Barion Pixel

10 éves színeshajú ördögfióka a gördeszkázás legújabb sztárja

Pál Attila Márk

2021.02.14.

4 perc

9 évesen 16 lépcsős korlátokat csúszott a teljes globális gördeszkás közösséget lázban tartó új gördeszkás szupertehetség. A Los Angeles környékéről származó Junior Gutierrez az unalmas átigazolási hírek időszakában, január elején robbantott óriásit a Pig Wheels Youtube-csatornáján megjelenő bemutatkozó videójával.

A szóban forgó videót – amit a tavalyi évben, még 9 évesen deszkázott össze – alig néhány hét alatt több mint hétszázezren nézték meg, és akkor még nem is vettük számításba a kivágott részleteket, amiket a meglepett profik és a különböző magazinok rebloggoltak a saját csatornáikon. Gutierrez hirtelen jött népszerűsége a Los Angeles-i térség központjául szolgáló Berricset vezető Steve Berra figyelmét is felkeltette, aki februárban meg is hívta a kis Juniort egy sessionre.
Ennek az eredménye egy kickflip frontside boardslide lett a Berrics legmagasabb – 10 lépcsős – korlátján.

A kissrác zsenialitása – a trükkjei mellett – tulajdonképpen 100%-os skate ratségéből fakad.
Alig 10 éves kora ellenére megy, hajt, zúz, lázad és nem mellesleg brutáljó trükköket is pakol.

Na de mégis mit lehet tudni a semmiből hirtelen felbukkanó Junior Gutierrezről? Nagyon keveset, sőt szinte semmit és tulajdonképpen ez így is van jól. Junior sztorijához szerencsére egy klasszikus fejlődéstörténet párosul – nem áll mögötte egy álmait és vágyait a gyerekével megvalósítani vágyó szülő, nincs mögötte menedzsment, sem több százezres social media csatornák és milliós nézettségek. Van azonban egy ütős crew-ja, egyénisége és sok-sok bátorsága, pont úgy ahogy annak az ő korában lennie kell.  A kissrác zsenialitása – a trükkjei mellett – tulajdonképpen 100%-os skate ratségéből fakad. Alig 10 éves kora ellenére megy, hajt, zúz, lázad és nem mellesleg brutáljó trükköket is pakol.

A fiatalabb generációra manapság annyira jellemző allűrök természetesen nála sem hiányozhatnak. Színes haj, festett köröm, szegecsek, lángokkal díszített, a 90-es és 2000-es évek legrosszabb trendjeit felvonultató ruhák – le sem tagadhatja, hogy mekkora hatással van rá napjaink soundcloud rappereinek ízlésvilága és a Supreme-Fucking Awesome-Hockey hármasának esztétikája. Na meg persze a fentebb már említett csapata, a 10C41, akik mintha a 2021-es Odd Future-ként próbálnának betörni az amerikai gördeszkás szcénába.  A brigád tevékenységét jobban megvizsgálva nem feltétlenül jelenthetjük ki, hogy jó hatással lennének egy 10 éves feltörekvő deszkásra, viszont kétségtelen, hogy a 10C41 kötelékében találta meg példaképét és mentorát, a tavaly ősszel autóbalesetben elhunyt Vincent Navát, aki kifejezetten jó irányba terelte Junior fejlődését.

Nava nagyon hasonló pályán indult el egyébként, mint Gutierrez. A tragikus hirtelenséggel elhunyt 21 éves deszkás szintén a Pig Wheelsnek deszkázott össze egy nagyszerű részt, de részt vett a Mid90’s forgatásán, és social médiás csatornáin is kisebb sztárnak számított – amit nagyban köszönhetett a Los Angeles-i Black Lives Matter tüntetéseken készült ikonikus fotójának is.
Azt, hogy hosszútávon mi lesz Junior Gutierrezzel még nehéz megjósolni. Láthattunk már több, korán félresiklott karriert is, ott van például a 2010-es évek közepéről Steven Fernandez aka Baby Scumbag, vagy a 2000-es évekből Knox Godoy. Vannak persze pozitív példák is szép számmal, Nyjah HustonAlex MidlerJagger EatonSean Malto – és még sorolhatnánk a listát szinte a végtelenségig. Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy Junior Gutierrez – ha valami nagyon nem megy félre – az utóbbiak táborát fogja erősíteni. Ehhez persze szükség van egy kulcsszereplőre, jelen esetben a legendás Mike Sinclairre, akinek a keze alatt a Tum Yeto menedzsereként számos problémás deszkás fordult már meg, és ahogy Vincent Nava esetében is tette, biztosan bele fog szólni Junior karrierjének egyengetésébe is. Egy biztos, mi már tűkön ülve várjuk a következő videóit!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Volt egyszer egy Kalifornia

Braille Skateboarding: szcientológus deszkások, akiket mindenki utál

Ki az NBA legjobb deszkása?

Skate or die: országok, ahol a gördeszkázás a túlélést jelenti 2. rész

Project Fearless – ismerd meg Amszterdam legfiatalabb gördeszkás lánycsapatát

Tokió 2020: minden idők egyik legmagasabb pontszámával szerzett aranyat a férfi gördeszka park kategória győztese