Barion Pixel

10 Blue Holes – a világ rejtelmes üregei csodavadászoknak és a merülés hódolóinak

Tim Mariann

2022.08.14.

10.5 perc

A világ tele van különös és titokzatos természeti csodákkal, de talán egyik sem tartogat annyi rejtélyt, mint a föld kék lyukai.
A kék lyuk lehet nagy tengeri barlang vagy víznyelő, amely a felszín felől nyílik, és egy karbonátos alapkőzetből (mészkőből vagy korallzátonyból) álló parton, esetleg szigeten alakult ki. Létezésüket a 20. század végén fedezték fel halászok és a hobbi búvárok.

A kék lyukak a tengerszint alá nyúlnak. Elegáns kapui víz alatti barlangoknak és egész víz alatti útvesztőknek, a világ leglátványosabb búvárlehetőségeit kínálják. A kék lyukak jellemzően árapály által befolyásolt édes, tengeri vagy vegyes kémiájú vizet tartalmaznak.

A kék lyukak többféleképpen is kialakulhatnak. A leggyakoribb a jégszerkezetek olvadása a felszínen, ami nagy gödröket eredményez, ahol egykor jég volt. Kék lyukak akkor is kialakulhatnak, ha az óceán fenekének felszínén a tektonikus eltolódások következtében megmozdul a homok és törmelék.

Ezeket a kiaknázatlan csodákat a mélységük sötét, mélykék színének és a körülöttük lévő sekély víz világosabb színének kontrasztjáról nevezték el. A Bahamákon, ahol a világon a legmagasabb a kék lyukak koncentrációja, nagyszerű helyet biztosítottak a kövületek felfedezéséhez. Igazi kincsvadász hely: Kihalt állatokat, régészeti leleteket, de még emberi maradványokat is találtak a kék lyukakban!

1. Nagy Kék Lyuk, Belize
Belize partjainál található Nagy Kék Lyuk a Világítótorony Zátony központjának közelében fekszik, és része a nagyobb Belize-korallzátony-rezervátumrendszernek, amely az UNESCO Világörökség része. A több mint 124 méter mély víz alatti víznyelő a búvárok álma – a világ 10 legjobb búvárhelye között tartják számon. Egykor szárazföldi barlang volt; jelenlegi formája a tengerszint emelkedése és az azt követő tetőbeomlás eredménye. A világ minden tájáról érkező búvárok utaznak ide, hogy kristálytiszta vízben merüljenek, és megtekintsék a tengeri élőlények számtalan faját, köztük az éjféli papagájhalat és a karibi zátonycápát, valamint a látványos korallképződményeket. Az atoll peremei körül érdekesmódon nincsenek halak, annál több cseppkő látható a sötét mélységben. Ettől a merülés olyan, akár egy vízalatti bányába való alászállás, egészen szürreális érzés.

2. Kék Lyuk, Dwerja, Gozo, Málta
A máltai Kék Lyuk, egy kör alakú mészkő képződmény, a Földközi-tengerben, Gozo kis szigetén található. A máltai szigetek egyik legnépszerűbb búvárhelye, a Kék Lyuk egykor az Azure Window-ra nézett, arra a természetes ablakot formázó mészkőboltozatra, ami 2017-ben leomlott. Egy 10 méter széles szárazföldi tengeri medencében kezdődik, amely egy nagy hasadékba vezet, majd a nyílt tengerre visz ki. Az AFAR magazin szerint a búvárok itt számos tengeri élőlényfajt találhatnak, például polipot, tengeri csillagot, tűzférget, bíborhalat, barracudát és golyós tonhalat. Megannyi pompás korall világít a sötét víz alatti falakon. Innen nem messze található Európa legnagyobb fehér cápáinak lelőhelye.

