Barion Pixel

Vége az anonimitásnak: Banksynak elő kell bújnia az árnyékból, ha meg akarja őrizni szerzői jogát

Halusitz Hajnalka

2021.06.23.

2.5 perc

A rejtélyes Banksy művei nemzetközi ismertségnek és csodálatnak örvendenek, a nagy jelentőségű street art alkotásai szinte az egész világon megjelentek, így a munkásságáról szóló kiállítást, (ahol a kihelyezett képek nem eredeti, csupán fake változatok voltak) az Art of Banksy-t tavaly februárban Budapesten is meg lehetett tekinteni.

Nem csak képeivel, hanem anonimitásával is felkeltette az emberek figyelmét, ám ha nem szeretne teljesen eltűnni az éterből, előbb-utóbb fel kell fednie magát, hiszen névtelenségének megőrzéséért már eddig is komoly árat fizetett: elvesztette két művének szerzői jogát.

A Hypebeast, valamint a The Telegraph információi alapján hírül adta, hogy az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) a közelmúltban Banksy további két alkotásától is megvonta a trademarkot arra hivatkozva, hogy a művész kiléte még mindig ismeretlen. Az uniós testület megállapította, hogy a korábban sikeresen bejelentett trademarkot „rosszhiszeműen” fogadták el, és mivel a művész „személyazonosságát nem lehet törvényesen meghatározni”, az megakadályozza a szerzői jogi törvények általi védelmet.

A Girl With Umbrella, Radar Rat, Flower Thrower és a Laugh Now így már nem Banksy szellemi tulajdonai.

A védjegy megvonásban nagy szerepet játszott a Full Color Black nevű, street artra specializálódott képeslapokat értékesítő vállalat, ami felhasználta Banksy műalkotásait a termékein és meggyőzte az EUIPO-t, hogy vegye le a szerzői jogokat a grafikákról.

Banksy képviselője, a Pest Control Office Ltd. weboldalán reflektált a kialakult helyzetre: „Szabadon használhatod Banksy képeit nem kereskedelmi célú, személyes szórakoztatásra. Nyomtasd ki őket olyan színben, ami megy a függönyödhöz, készíts egy kártyát a nagyinak, küld be, mint saját házi feladatodat, teljesen mindegy.”

A továbbiakban még nyomatékosabban kérik, hogy a művész képeit senki ne használja kereskedelmi célra, ideértve bármely, a képeket felhasználó árucikk megjelenését és a vásárlók félrevezetését, miszerint az alkotásokat más művész készítette vagy Bansky hozzájárulásával használja fel.

A művész Wall and Piece című könyvére utalva, szavaival zárták a közleményt: „a szerzői jogok a veszteseknek valók”, ezzel rávilágítva Banksy filozófiájára, miszerint, amit valaki a nyilvánosság előtt ábrázol, azt szabadon fel lehet használni, de nem a művész szándékos, téves reprezentációjára és csalásra.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Életre kelt művészet, avagy a reklámozás artisztikája

A szavak erejének legyőzése Raphaelle Macaronnal

1UP! Egy név mindenek felett

Fegyvere a kamera – Gordon Parks útja

Slinkachu: nagy dolgok a kis világban

Urias az óriások között