Barion Pixel

10+1 maraton a világ körül

Benedek Csanád

2022.04.07.

16 perc

Hova ez a nagy sietség?
Jogos a felvetés, hogy maga a futás mielőtt elsportosodott volna, az egyik legősibb tevékenységünk volt. Mindenki futott. Ha menekültünk valami elől, ha egy megsebesített vadat űztünk, mind szükséges volt, hogy rendesen szedjük a lábunk. Maga a passzióért való futás régebbi, mint az ókori görög olimpiai számok. Tulajdonképpen minden kultúra rendezett futóversenyeket. Még a lovas nemzetek is. Valahogy a lovat is be kell fogni. Ha felmerül a kérdés, hogy melyik a leggyorsabban futó állat, tudjuk a választ, viszont a legkitartóbban futó állatot nem szokták tudni az emberek. Pedig nem is olyan nehéz a válasz. A legkitartóbb futó állat az ember. Úgy látszik a futás is fejben dől el.

Tisztázzuk ezt a Marathónt!
A maraton név Pheidippidész görög katona legendájához kapcsolódik. Amikor a görög–perzsa háborúk során i. e. 490-ben az athéni seregek a marathóni csatában vereséget mértek a túlerőben lévő perzsa seregre, a perzsák hajóhada Athén ellen indult, hogy még a győztes hadsereg visszaérkezése előtt elfoglalja a védtelen várost.

Na, most jön az a rész, amit mindenki rosszul tud, hogy lefutotta gyorsan a 42 km-t, hogy figyelmeztesse a várost, odaért, felkiáltott, hogy győztünk, aztán holtan összeesett. Aztán ennek az emlékére van a maratonfutás. Valójában ez nem így történt. Egyfelől Athénba egy háború alatt az emberek nem heverésztek a piacon, hanem minden oldalról vigyázták a várost, az előőrsök amúgy is jelezték volna a perzsa hajókat. Másfelől a sereg is megindult vissza, még ha nem is gyorsan futva, de az az egy másfél óra különbség nem döntött volna semmit.

Pheidippidészt valójában azzal bízták meg, hogy a spártaiak segítségét kérje, ekkor futva tette meg a mintegy 241 km távolságot Marathón és Spárta között. Pheidippidész, aki egyébként hivatásos futó volt, egy lájtos 30 órás futás után másnapra oda is ért Spártába. A spártaiak természetesen megígérték a segítséget, de nem vonultak csatába addig, amíg a holdtölte be nem állt. Ekkor Pheidippidész egynapos pihenő után visszafutott Athénba, hogy hírét vigye a spártaiak üzenetének. Vagyis tulajdonképpen 3-4 napon belül lefutott 480 kilométert. Oké.

Spartathlon, a „fogd meg a sörömet” maratón
Történészek szerint Pheidippidész spártai futása szolgál a modern maratoni futás mitológiájának alapjául. Hérodotosz, aki kortárs volt, csupán néhány évtizeddel a marathóni csata után írta meg a görög–perzsa háború történetét, nem említ olyan hírvivőt, aki a csata után Athénbe futott volna a győzelem hírével. Ellenben több forrás is igazolja az Athén–Spárta táv lefutását. Történészek szerint ez a futás képezi a modern maratoni mitológia alapját. Létezik egy verseny is erre.

A Spartathlon egy 246 kilométeres ultramaratoni futóverseny Görögországban, Athén és Spárta között.
Az 1983 óta évente rendezett verseny szeptember utolsó péntekén rajtol, és a futók az Akropolisz
lábától Leonidász király Spárta főterén álló szobráig futnak.

A verseny az egyik legkeményebb ultramaratoni futás a világon, és negyedszázados története során számos magyar sikert hozott. Elég csak Lőw András szociológusra és ultrafutóra gondolni, aki 21x (!) futotta le ezt az őrületes távot.

Szinte a világ minden országában tartanak maraton futásokat, mi most pár különlegesebb helyszínre hívjuk fel a figyelmed, ha épp arra jársz, izé, futsz. Érdemes benevezni, mert egyedi élményt nyújthat. Ha nem érzed még magad elég sziklának, a legtöbb helyen lehet félmaratont is futni.

