Barion Pixel

Vége a bujkálásnak: bemutatkozik és NFT-ként él tovább mindenki kedvenc füves mémje

Halusitz Hajnalka

2021.05.22.

3 perc

Tíz év rejtőzködés után az internet egyik leghíresebb betépett mémje, az észak-ír Connor Sinclair felfedte magát, írja a Vice. Legújabban NFT-t árul, és a Know Your Meme-nek adott interjújában elmeséli, hogyan vált híressé.

10 Fickó, Really High Guy, vagy Stoner Stanley – ki hogyan ismeri. Az avatar, akinek minden gondolata az ostoba és kellemes keveréke: csukd be az ablakot, mert kimegy a wifi, emlékszel?

“A mém mindenkié, aki megosztotta, megtetszett neki. Véletlenül az a verejtékező arcú,
üveges arckifejezésű srác vagyok, aki mindenhol ott volt” – mondta Sinclair.

A Know Your Meme-nek az interjúban elmesélte, hogy a kép a spanyolországi Ibizán készült az érettségi után. A három-négy napos állandó bulizás után eléggé megviselt volt már, nem emlékszik pontosan arra, hogy az utazás során barátja, Emma mikor készítette el a híres képeket. “Csak hülye fotók voltak a nyaralásunkról, és határozottan nem tervezték, hogy máshova töltsék fel, csak a Facebookra” – mondta.

Egy barátja így emlékszik vissza az ominózus fotók elkészítésének napjára:

„Mindannyian ott voltunk. Annyira szétszívtuk az agyunkat, hogy összefüggéstelenül, össze vissza tudtunk beszélni, ami számunkra értelmesnek tűnt, de a barátaink szakadtak a röhögéstől. Duzzadt volt az arca, vörös a szeme, hátradőlt az ágyon, és a kezével egy dobozból valamilyen kaját evett. Olyanokat mondott, hogy “mikor van az üzlet lefekvési ideje?” vagy „az időben történő előreutazásra csak várnom kell.”

A 10 Fickó elnevezést a kép a Redditen kapta, az /r/trees nevű subredditen, ahol a marihuána rajongói mémeket és történeteket osztanak meg egymással.

Connor évekig rejtőzött a nyilvánosság elől, mert nem akarta a hírnévvel járó figyelmet. “Hogy őszinte legyek, a mém 18 éves koromban lett híres, éppen az egyetemet kezdtem. Kicsit ideges voltam, mert nem akartam, hogy ez befolyásolja a tanulmányaimat és a karrieremet. Sosem gondoltam volna, hogy 10 év múlva is erről beszélek, de ha jobban belegondolok, ez mégis nagyszerű dolog volt.”

Néhány nappal a fényképek elkészülése után egy másik barátja leborotválta Sinclair szemöldökét, és az első napokat az egyetemen úgy töltötte, hogy kénytelen volt megrajzolni azokat. Örül, hogy erről senki nem készített képet. Néhány főiskolai barátjával azonban megosztotta a nyaraláson készült képeket, amit ők feltöltötték a Redditre, így született meg A MÉM.

Sinclair baráti társasága tudott a kilétéről, ám néha idegen emberek is odamentek hozzá az utcán fényképezkedni, miután felismerték. Így ismerkedett meg jelenlegi barátnőjével is. “Nem hiszem, hogy a barátai közül bárki is törődött volna azzal, ki vagyok, ő fényképet kért, és ennyi volt” – mondta. „Elkértem a nevét, és utána kezdtünk el ismerkedni. Pár méterre laktunk egymástól, és több mint egy évig ugyanabban a boltban vásároltunk, ettől eltekintve soha nem találkoztunk egymással. Azóta hat év telt el, van egy házunk és egy kutyánk.”

Az emberek azonban hamar rájöttek ki ő valójában, és az évek során pedig néhányszor megkeresték, hátha szeretné hírnevét bevétellel is összekötni, de mindig nemet mondott, amíg az NFT-k meg nem jelentek. Saját bevallása szerint soha nem keresett pénzt a fotóval, csupán néha élvezte az ezzel járó előnyöket.

„Az egyetlen dolog, amit ebből kihoztam alkalomadtán, néhány kör ingyen ital volt” – mondta.

A hatalmas népszerűséget utólag meglovagolva a Disaster Girl mém mögött álló nőhöz és a Death Row kiadóhoz hasonlóan Sinclair is belevágott az NFT bizniszbe. A digitális művészek körében óriási népszerűségnek örvendő technikai megoldásról a linkre kattintva tudhatsz meg többet. Ha viszont nem érdekelnek a részletek a nem felcserélhető tokenekkel kapcsolatban, akkor elég, ha annyit tudsz, hogy Stoner Stanley hamarosan nagyon sok pénzt fog keresni azzal, hogy egyszer jól beszívott, ugyanis a legnépszerűbb mémek több százezer, vagy akár több millió dollárért keltek el a legmenőbb aukciósházak kínálatában.

És ha ehhez hozzávesszük a jó pár ingyen kört a kocsmában, az életre szóló szerelmet és a virtuális halhatatlanságot, akkor szinte nekünk is rögtön kedvünk támad tekerni egy jókora cigit. Úgy látszik a megannyi tragikus sztori ellenére a mémmé válásnak is megvannak a maga előnyei!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Slinkachu: nagy dolgok a kis világban

Urias az óriások között

Shintaro Kago: a guro manga guru

Szép „fájdalmak” – Aches világa

One in a Milivo: Boogie menni Amerika

Halálcsillag születik – John Berkey, aki megihlette a Star Wars ikonikus képkockáit, de a filmet sosem látta