagú mozgó soft robot.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Banksy, aki bevitte az utcát a gazdagok otthonába

NYC sötétedés után a taxi hátsó ülésén, avagy Weideman utazása a városi élet mélyére

A rejtőzködés művészete Liu Bolinnal

Herzog a streetfotó hercege

Demsky, a spanyol street art polgára és mestere

Louis Blanc: Öntestképek