Barion Pixel

Védjük meg a telet, síelj környezettudatosan! (x)

4BRO

2022.01.18.

4 perc

A Snowattack támogatja a Mastercard Priceless Planet Coalition elnevezésű kezdeményezését, mely 2025-ig 100 millió fa ültetését tűzte ki célul.

De mégis hogyan kapcsolódik össze mindez a tudatos síeléssel? A válasz egyszerű. A téli sportok a természetben játszódnak, ahol mint azt már megtanultuk, minden mindennel összefügg.

A környezetszennyezés okozta klímakatasztrófa következményeit fokozottan szenvedjük el mi, síelők/snowboardosok. A gleccserek elkezdtek köddé válni és vannak olyan helyek, ahol eddig hó esett, most pedig jó esetben is csak eső áztatja a hegyoldalakat.

Ezekkel a problémákkal legtöbben csak a hírekben szembesülnek és sajnos ezek az emberek nagyrésze csak legyint az egészre, hiszen a téma közvetlenül csak egeészen keveseket érint. Habár ez a szám sem csekély, hiszen a téli sportokkal foglalkozó iparág évente hetvenkét milliárd dollárt mozgat meg és 695 ezer munkahelyet tart fent.

Az előrevetített változás pedig nem csak erre lesz hatással, a következményei sokkal mélyebben gyökereznek ennél. A hó közvetve is fontos szerepet játszik az életünkben, amit tökéletesen alátámaszt a tény, hogy Kalifornia vízellátásának 60%-a hóolvadékból származik. A klímaváltozás tehát korunk nagy kihívása, amelyre mi, hegyi sportokat űzők fokozottan érzékenyebbek vagyunk.

Talán a legprózaibb indok, hogy szeretnénk, ha a gyerekeink és unokáink is láthassanak még hófödte csúcsokat és megtapasztalhassák a szűz hóban való siklás páratlan élményét.

A lényeg, hogy ne csak beszéljünk róla, hanem tegyünk is érte. Igyekszünk benneteket is erre bíztatni, hogy az idei Snowattack alatt is ebben a szellemben síeljünk.

Adunk pár alaptippet, hogy könnyebb legyen elindulni a tudatosság útján.

A textilipar felelős az egész világ szén-dioxid-kibocsátásának kb. 8%-áért. Tehát jelentősen csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, ha legalább a felszerelésünket tudatosan választjuk meg. Érdemes olyan ruházatot, sílécet, vagy akár síszemüveget választani, melyek előálltása egyedi anyaghasználatban és csökkenő károsanyag-kibocsátással járó gyártási folyamatok alkalmazásával valósul meg.

Az utazás során a spórolás új értelmet nyerhet. Telekocsi, busz, vagy egy optimálisan kihasznált személyautó, azok a lehetőségek, melyekkel többet tudunk tenni a tudatosság érdekében.

Ha már a síterepen vagy, a következőkre figyelj:
A lehető legkevesebb szemetet hagyjunk magunk mögött. Az egyik legnagyobb hulladékforrás, amivel még az újrahasznosítás sem tud mit kezdeni, azok a különböző műanyag csomagolóanyagok. Egy műanyagba csomagolt szendvics a boltból vagy a saját kezeddel elkészített szendó a kedvenc dobozodban, vajon melyik a menőbb? Reméljük a szendvicses dobozod mellett van saját kulacsod is.

Idővel mind rájövünk, hogy ezek a kis dolgok összeadódva a legnagyobbak.
Ahogy a mondás is tartja: sok kicsi sokra megy!

Ha mind odafigyelünk ezekre, akkor hatalmas mennyiségű energiát spórolhatunk meg. Ugyanilyen evidencia az optimális vízhasználat a zuhanyzás kapcsán, vagy a fűtés tudatosság, amihez nem kell más, mint egy ideális szobaöltözet. Zokni, pulcsi és már is levehetjük a maximumról a fűtést.

A lehetőségek száma megannyi. A jelszó a figyelem.

A Priceless Planet Coalitiont ugyanez a figyelem vezérli. Olyan erdőhelyreállítási modellt dolgozott ki, amely 100 millió fa ültetését tűzte ki célul, hogy helyreállítsa  a Föld legsérülékenyebb területein található erdőket. Kifejezetten olyan erdőterületekre koncentrálnak, amelyeknek helyreállítása majd a legnagyobb pozitív hatást gyakorolja globálisan a klímára, a közösségre és a biológiai sokszínűségre nézve is.

A lényeg az, hogy ne csak beszéljünk róla, hanem tegyünk is érte. Imádjuk a fenséges hegyeket, a szakadó hóesést, és imádjuk a száguldást a lejtőkön. Ezek olyan dolgok, amikért érdemes megváltozni, szóval idén a Snowattacken nem csak beszélünk, hanem teszünk is. Tarts velünk!

Mit tehetsz a síterepen a fenntarthatóságért? ITT megtudhatod.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Jay Adams: az OG definíciója

Gördeszka mindhalálig: Judi Oyama

„Azért a víz az úr!” – a Laird Hamilton-sztori

Az amerikai foci véres hőskora

Peter Freuchen – a viking Indiana Jones

A filléres krúzolás öröme