Barion Pixel

Michael Jordan tizenkettesben

Kiss Márk

2023.09.17.

5 perc

Michael Jordan második és egyben végleges visszavonulása óta az ikonikus huszonhármas mezszámot senki sem viselheti a Chicago Bulls csapatában. A tizenkettes még mindig szabad, noha a Levegő Ura is játszott benne egykor. Igaz, mindössze egyetlen egyszer, de az az alkalom igazán emlékezetesre sikeredett.

Minden idök legjobb kosarasa, Michael Jordan tizenöt éves NBA pályafutása során szinte teljesen összenőtt a 23-as mezszámmal, habár nem csak abban kergette őrületbe a komplett ligát anno. Jóval korábban, még a középiskolás éveiben választotta a huszonhármasat, mely „éppen” a fele volt a bátyja, Larry által hordott negyvenötösnek. A két testvér állandóan rivalizált egymással, amit természetesen a kosárlabdapályán sem függesztettek volna fel senki és semmi kedvéért.

A huszonhármas végül olyan jól funkcionált, hogy Jordan sem az egyetem alatt, sem az NBA-ben nem vált meg tőle. Ez mondjuk nem teljesen igaz, hiszen az első, 1993-as visszavonulása után egy évvel az NBA-be visszatérve a 45-ösben pattogatott egy darabig, hogy később visszatérjen a jól megszokott huszonhármashoz, melyet aztán a 2003-as tényleges visszavonulásáig már egyszer sem hagyott el.

A huszonhármas és negyvenötös mellett azonban mégis csak van egy szám, amelyikben Jordan játszott
az NBA-ben, mondjuk úgy, hogy a véletlen és egy enyveskezű tolvaj közreműködésének köszönhetően.

Történt ugyanis, hogy a Bulls-nak 1990 februárjának közepén, pont Valentin-napon, Orlando városában volt jelenése, hogy megvívja soron következő mérkőzését a nem túl veretes, Orlando Magic ellenében. A chicagóiak addigra öt idegenbeli meccset nyomtak le egyhuzamban, miközben Jordan szárnyalt a frissen kinevezett edzőfejedelem, Phil Jackson irányítása alatt. MJ egyébként ekkorra a liga egyik húzónevének számított, ám még közel sem ő volt a legnagyobb sztár, hiszen Larry Bird és Magic Johnson már csak bajnoki címeik miatt is kiemelkedtek az amúgy igencsak zsúfolt mezőnyből.

De térjünk vissza Orlandóba, ahol a Bikák már javában a mérkőzésre készültek, mikor felfedezték, hogy eltűnt Jordan meze. Szőrén-szálán, a huszonhármas számmal együtt. Egészen bagatell ügy, gondolhatnánk mai fejjel, de cirka harminc évvel ezelőtt ez igencsak kellemetlen, majdhogynem megoldhatatlan szitu volt, lévén, nem vittek magukkal egyetlen Jordan cseremezt sem a Bulls vezetői. Igen, jól olvasod: NBA, 1990, Chicago Bulls és sehol egy sporttáska alján rejtőzködő csere garnitúra a Levegő kizárólagos Urának. Újságírói beszámolók szerint a szervezők ugyan tettek egy kétségbeesett kísérletet, hogy a közönség soraiból szerezzenek egy méretben megfelelő Jordan mezt Jordannek, de nem jártak sikerrel. Akkor és ott egy használható Magic trikót valószínűleg valamivel könnyeben akasztottak volna le valakiről…

A huszonhármas tehát ugrott – feltehetően a meccs napján lopták el ismeretlenek -, de a találkozó azért mégsem maradhatott el egy ilyen gikszer miatt. Hiába keresték a helyi rendőrök és biztonsági őrök karöltve, ahogy mondani szokás, nagy erőkkel a lábakélt mezt, az már nem került elő. Valamiféle megmagyarázhatatlan okból viszont a chicagóiaknál volt egy név nélkül árválkodó, tizenkettes számú szerelés. Na ezt kapta meg végül Jordan és ebben nyomta le az összecsapást.

Mindez, mármint a mez körüli hercehurca Jordan játékára ugyan egyáltalán nem nyomta rá bélyegét, csapata azonban hosszabbítás után, 135-129 arányban mégis alulmaradt. MJ és az a bizonyos tizenkettes mez negyvenhét percet töltött a parketten, minek során „csekély” 49 pontot szorgoskodtak össze.

Jordan, akiről köztudott volt, hogy szívből utált veszíteni, és hogy kimondottan babonás volt a mérkőzésekkel, illetve az azokkal kapcsolatos rituálékat illetően, dörgedelmes interjút adott az arcpirító vereség után:

Sosem történt velem még hasonló. Az meg pláne kimondottan idegesítő, ha nem úgy alakulnak
a dolgok, ahogy azt az ember megszokta. Nem szerencsés, ha ezt-azt felcserélünk.”

Erre a narratívára erősített rá egykori csapattársa, az ominózus meccsen szintén pályára lépő, Stacey King, aki később elárulta, hogy Jordan totál kiakadt a lopáson, tudniillik a mezei mindig kiemelt jelentőséggel bírtak számára.

Azóta sem derült ki, hogy vajon ki lovasította meg a 23-as mezt azon a februári napon, ám néhány – nem feltétlen legből kapott – teória azért övezi a rejtelmes eltűnést. Bennfentesek elmondása szerint a bemelegítést követően nyúlta le valaki, közvetlenül a feldobás előtt. Egyesek azt is tudni vélik, hogy állítólag napokkal később megtalálták a mezt az vendégöltöző mennyezete fölé rejtve, de a Bulls-nál erről senkit sem tájékoztattak az illetékesek.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Travis Pastrana 199 élete

A világ peremén lógva: A magányos alpinista legendája

Gabe Brooks tragédiája a mai napig az egyik legnagyobb kérdőjelet hagyta maga után a BMX törtenetében

Ross Edgley – a világ legfittebb embere?!

J. Grant Brittain, aki nemcsak művészetté, hanem egy életforma kifejezőeszközévé tette a gördeszkás fotózást

Amikor megfagy a pokol: Douglas Mawson túlélésért folytatott küzdelme az Antarktiszon