1. A Nagy Fal maraton – Kína
Sokan úgy vélik, hogy ez az egyik legnagyobb kihívást jelentő 42 km-es verseny. A The Great Wall Marathon során nem csak az űrből is látható monumentális erődítményrendszer egyes szakaszain futhatsz, de a környező falvakban is. Azzal is érdemes számolni, hogy egy maratont még a síkon is igencsak nehéz lefutni. Rengeteg lépcsőt és komoly szintemelkedést kell leküzdeni, de az évi 2500-3000 induló azt bizonyítja, hogy ez a verseny komoly helyet foglal el bármely futó bakancslistáján. A maratoni táv mellett félmaraton és 8,5 km-es verseny is várja az érdeklődőket.

A Nagy Fal Maratonon nem csak a 3000 méternyi szintkülönbség okoz problémát a versenyzőknek. Az útvonal több ezer lépcsőfokot is tartalmaz, valamint a futható rész helyenként leszűkül 1-2 méterre, és omladékony is, és mivel a fal tetején zajlik a verseny, esély sincs egy kis árnyékra. 2022. május elsején kerül megrendezésre.

2. Inka Trail maraton – Peru
A verseny szervezői úgy hívják ezt a versenyt, hogy „távolságban maraton, de erőfeszítésben ultra.” Az Inca Trail Marathont szimplán túrázva teljesíteni is hatalmas kihívás, és nem is 42, csak 30 kilométert kell lefutni. A terep vad és regényes, és ultranehéz. A cél maga a Machu Picchu. Bár ez minden bizonnyal olyan látvány és élmény lehet, amely mindenért kárpótol. A verseny szervezői teljes körűen felkészültek, hogy támogassák a futókat a magassági akklimatizációban, továbbá segítsenek a helyi közlekedésben is. Idén először 2022. május 22-én lesz megrendezve.

3. A Badwater-ultramaraton
Ez egy 217 kilométeres futóverseny Kalifornia államban, amely a szervezők leírása szerint a „világ legkeményebb futóversenye”. Tudom, tudom, ezt sok más verseny is elmondja magáról.

A Barkley Marathons a másik „befutó”, ez is egy olyan terepfutóverseny az Egyesült Államokban, amely a maga műfajában a világ egyik legkeményebb és sokak szerint legkegyetlenebb versenye. Ebben a cikkben minden specifikumnál, minden földrész elmondja, hogy az ő maratonversenye a legmelegebb, leghidegebb, legnehezebb. De most maradjunk csak a sósivatagban és halálnak völgyében.

A Death Valley Nemzeti Parkból (magyarul Halál-völgy Nemzeti Park), a Badwater-medencéből (85 méteres tengerszint alatti magasság) indul, és 2530 méteres magasságon, a Mt. Whitney-csúcs lábánál, a Mt. Whitney Portalnál ér véget. Az eredeti, 146 mérföldes (235 km) útvonal a Mt. Whitney-csúcsig tartott, de az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata 1990-ben engedélyhez kötötte a csúcsmászást, és a rendezők kénytelenek voltak 135 mérföldre rövidíteni a pályát. Az útvonal az összefüggő 48 amerikai állam, vagyis az „alsó” 48 állam legmélyebb (Badwater: -85 m) és legmagasabb (Mt. Whitney: 4418 m) pontját köti össze.

Az eredeti útvonalon 5800 méter volt a kumulatív szintemelkedés, míg a jelenleg is használt útvonalon 4000 méter az emelkedő.

A verseny különös nehézségét az adja, hogy júliusban rendezik, amikor a Halál-völgyben a napi
maximum-hőmérséklet rendszeresen 50 fok felett van. Konkrétan meg lehet sütni egy tojást a kövön.

Több induló úgy jellemezte a versenyt, hogy olyan, mintha „egy kemencében kéne futni.” A versenyzők állandó hűtést igényelnek, mert az aszfaltról visszasugárzó hő elérheti a 80-90 fokot is, ami megfelelő védőruha nélkül hólyagosra égeti a futók lábát. Az aszfalt forrósága a cipő talpát is megolvasztja, és nem ritka, hogy egy-egy versenyen a futók három pár cipőt használnak el.

4. A világ leghidegebb futóversenye
Mint mondtam természetesen a leghidegebb futásra is Grönlandtól Szibériáig sok maraton bejelentkezik, mi a legkülönlegesebb helyszínt, a Déli-sarkot választottuk.

Hamarosan újra rajtol a világ két leghidegebb futóversenye az Antarktiszon. December 12-én indul a világ leghidegebb 42 kilométeres, az Antarktisz klasszikus Jégmaraton. Az átlagos hőmérséklet -20 fok, de simán rádobhatsz még egy mínusz húszast néha, a teljesítést pedig a jeges szél is nehezíti. December 15-én pedig az Antarktisz 100 kilométeres Ultrafutás kerül megrendezésre.

