Barion Pixel

100 Foot Wave: óda a 30 méteres óriáshullámok megszelídítőjéhez

Sticzay Péter

2021.08.03.

2 perc

Manapság divatba jöttek az újhullámos dokumentumfilm-sorozatok, ahol a professzionális kivitelezésben a beszámolók már nem csupán a szakértőket lázba hozó száraz és unalmas jelenetek formájában elevenednek meg, hanem drámai és felemelő pillanatok körítésében egy izgalmas történet köré ágyazva edukálják a nézőt. Ez a fajta újvonalas megjelenítési forma pedig tökéletesen passzol az olyan extrémsportok köré, mint az óriáshullámos szörfözés. A sportág legújabb mozgóképes eposza az HBO Go-ra érkezett 100 Foot Wave címmel, ami a sportág egyik legendás alakjának történetét dolgozza fel egy hatrészes sorozatban.

Főhösünk Garratt McNamara, egy hihetetlen pali, akinek az a becsípődése hogy nagy hullámokat tör be. Tényleg nagyokat… Mivel a tesója fiatal koruk első időszakában sokkal sikeresebb szörfös volt, ezért Garrett keresett magának valamit, amiben igazán naggyá és sikeressé válhat. Pontosabban nem csak keresett, de talált is. Megtalálta a portugáliai Nazaré városkát és a hozzá tartozó elképzelhetetlen partszakaszt, ahol néha olyan hullámok törnek, hogy még az HBO is érdemesnek tartja filmet csinálni róla. Megtalálta a feleségét, aki ebben a kihívásban és életstílusban támogatja.


Sok minden más hihetetlen dolgot is megtalált ebben a projektben a főhős, de ezt majd a filmen megnézitek. Ez a dokusorozat valahol happy end, valahol dráma, hiszen Garrett meglovagolta a 100 láb magas, vagyis 30 méteres álomhullámot. Sőt, ekkora méreteknél már azt is fontos ki emelni, hogy túl is élte a kalandot, van egy működő családja, készült róla egy menő film és felébresztette a kis portugál halászfalut évszázados csipkerózsika álmából azzal, hogy a nagyhullámszörfözés egyik legmeghatározóbb alakjává vált. Nagyjából ez a rövid és velős spoilere a sorozatnak.

A történetet lehet ezért is nézni, de van egy másik útja is. Úgy, hogy valóban beleképzeled magad a képsorokba, és beleképzeled magad a természetbe és abba a világba, ami Garrett McNamara világa. Nekem picit könnyebb dolgom van, hiszen megtapasztaltam, milyen erős egy 2-3 méteres, vagy akár 6 méteres hullám, sőt minden dicsekvés nélkül leírhatom, hogy élőben láthattam és érezhettem a világító toronyból a nazaréi hullámot, amikor nagy volt.
Higgyétek el, elképesztő természeti jelenség. Muszáj látnotok! A legjobb szó a partszakasz és hullám leírására a brutális. Elképzelni nem tudtam se akkor, se most a sorozat megnézése után, hogy jut eszébe valakinek az, hogy azon a ponton bemerészkedjen az óceánba, és meglovagolja azokat a hullámokat. Csodálatos és egyben szörnyű érzések kavarognak bennem, amikor arra a hullámra gondolok, és ezért örülök, hogy ez az alkotás megszületett, hisz aki megnézi, az valamennyire részese lehet ennek az érzésnek. Sőt mi több, egyszer szörfözni is fog! Mert az csodálatos dolog. Ezt a sorozatot nagyon ajánlom, annak ellenére, hogy hatásvadász és nagyon profi, mert nagyon profi és remekül hatásvadász! Jó szórakozást és találkozunk a parton!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A kanadai lakókocsipark, ahol még Snoop Dogg is szívesen lakna

LÉGY önmagad!

Leviathan – A mű, amelynek nem volt helye Oroszországban, de most már sehol sem?

Az Oscar-díjas BMX bandita – a Spike Jonze-menet

Ricky Gervais azt mondta, nem égünk el a pokolban – de azért legyünk kedvesek

Amerika Madarai és a történelem egyik legelfuseráltabb műkincsrablása