Barion Pixel

Természetben úszni

Sticzay Péter

2022.07.11.

2.5 perc

Szabadnak lenni, szabadon mozogni a világban, a természetben, bárhova eljutni saját erőből az egyik legalapvetőbb emberi jog. Legegyszerűbb formája a gyaloglás, aminek eggyel energiaigényesebb és gyorsabb formája a futás. Fuss Forrest! Igen, bárhova eljuthatunk, de kizárólag a szárazföldön. És mi van a vizekkel?

Nem feledkezhetünk meg az úszásról, sőt! Jobbat mondok, ugorjunk nagyot a témában, lépjünk ki a szépen csempézett klóros úszómedencéből és ússzunk egyenesen a természetben, Magyarország folyóiban és tavaiban! Elsőre meglepő és ijesztő lehet a komfortzónát kedvelő civilizált sportolónak a közeg, de higgyétek el, megéri belemerülni a természetes vízbe.

Az Open Water Tournament (OWT) egy olyan egyedülálló nyílt vízi úszó versenysorozat,
mely Magyarország vízi környezetét térképezi fel és biztosítja sportolásra.

A szervezők arra esküdtek fel, hogy megteremtik a nyílt vízi úszás kultúráját idehaza. Gyönyörű és eddig alig ismert helyszíneken szerveznek úszásokat. Csodás folyókon és tavakon, ahol a legtöbb embernek eszébe se jutna úszásra gondolni. Úszva ismerszik meg az ország – ez az egyik mottójuk.

Régebbi projektjeik keretében már szerveztek budapesti Duna-átúszást a Szabadság híd lábánál, amit sok éven keresztül készítettek elő. A szakmai hatóságok kezdeti óckodása után több éves hagyományteremtő siker, esemény kerekedett a kezdeti megdöbbentő ötletből. Majd rákaptak az országjáró úszóverseny-szervezésre, aminek keretében tavaly a Balatonon, a Duna paksi szakaszán és Gyékényesen szerveztek nyílt vízi úszást.   

Július 16-án az OWT 2022 első állomása a Békés Futam. A Kettős-Körös mesterségesen kialakított ágában úszhatnak a versenyzők 4 és 10 km-en. A Körös ezen szakasza korábban annyira kanyargós és mocsaras volt, hogy a folyót szabályozni kellett. Így született meg ez a több mint 10 km-es csatorna is, mely Szanazugnál, a Fekete- és Fehér-Körös találkozásánál indul, és az 1969-ben épült Békés-Dánfoki Duzzasztónál ér véget. Az úszófolyosóban a folyó sodrása 1-2 km/h, mederszélessége 50-100 méter, mélysége pedig 1-8 méter között váltakozik. A versenyt követően bográcsos ebéddel és egész estés hangulattal számolhatnak a jelentkezők.

Az OWT 2022 második állomása a kristálytiszta Gyékényesi-tóban kerül megrendezésre augusztus 20-án.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Rúzs és síléc a sarkvidéken

Ross Edgley – a világ legfittebb embere?!

Amikor megfagy a pokol: Douglas Mawson túlélésért folytatott küzdelme az Antarktiszon

Colin Fletcher, a gyalogtúra királya

Karnyújtásnyira a nagy fehértől

Millican Dalton: a kalandorok professzora