3. Kék Lyuk, Dahab, Egyiptom
A Sínai-félsziget keleti részén, az egyiptomi Dahab közelében, a Vörös-tenger partján található Kék Lyuk egy majd 100 méter mély tengeralatti víznyelő. Van egy sekély nyílása, az úgynevezett “nyereg”, amely a tenger felé nyílik, és egy alagútja, az úgynevezett “ív”. Szinte mindennap búvárkodnak itt profik, tanuló búvárok és vezetett turistacsoportok. Számos búvárhalál miatt azonban a “világ legveszélyesebb merülési helyének” nevezték. Az elmúlt években majdnem 200 végzetes baleset történt itt, amikor a búvárok megpróbálták megtalálni az alagutat a Kék Lyukat és a nyílt vizet összekötő zátonyon keresztül körülbelül 50 méter mélyen.
A lyuk és a környező terület rengeteg korall- és zátonyhalat tartalmaz. A vörös tenger kék lyuka népszerű szabadbúvár célpont a partról közvetlenül elérhető mélység és az áramlat hiánya miatt.

4. Dean’s Kék Lyuk, Long Island, Bahamák
A több mint 202 méter mélyen fekvő Dean’s Kék Lyuk a bahamai Long Islanden található. Valószínűleg ez a világ eddig ismert legmélyebb kék lyuka. 1992-ben járt először a mélyén búvár. A Bahama-i Tudományos Magazin szerint csaknem kétszer olyan mély, mint bármely más feltárt barlang a Bahamákon. A helyszínen búvárkodó szakértők arról számoltak be, hogy a lyukat három oldalról természetes sziklaamfiteátrum, a negyedik oldalról pedig türkizkék lagúna és porfehér strand zárja be. A lyukon belül soha nincs dagály vagy hullámok, és a vízalatti láthatóság általában 15-30 méter között van. A helyi földbirtokosok családi nevéről elnevezett Dean’s Kék Lyuk egyben az éves nemzetközi szabadbúvárverseny helyszíne is. 2007-ben William Trubridge felállította itt a segítség nélküli szabad merülés világrekordját 7 perc 29 mp merülési idővel, és uszonyok, kötelek vagy súlyzóövek nélkül Trubridge elérte a 82 méteres szabad merülési mélységet.

5. Palau kék lyukai, Mikronézia
A Csendes-óceán nyugati részén fekvő mikronéziai régióhoz tartozó Palau Kék Lyuk négy függőleges aknával rendelkezik, amelyek a zátony tetején nyílnak, és egy függőleges barlangba vezetnek le, amely a külső falon körülbelül 25 méter mély a Lonely Planet szerint. Az egyik legdrámaibb festői merülés Palauban. A barlang hatása lenyűgöző, a nagy száj a kék mélység felé nyílik. A barlang belsejében nagy tengeri legyezőket és magányos drótkorallokat találsz, némelyik akár 8 méter is lehet. A közelben leopárdcápák is láthatók.

6. Santa Rosa Kék Lyuk, Új-Mexikó
A Santa Rosa Kék Lyuk egy víz alatti barlang, amely egy mély tóhoz kapcsolódik az új-mexikói Santa Rosában, veszélyes mélységeiről ismert. Az 1970-es években végzett mérések azt sugallják, hogy a barlang körülbelül 70 méter mély, de nem ismert, hogy meddig nyúlik vissza egyes ága. 2013-ban nemzetközi búvár felfedezők egy csoportja, az Advanced Diver Magazine Exploration Foundation búvárokból és mérnökökből álló csapata egy hetet töltött a Santa Rosa Kék Lyuk felfedezésével, ahol rengeteg régészeti leletet találtak a Maja emlékektől az Antiillothrix Bernensis, egy kihalt újvilági majomfaj koponyájáig, amelyet korábban a Dominikai Köztársaságról ismertek.

7. Watling’s Kék Lyuk, San Salvador, Bahamák
Watling Kék Lyuk San Salvadorban a Bahama-szigetek számos kék lyukának egyike. A legtöbb kék luktól eltérően ez nem a tengerből, hanem a szárazföld, illetve sziget közepéről nyílik. Első ránézésre egy aprócska tónak látszik. Annak ellenére, hogy a Watling’s Kék Lyuk egy esős trópusi sziget közepén található, nem édesvizű. Ami azt jelzi, hogy a lyukat egy földalatti alagút köti össze az óceánnal.

