Barion Pixel

ZineTurkáló II. – A kezdetek

Kovács Kristóf

2021.06.05.

3 perc

A zine-kultúrával foglalkozó cikksorozat kapcsán elengedhetetlen a kezdettel való megismerkedés. Egyfelől a hazai, illetve közép-kelet-európai szemszögből, másrészről a műfaj nyugati példáin keresztül.

A könnyebb megértés érdekében érdemes belülről kifelé halladni, tehát a mi szemszögünkből tekinteni a nemzetközi etalonokra. A lázadás életbevágó ereje az, ami elengedhetetlen ennek a kultúrának a megértéséhez. A rendszer, a hagyományok, a hétköznapi nyárspolgári élet, a valós vagy vélt igazságtalanság elleni lázadás.

A szavak gépelt vagy valamilyen DIY, házi barkácstechnika által megkonstruált forradalma ez.

A hatvanas évek némi enyhülést hozott a keleti blokk országaiban és a szamizdat kultúra kialakulása is erre az évtizedre datálható. Ugyanakkor csupán a hetvenes évek derekán kezdett el nagyobb nyilvánosságban elterjedni. Ezek nagyrészt az értelmiség között terjedtek, sokszor indigóval, vagy írógéppel és kézzel átmásolt, sokszorosított, politikai tartalmú röpiratok.

Az évtized közepére azonban megjelentek a kis példányszámú, neoavantgárd művészek által gyártott kiadványok is, mint a Perneczky Géza, Tót Endre és a Pécsi Műhely alkotói által készített füzetek. De az első hazai művészkiadványok közé sorolható Beke László 1971-es Elképzelések című projektje is, ami az első hazai konceptuális papír alapú kiállítás volt. A kort legjobban Tót Endre alábbi mondata szemlélteti számunkra: “Örülök, hogy ezt a mondatot lenyomtathattam.”

A régióban lévő országokban is hasonló folyamatok zajlottak le. Ugyanúgy a politikai véleménynyilvánítás, a könnyű sokszorosítás és előállítás okán született meg ennek a médiumnak a széleskörű használata.

Az Amerikai Egyesült Államokban, a nemzetek olvasztótégelyében kialakult zine-kultúrán keresztül egy ideális képet kapunk a nyugati társadalmi rend szerint működő kultúrához kapcsolódó világról. Ennek az origóját szintén a hatvanas éveknél érdemes keresni. A beatnemzedék előtérbe kerülése egy kulcsfontosságú jelenet a zine-ok nyugati történetében. A blues, a jazz-zene, és az avantgárd irodalom ezen furcsa találkozása, egy nagyszabású kulturális forradalmat robbantott ki, amit tulajdonképpen a posztmodern felfogás előfutárának is lehet tekinteni. Az avantgárd művészet ilyen módú térhódítása mellett a punkzene és a különböző politikai aktivista mozgalmak (mint például: feminizmus, faji egyenjogúság) használták ezt a médiumot. Ugyanakkor a punkzenekarokhoz, illetve a zenéhez kapcsolódóan terjedtek el széles közösségben a zinek.

A kultúrák alapjainak és kiindulás pontjainak az ismerete a jelenlegi kiadványok, zine-ek ismeretében válik igazán érdekessé. A könnyen terjeszthetőség mellett az olcsó előállítás volt az oka ebben a médiumban való alkotásnak a megjelenésére. A fekete-fehér lapokat azonban mára felváltották a színes oldalak és azok változatos, különféle eljárásokkal történő előállítása. Ugyanakkor számtalan, az alapokhoz visszatérő aktív kiadók jelentetnek meg időről időre újabb zine-eket.
A cikksorozat következő részében hazai és néhány nemzetközi kiadvány példáján keresztül ismerkedünk meg a zine-ek oldschool rétegeivel.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Mit keres egy idegen a lakásodban, miközben meztelenül mászkálsz?

Metálzenekarokat és horrorfilmeket inspiráltak Zdzisław Beksiński elátkozott világai

Harmonikus tökéletlenség 35mm-en: Seb Zanella-portré

Elitpalántából lett a New York-i utcai művészkultúra legnagyobb ikonja Dash Snow

Joan Cornellà halálos mosolya