Barion Pixel

Visszatért a 2000-es évek legidétlenebb „action sport”-ja

Pál Attila Márk

2021.08.18.

2 perc

Magyarországra csak egy átalakított, lájtosabb verziója jutott el, az Egyesült Államokban azonban viszonylag hatalmas port kavart a 2000-es évek elejének egyik legelkeseredettebb action sportos próbálkozása, a Soap Shoes, ami most egy videó erejéig újra meghódítja a netet.

A Soap cipők tulajdonképpen egy felturbózott bumszli deszkáscipőnek feleltek meg, amiknek a talpboltozatában egy csúszólemez kapott helyet. Ez a lemez pedig arra szolgált, hogy különböző slide-okat mutassunk be vele az utunkba kerülő akadályokon egy városi séta alkalmával.

Azt talán nem is nagyon kell pedzegetnünk, hogy miért nem aratott osztatlan sikert a furcsa találmány, hiszen kevés idétlenebb dolog van annál, mint amiker egy korlátot lábbal lecsúszunk, majd mintha mi sem történt volna, csak úgy elsétálunk – a városi terek ilyen jellegű felhasználását inkább hagyjuk meg a gördeszkásoknak, korisoknak, és a BMX-eseknek.

A később gurulós Heelysen edződött magyar fiatalsághoz el sem jutott a dolog, az USA-ban azonban kultusztermékké vált.

Annyira, hogy a Soap és a kezdetekkor a reklámarcának szerződött (hivatalosan is a világ legjobb Soaperének tartott) Ryan Jaunzemis keserédes történetét még a Vice magazin is feldolgozta egy parádés 21 perces dokumentumfilmben.

A 20 évvel ezelőtti őrületet most természetesen gördeszkások kaparták elő a sírjából egy szerencsés véletlennek köszönhetően, ami egészen ironikus, ha azt vesszük figyelembe, hogy főként a deszkás közösség volt az, ami viccet csinált az egészből. Történt ugyanis, hogy Brandon Yuenger gördeszkás filmes egy belleville-i turkálóban rábukkant egy pár egészen jó állapotban lévő Salomon soap cipőre, onnantól pedig nem volt megállás. Yuenger, aki egyébként először azt hitte, hogy valamilyen őrült túracipőt talált, annyira izgatott lett egy teljes részt összecsúszkált benne legújabb, Stained című videójukhoz.

A gördeszkás szemlélettel és a 90-es évek esztétikájával összeállított rész egyébként kifejezetten érdekesre és élvezhetőre sikeredett, bár őszintén szólva továbbra sem látjuk jönni a Soap nagy visszatérését. Ami biztos, hogy Yuenger, ha tehetné tovább görgetné a poént, azonban kis túlzással lehetetlen, egyrészt nem gyártják már a cipőket, másrészt ha fel is bukkan egy-egy találat belőle az Ebayen, akkor azok több száz dolláros árcédulával pörögnek, annyit pedig lássuk be, nem ér a poén.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Jay Adams: az OG definíciója

Gördeszka mindhalálig: Judi Oyama

„Azért a víz az úr!” – a Laird Hamilton-sztori

Az amerikai foci véres hőskora

Peter Freuchen – a viking Indiana Jones

A filléres krúzolás öröme