Mindkét verseny rajtja alig pár száz kilométerre található a Déli-sarktól, a távokat 3000 méteres magasságban futják a résztvevők (az Antarktiszt több mint 2000 méteres jégpáncél borítja), van szintingadozás. Az útvonalat végig jég és hó borítja, és a nap sem nyugszik le ebben az időszakban. Tavaly a maratoni távot 17-en, a 100 kilométert ketten teljesítették, egyikük egy hölgy volt.

Az Antarktiszon évente csak ez a két futóverseny van, csak az igazi futóőrültek állnak itt rajthoz.

5. Talán a világ leggyorsabbja? Mitől is?
A maraton egyfajta futó trend is lett, így minden ország gondolkozik azon, hogyan vesse be magát a futóturisták bevonzására. A spanyolok lépték ebben az egyik legérdekesebb megoldást. 20 évvel ezelőtt megalkották a „kalandmaraton” koncepciót. Az emberek ösztönösen rá vannak kattanva az innovációra, optimalizálásra, a lehetetlen megkérdőjelezésére, a határok feszegetésére.

A világ leggyorsabb maratonja azért ez, mert ezt lehet leggyorsabban lefutni, ha bírod. Ugyanis végig pont optimálisan lejt. A futók kövezett útvonalon száguldanak végig. A táv 100%-án lejtős az útvonal, 1938 méteres magasságcsökkenéssel és 4,6%-os teljes átlagos ereszkedéssel, ezen a versenyen a lábadnak tényleg könnyebb a táv.

A folyamatos ereszkedés a Sierra Nevada-hegységben történik és végül Granada történelmi városába érkezel meg. Sierra Nevada (neve spanyolul „havas hegyláncot” jelent) hegylánc Andalúziában, Dél-Spanyolországban. Itt található az Ibériai-félsziget legmagasabb pontja, a 3479 m magas Mulhacén.

6. Icefjord Marathon éjféli cowboyoknak
Icefjord Midnight Marathon – maraton az Ilulissat-jégfjordon

Az Éjféli maraton a furcsa éjjeli napsütésben az egyik legkülönlegesebb maraton. Este indul a verseny, és végig világosban, jó esetben napsütésben tehetjük mindezt. Ebben az időszakban ugyanis Grönland ezen vidékén nem megy le a nap. A világ legészakibb maratonján több táv közül választhatunk, így mindenki megtalálja a neki tetszőt. Norvégiában is van ilyen verseny, ha Grönland messze lenne.

Lehetőség van a maratont (42 km) vagy a félmaratont (21 km) futni, miközben teljes mértékben élvezheted az UNESCO Világörökség részét képező Ilulissat-fjordot szelfiket készítve.

Idén 2022. május 28-án lesz a verseny.

7. Fuss a maszáj lányokért a maszáj lányokkal! Lehet ennél kedvesebb dolog?
Ha Afrikát ejtenéd útba futva, akkor a legtöbb helyen a Big Five Marathonról olvashatsz, ahol (valószínűleg) odahajtott zebrák és zsiráfok között futhatsz. De javasolnék egy sajátosabbat és kedvesebbet. Itt nem a profizmus a lényeg, hanem hogy érezd jól magad, és segíthetsz is, a verseny célja nem csak egy általad kedvelt sportágban való részvétel, hanem a figyelemfelkeltés és anyagi segítség is a maszáj lányok taníttatásához. A verseny nevezési díjából származó bevétel közvetlenül egy iskolai alapítványhoz kerül az Amazing Maasai Girls Projecthez (AMGP).

Aztán persze az sem mellékes, hogy Afrika egyik legegzotikusabb túraútvonalán futhatsz át a maszáj közösséggel együtt a Kimanjo faluban. Félmaratoni táv erejéig a maszájok is együtt futnak veled. Sőt, sokszor azok a lányok is csoportosan, akiknek a középiskolai tanulmányait fedezi a futás díja. Ezt a túrát kalandvágyóknak ajánlják. Bár „elképesztő” élmény, nem könnyű odajutni és a hosszú, göröngyös utak miatt zordabb is.

