Barion Pixel

1UP! Egy név mindenek felett

Benedek Csanád

2023.09.25.

17.5 perc

1UP híresebb, mint a 7UP
Ha kortárs graffitiról vagy street artról beszélünk, bátran ki lehet jelenteni, hogy Európa diktálja a trendeket. Különösen Németország, ezen belül is Berlin. Ha Berlin, akkor 1UP, nincs mese. Az utcai vonal egyik leghíresebb, ám mindmáig rejtőzködő csapatává nőtte ki magát az 1UP.

Az 1UP már szinte egyfajta márkanév lett, hasonlóan a Wu-Tang W-logóhoz vagy az ACAB-felirathoz. Jóformán minden nagyvárosban jelen van. Könyveket, DVD-ket adtak ki, YouTube-csatornájuk extrém népszerű a témában, világhírű fotósokkal dolgoznak és még a Comme des Garçons márkával is együttműködtek. Ezáltal egyre több a graffiti kultúrán kívüli ember is ismeri a nevüket.

1UP: Two hands are not enough / S-Bahn Wholecars – Berlin

Egy név mindenkiért, mindenki egy névért
Az 1UP (One United Power) egy berlini graffiti csoport, amely évek óta nemzetközi szinten is megjelenik a falakon, vasút vonalakon. Különösen merész húzásaikról, jól dokumentált munkáikról és nagyméretű end to end vonatfestéseikről ismertek.

1UP: Mediterranean Sky – The Ship

A csoport Berlin Kreuzbergből kerülrtéből származik és 2003 óta festenek. Nem világos, hogy pontosan hány embert számlálnak. Az 1UP közterületen elhelyezett rajzainak nagy része illegális. 2011-ben jelent meg a „One United Power” című filmük, amely a csoport munkáját dokumentálja. Igazából ebben az időszakban kezdték őket jobban megismerni Ez idő tájt kezdtek szisztematikusan külföldre utazni, így többek között Párizsban, Isztambulban és Thaiföldön is festettek. 2014 szeptemberében a berlini Urban Spree galéria „I am 1UP” címmel kiállította a One United Power néhány munkáját. 2015-ben jelent meg a Publikat-Verlag gondozásában az „I am 1UP” című album második kiadása. Ekkor már tényleg világhírűek voltak. Mindezt pedig egy teljesen anonim csapat érte el.

Sem a csoport tagjainak pontos száma, sem életkoruk, sem az iskolai végzettségük nem ismert, csak a rajzaik hatóköre. Berlin elesett, mondhatni mindenhol ott vannak. Arra a kérdésre, hogy mennyien vannak elég ködösen válaszoltak: „Sokan felteszik ezt a kérdést, amire nehéz válaszolni. Nem akarunk számokat mondani! Ki a tag és ki nem? Vannak akik aktívan festették az 1UP-t mielőtt nyugdíjba mentek, időközben néhányan csatlakoztak hozzánk. Pár barát pedig rendszeresen segít nekünk különböző dolgokban.

Amit ki tudtam nyomozni, hogy 4 alapító tag van, és a legkorábbi időkben lány tagja is volt a brigádnak. 20 és 30 év közötti arcok, többségükben férfiak. Határozottan névtelenek, annak ellenére, hogy Berlinben mindenütt jelen vannak. A csoportban volt egy korszakváltás, vagyis jelen van egy új generáció, akik a húszas éveik elején járnak, miközben abbahagyta pár ember a 40-es korosztályból. A legtöbben rendszeres napi munkát végeznek, átlagos színvonalon élnek, és szeretnék elrejteni kilétüket a helyi hatóságok elől.

Mindannyian kettős életet élnek, a 1UP-albumokból nem jön be annyi pénz, hogy megéljenek belőle. Van munkájuk és civil életük, graffitiművészként csak illegalitásban dolgoznak. Csak néhányunknak vannak olyan főnökei és ismerősei, akik tudnak erről a kettős életről.

Egész éjszaka koszos alagutakban mászkálunk, bokrokba bújunk, majd másnap
visszamegyünk dolgozni, és úgy teszünk, mintha teljesen fittek lennénk, és jót
aludtunk volna.” – nyilatkozták azzal kapcsolatban hogyan is néz ki ez a kettős élet.

Tagjainak graffitineveit nem tudjuk, csak 1UP-ot fúj mindenki, ezt fogjuk látni a buszmegállókon, a kukákon, a tetőkön vagy a kocsmák vécéiben. A rendőrség szerint az 1UP-rajzok leggyakrabban Kreuzbergben, Mitteben, Prenzlauer Bergben fordulnak elő, de nagyjából Berlin bármely negyedében találkozhatunk velük.

5 minutes with: 1UP CREW – Berlin

Kering egy pletyka, miszerint a Berlin Kidz crew, az 1UP-hoz tartozott eredetileg, de kirúgták őket, mert ők voltak a legőrültebb tagok. De ezt az 1UP cáfolta.

2017 augusztusáig a rendőrség több mint 300 büntetőfeljelentést számolt össze az 1UP ellen. Ennek ellenére a Berlini Állami Bűnügyi Rendőrségnek 2003 óta nem sikerült elkapnia a csoportot. A rendőrség valamennyire kinyomozta, hogy cserélődnek a tagok. Bulvárosan fogalmazva a nagy titka az 1UP-nak, hogy nem mind németek, vannak külföldi tagjai a brigádnak. Egy dolgot nem lehet tőlük elvenni: nagyon szervezettek és kevés olyan nyomot hagynak maguk után, ami az elfogásukhoz vezethetne.

