Barion Pixel

Szemétből értéket: a Srí Lanka-i nőknek gyűjt Czika Krisztina amszterdami kiállítása

Egly Kyra

2020.12.05.

5 perc

Czika Krisztina művész álmodta meg a Visiting Mermaids (Hableányok Látogatása) nevezetű online és offline is zajló adománygyűjtő kiállítást, amit a 2020-as amszterdami Művészeti Hét keretein belül mutattak be. Furcsán hangzik, de van, akinek végeredményben pozitív befolyással bírt a koronavírus az életére, hiszen Krisztina a pandémiának köszönhetően töltött kilenc hónapot Srí Lankán, még ha ennek felét intenzív korlátozások mellett, házi őrizetben kellett átvészelnie.

Egy szabad délután folyamán egy csomag előhívott analóg fényképező filmre bukkant az utcai szemét mellett. Örök újrahasznosító lévén, rögtön felkapta a csomagot és biztos helyre tette őket. Miután a covid-19 miatti száműzetésének végeztével hazatért Amszterdamba, első útja egyenesen a stúdiójába vitte, ahol izgatottan vetette bele magát a kidobott filmek tartalmának megtekintésébe.

„Ezek a negatívok egyedülálló betekintést nyújtanak a múlt egy áldásos pillanatába. A képeken a női közösség egy békés, örömteli pillanata látható, amit a történelem sötét korszakai sem képesek beárnyékolni.  A negatívokat felhasználva képes vagyok megőrizni és tudatosítani ezt a különleges momentumot.” – mondta a képekről Krisztina.

Ami egyeseknek szemét, az másnak kincs – tökéletesen illik a mondás Krisztina esetére, ugyanis amit a filmeken talált, azt talán maga sem hitte el. A sikeresen megmentett 18 darabból álló kollekció képei egy igencsak ritka jelenséget örökítettek meg. A fekete-fehér fotókon buddhista hölgyek és lányok önfeledt pillanatai maradtak fent az örökkévalóságnak. Egy kis utánajárás után az is kiderült, hogy a képek 1991-ben készültek, amikor még egyáltalán nem számított ritkaságnak a helyi nők jelenléte és az ilyen jellegű élményeik megörökítése Srí Lanka partjain.

„A Srí Lanka-i nőket ritkán látni az óceánban. Annak ellenére, hogy egy szigeten nőnek fel, a legtöbben soha nem tanulnak meg úszni, ezért félnek az óceántól. A hagyományos nemi normák és a kulturális elvárások megakadályozzák azt, hogy az óceán a nők számára is elfogadott térré váljon. Ez különösen igaz a vidéki területekre, ahol a nők számára kijelölt életút kimerül a háztartás vezetésében és a családról való gondoskodásban, ezzel kizárva őket a szörfturizmus adta rekreációs és gazdasági lehetőségekből.”

„Ezek a negatívok egyedülálló betekintést nyújtanak a múlt egy áldásos pillanatába. A képeken a női közösség egy békés, örömteli pillanata látható, amit a történelem sötét korszakai sem képesek beárnyékolni.”

A sikeres találaton felbuzdulva Krisztina úgy döntött, hogy nem hagyja még egyszer elveszni a kultúrális és kortörténeti szempontból is különlegesnek számító kockákat, ezért szó szerint betonba öntöttek őket és egy speciális, saját fejlesztésű technikával betonfelületekre hívta elő azokat.
Az egyedülálló művészeti alkotásokat tárt karokkal várta az amszterdami Embasy of Arts, ahol Visiting Mermaids címmel egy kiállítás formájában lehetett megtekinteni Krisztina műveit november 25 és 29 között.

Az elsősorban a nők társadalmi viszonyára kihegyezett kiállítást a témakört boncolgató művészbeszélgetések is kísérték, illetve a bemutatóval egyidőben a Srí Lanka-i Sea Sisters alapítványt támogató gyűjtés is indult offline és online formában. Krisztina az útja során személyesen is megismerkedett az alapítvány önkénteseivel, akiknek ezzel az akcióval szeretné segíteni nagyon fontos társadalmi munkáját.

A non-profit szervezet célja a helyi nők emancipálása, amit úszás és szörfoktatással, illetve egyéni készségfejlesztő programokkal igyekeznek elérni. A kiállítással első körben 4000 dollárt sikerült összegyűjtenie Krisztináéknak, ami az alapítvány fél éves munkásságára elég. Ez egy hatalmas mérföldkő, de a művész célja hogy a teljes 8000 dollárt összegyűjtse, hogy az alapítvány egy teljes évig anyagi küzdelmek nélkül tudja folytatni értékes munkásságát. A kiállítás és az ehhez készült anyagok ezért továbbra is megtekinthetők online a www.visitingmermaids.org weboldalon.

Aki szeretné az meg is vásárolhatja az alkotásokat a weboldalon keresztül. A vásárlásokból befolyt összeget 100%-ban a Sea Sisters számára ajánlják fel a kampány szervezői. A vásárlás mellett lehetőség van csupán egy kisebb összeggel is támogatni a gyűjtést, ezt a donate opcióval teheted meg a hivatalos oldalon.
Azt mindenképp tartsd szem előtt, hogy európai mércével mért legkisebb támogatás is bizony hatalmas segítség a Srí Lanka-i alapítványnak, ezért minden forint nagyon jól jön!

A sikeres találaton felbuzdulva Krisztina úgy döntött, hogy nem hagyja még egyszer elveszni a kultúrális és kortörténeti szempontból is különlegesnek számító kockákat, ezért szó szerint betonba öntöttek őket és egy speciális, saját fejlesztésű technikával betonfelületekre hívta elő azokat.

9695,9694,9693,10332,9669,10335
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Mit keres egy idegen a lakásodban, miközben meztelenül mászkálsz?

Metálzenekarokat és horrorfilmeket inspiráltak Zdzisław Beksiński elátkozott világai

Harmonikus tökéletlenség 35mm-en: Seb Zanella-portré

Elitpalántából lett a New York-i utcai művészkultúra legnagyobb ikonja Dash Snow

Joan Cornellà halálos mosolya