Barion Pixel

ZineTurkáló I.

Kovács Kristóf

2020.12.05.

3 perc

A zine kifejezést általában a különféle szubkultúrákhoz kapcsolódó, házi készítésű vagy olcsó sokszorosító technikával készült kiadványokra szokták használni, bár ez csupán egy tradicionális szempont szerinti meghatározása az ebbe a műfajba tartozó füzeteknek. De akkor mi a helyzet mondjuk egy összehajtott A4-es lappal, vajon az tud művészeti tartalmat képviselni?

A zine-kultúra kialakulása a közép-kelet-európai régióban a szamizdatok megjelenésével vette kezdetét. Nyugat-Európában a különböző politikai mozgalmak, az aktivizmusoknak és az alternatív zenei (beat, punk, stb) kultúrának köszönhető a műfaj kialakulása.

A zine kedvelők táborát két részre oszthatjuk. Az egyik a vizualitás mögött megbújó tartalmat keresi. A másik a műfaj által adott grafikai sokszínűségnek a nagy kedvelője. Bátran állíthatjuk, hogy hazánkban, jelen pillanatban reneszánszát éli ez a művészeti ágazat. Ebben nagy szerepe van mind az ISBN könyvesbolt és galéria megjelenésének illetve az Ukmukfukk zinefesztiválnak.

Az Ukmukfukkon ezidáig négy alkalommal találkozhattak a műfaj szerelmesei és az arra kószáló járókelők a hazai, valamint a nemzetközi zine-kiadók legfrissebb termékeivel. Az ISBN könyvesbolt és galériának, ahogy már említettük igen nagy és fontos szerepe van ennek a stílusnak az itthoni széleskörű elterjedésében. Ugyanakkor nem csak ezt az igen sokszínű kultúrát hivatott felsorakoztatni és bemutatni. Ennek kapcsán egy olyan kulturális bemutatóteret is üzemeltet, amely a hazai alternatív, független kortárs képzőművészeti szcénának egy elengedhetetlen helyszíne.

Az előbbiekben feltett költőinek ható kérdésre keresem ebben a cikksorozatban a választ. Ahol kísérletet teszek arra, hogy ezt a sokszínű, sokszor szókimondó, őszinte, alternatív gyökerekkel rendelkező képzőművészeti műfajt és annak mind a hazai, plusz a nemzetközi képviselőit bemutassam, ismertessem. Szeretném továbbá kideríteni azt is, hogy mi és milyen művészi üzenete van, vagy lehet egy papírra leírt „semminek”.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Mit keres egy idegen a lakásodban, miközben meztelenül mászkálsz?

Metálzenekarokat és horrorfilmeket inspiráltak Zdzisław Beksiński elátkozott világai

Harmonikus tökéletlenség 35mm-en: Seb Zanella-portré

Elitpalántából lett a New York-i utcai művészkultúra legnagyobb ikonja Dash Snow

Joan Cornellà halálos mosolya