8. A legszebb? A Két óceán maraton – Dél-Afrika
Azt hogy a legszebb, nem merem leírni nyugodt szívvel, mert ezért is sok verseny verseng. Ne felejtsük el, hogy a legszebbért már tört ki háború. A Két óceán maratonnak (Two Oceans Marathon) a dél-afrikai Cape Town ad otthont. Sokan a világ legszebb versenypályájaként emlegetik. Minden évben húsvétkor rendezik meg, a távok között van 56 kilométeres ultramaraton, maraton, félmaraton, terepfutás, valamint számos „bulifutás” (fun run) is, ahol az egész család együtt futhat.
A pálya végighalad a Paradise Roadnak nevezett úton, ahol gyönyörű kilátás nyílik, már ha épp kilátsz a fejedből holtponton lévő futás közben.

9. Tenerife Bluetrail – Los Cristianos, Tenerife
Nem sok olyan maraton van, amely egy egész szigetet körülölel, de a Tenerife Bluetrail nem is egy szokványos futóverseny. A 101,5 km-es ultramaraton a déli Adeje-ből, a 3500 m magas Rambleta feletti részről indul, és északon a Puerto de la Cruzban végződik. Ha az ultra és a magasságkülönbség leküzdése túl sok számodra, akkor sem kell aggódnod, mert számos más útvonal közül választhatsz még. Mikor tartják? Június 3-5.

10. Heves jeges – Bajkál-tavi maratoni jégfutás
Immár tizedik éve zajlik a verseny, amely a tiszta víz megőrzéséért próbál versenyezni és pénzt szerezni a Bajkál-tó rendben tartására.

A világ legextrémebb maratonjai közé tartozik, ez biztos. Az éves Baikal Ice Marathon az egyik legkeményebb állóképességi kihívás a világon, hiszen a versenyen résztvevők 42 km-t tesznek meg fagyos szibériai hőmérsékletben. A legnagyobb kihívást a brutális széllel és a kemény, kiszámíthatatlan éghajlattal való küzdelem jelenti. A talajról, illetve a jégről nem is beszélve.

Az elmúlt években a maraton körülményei változatosak voltak: a nagy széltől és a csípős hidegtől a napsütéses égboltig minden előfordult, volt olyan is, hogy szinte hideg sem volt.

A tó felszíne a másik probléma. Időnként nagyon síkos, máskor szinte járhatatlanul egyenetlen,
kis jégtörmelékdombokkal borítva, vagy lucskos, tócsás. Szóval nehéz rákészülni.
A helyszín kicsit szürreális élményt ad, kicsit futurisztikus hatást is kelt.

A biztonságos pályát a „jégkapitány” által vezetett támogató csapat tervezi meg. A csapat szorosan figyelemmel kíséri a pályát, műholdfelvételeken keresztül tanulmányozza, felméri a meglévő és lehetséges repedéseket. A végső pályát közvetlenül a verseny kezdete előtt határozzák meg, hogy figyelembe vegyék a jégen való bármilyen mozgást. Mindig máshol van a pálya. Jég veled!

10+1. A Nagy Etióp Futás
Addisz-Abeba Etiópia egyik külön szövetségi államának is számító fővárosa, az Afrikai Unió székhelye. Minden évben November 10-én futásünnepet tart. A versenyt a legendás etióp futó, Haile Gebrselassie találta ki, miután visszatért a 2000. évi nyári olimpiáról.

Nem sok verseny közelíti meg a Nagy Etióp Futás hangulatát. Az országban elképesztően népszerű a futás, amit jól mutat az is, hogy mind az 54 olimpiai érmüket hosszútávú futóversenyeken érték el. Ez a verseny pedig szintén megmutatja szenvedélyüket a sport iránt. Külföldi versenyzők ritkán indulnak a furcsa táv miatt. De Etiópiában ez a fiatal futók presztízsversenye. Iszonyat tülekedés, már-már verekedés megy a rajtkor. Bár az útvonal csak 10 km hosszú, a váltakozó magasságok és a dombok miatt a verseny teljesítéséért meg kell bizony küzdeni. Hangulatában azonban nagyon egyedi, ugyanis a maratonnak az egész ország neki vág, ez egyfajta challange day Etiópiában. Ott van minden gimnázium, egyetem, katonai iskola, sportkör. Fut az egész ország. Felemelő érzés lehet.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Peter Freuchen – a viking Indiana Jones

Rúzs és síléc a sarkvidéken

Ross Edgley – a világ legfittebb embere?!

Amikor megfagy a pokol: Douglas Mawson túlélésért folytatott küzdelme az Antarktiszon

Colin Fletcher, a gyalogtúra királya

Karnyújtásnyira a nagy fehértől