8. Abaco Kék Lyukai, Bahama-szigetek
Az Abaco-sziget, a Bahamák legészakibb szigete, számos kék lyuknak ad otthont. Ezek a lenyűgöző földalatti képződmények a világ minden tájáról vonzzák a búvárokat. Az Advanced Diver Magazine szerint a szárazföldi kék lyukak általában 25 méter és 100 méter közötti mélységet érnek el. Olyan szövevényes barlangjáratokat rejtenek, amelyek a falakból vagy a talaj felől nyúlnak ki és látványos élővilág látható benne. A szigeten található szárazföldi kék lyukak közé tartozik a Nancy Kék Lyuk, amely egy mangrove mocsárban található, és a Magical Blue Hole, amelynek vize olyan tiszta, hogy a búvárok úgy érzik, mintha a levegőben lebegnének.

9. A Sárkánylyuk, Dél-kínai-tenger, Paracel Szigetek
Más néven Yongle Kék Lyuk, amelyet a harmadik Ming-császárról neveztek el, a világ legmélyebb ismert kék lyuka, 300,89 méter mélységgel. Körülbelül 9 kilométerre északra található Drummond-szigettől, a Paracel-szigeteken. A kék lyukak felülről nézve jellegzetes kék színt adnak. A helyi halászok a Dél-kínai-tenger “szemének” nevezik, és a legenda szerint itt találta meg arany rejtekhelyét a Nyugati Utazás című regényben szereplő majomkirály. Feltárása egy Video Ray Pro 4 víz alatti robot alkalmazásával történt nemrégiben. Ez a robot úgy mérte, hogy a lyuk mélysége 301 méter, szélessége pedig helyenként 130 méter. A kezdeti kutatási erőfeszítések során több mint 20 új tengeri élőlényfajt fedeztek fel. A kék lyukak nagyon értékesek a tudósok számára az éghajlatváltozás, a tengeri ökológia, valamint a geokémia és a vízoszlopok közötti diverzifikáció terén. A Sárkánylyukon végzett kutatás során rengeteg hasznos adatot gyűjtöttek.

10. Andros Kék Lyuka, Bahama
A Bahamák számos látványos kék lyuknak ad otthont, de sok bahamai szerint Andros-sziget a búvárok kék lyukainak „szent grál” helye. A Bahama-szigetek turisztikai testülete szerint a szigeten található a világon a legmagasabb a kék lyukak koncentrációja: 178 kék lyuk található a szárazföldön (például a Guardian Kék Lyuk és Bill Kapitány Kék Lyuka), és legalább 50 van a tengerben. Sok szokatlan és egyedi barlangi halnak és gerinctelennek ad otthont, amelyek közül néhány nem található sehol a világon.

Érdekessége Andros szigetének a korallzátonyok és a kék lyukak közt fellépő természeti jelenség árapály idején: Dagály során a korallzátonyoknál megemelkedett vízszint a lyukak, vagyis a víznyelők környékén a víz keringeni kezd, míg erős szívó hatású örvények nem keletkeznek. Ezek akár egy kisebb csónakot is képesek elnyelni. Apálykor a jelenség fordítottja mutatkozik: a lyukakból gombaszerűen kibuzog a víz. A helyiek egy víz alatt élő mitikus lény legendáját tartják számon, ami egy cápaszerű nyolckarú óriás szörny. A türkíz kék üregek mélyén él, és lesben áll, veszedelmes csápjaival a mélybe rántja az óvatlan halászokat.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Karnyújtásnyira a nagy fehértől

Millican Dalton: a kalandorok professzora

Óceán hipnózis: Az agyhullám és a hullám

Korunk legnagyobb kalandora – Mike Horn, a köztünk élő legenda

Marathon des Sables: nem embernek való vidék

A rég elfeledett japán sarki-felfedező, aki nem Amundsent és Scottot, hanem az álmait kergette