A másik, amit emlegetnek velük kapcsolatban a frekvenciaillúzió, más néven Baader–Meinhof-jelenség vagy frekvenciatorzítás. Ez egy kognitív torzítás, amely arra a tendenciára utal, hogy gyakrabban veszünk észre valamit az első észrevétel után, ami azt a hiedelmet eredményezi, hogy az előfordulási gyakorisága magasabb, mint gondolnád. Ha egyszer láttál egy 1UP-graffitt utána mindenhol azokat fogod látni.

Ezt a kérdést fel is tették nekik.

Miért figyelnek fel a hétköznapi emberek jobban az 1UP-ra más graffitiművészekkel szemben?
1UP: Számos tényező befolyásolja ezt. Mindig is az volt a célunk, hogy jól olvashatóan bombázzuk úgy a központi, mint a szokatlan helyeket, így az emberek egyszerűen nem tudnak nem látni minket. Mindez Berlinben zajlik – a világ egyik legfontosabb városában a graffiti színtéren. Ráadásul a kezdetektől fogva professzionálisan dokumentáltuk a munkánkat, és videóink révén egyre több emberhez jutottunk el. Végül pedig szinte kétévente állandóan körbeutazzuk a világot. Manapság szinte lehetetlen úgy nézni a graffiti világot, hogy ne botolj bele a munkánkba valahol. Ez egy egyesült hatalom!”

Tehát a lényeg: szorgalom, szervezettség, jól azonosítható minimál stílus,
ahol az akció erősebb fókuszt kap, mint a rajz bonyolítása.

Az 1UP saját maga sikerük egyik sarokköveként a szolidaritást említi. Aztán sok segítőjük is akad, köztük partnercsapatuk a Berlin Kidz, nem beszélve arról, hogy az ausztrál rendezőlány Selina, valamint Good Guy Boris segítsége nélkül nem készült volna el sok videó.

Az 1UP tényleg németesen jól szervezett. Ezek az „akciók” rendkívül sok tervezést igényelnek, minden festőnek meghatározott szerepet szánnak, a stáb operatőrei pedig jó előre felderítik a háztetőket, ahonnan később filmezni fognak. Az egyik „akcióban” még a graffitisek külön gyakorolták is a leereszkedést, hogy gyorsabban tudjanak elmenekülni. Kellően fanatikusak és kellően szorgalmasak. Halálos kombináció.

Berlin to Worldwide
Az 1UP tagjai közül sokan beutazták a világot, és Berlinhez hasonlóan más metropoliszokat is megjelölnek. Tavaly egy tíznapos barcelonai kiránduláson a város 500 új 1UP graffitit kapott. Maguk a helyi graffitis crew-k is kiakadtak ezen a szorgalmon.

Bangkokban az 50 emelet magas Sathorn Unique Tower legmagasabb pontját is az 1UP-logójával permetezték le. Nem sokkal ezután a helyi hatóságok lefestették, de erre meg az egyik tag egyedül visszarepült, és újra megcsinálta.

1UP: Bangkok Ghost Tower X Modeselector – ONE UNITED POWER

A szíriai sztori amiatt különleges, hogy egy segítő program keretében dolgoztak ott a csapatból páran, majd a háború miatt ott ragadtak. Így már csak idő kérdése volt, hogy mikor kerülnek elő a kannák. Egyébként a rendőrség innen tudja, hogy vannak külföldi tagjai a brigádnak, mert német állampolgár nem volt a zónában abban az időszakban.

Speciális eset és a graffiti átértelmezése, hogy élő korall felhasználásával a Bali melletti Nusa Penida szigeten a víz alatt is létrehoztak egy alkotást.

1UP: Coral Reef

A 1UP tagjainak a búvárkodás és a szörfözés iránti szeretete ihlette a világ első víz alatti 3D-s installációját, amelyben fémrácsos betűket hegesztettek, mesterséges korallzátony alapjaiként amit élő korallokkal töltöttek fel, elősegítve a korallok és a tengeri élőlények regenerálódását a területen. Az utazás és a festés önmagáét való élvezete mellett a projekt során az volt a céljuk, hogy felhívják a figyelmet környezetünk kritikus állapotára.

Ennek eredményeként globális hatókörük más leendő művészeket is inspirál szerte a világon. „Amikor tavaly Mexikóban jártunk, hirtelen körülbelül 250 gyerek jelent körülöttünk egy tetőtéri helyen, nagyon durva volt, mint egy koncert.” – emlékezett vissza az egyik tag. Instagram DM-beérkező leveleik mindennap megtelnek a világ minden tájáról érkező gyerekek üzeneteivela graffiti egészen érdekes helyeken is felbukkan, nemrég egy iraki gyerek kérte, hogy látogassanak el Bagdadba. Na, erre azért kíváncsi leszek.

Viszonylagos ismertségüknek és névtelenségüknek azonban megvannak a maga hátulütői is, mivel a rajongás és a könnyen létrehozható bombing stílusú grafika egy csomó nem hivatalos 1UP-rajzot, taget eredményez (gyakran fiatal gyerekek szeretnék felkelteni az ő figyelmüket).

Tavaly pár eltévedt kamu 1UP-firka motorkerékpárokon landolt. Valaki lefújta necces arcok mocijait, majd
a 1UP-tagoknak magyarázkodniuk kellett a Hells Angels helyi bandájánál. Az 1UP ezután manifestoban
kijelentette, hogy nem fújnak templomokra, műemlékekre, ha valahol ilyen van, azt nem ők csinálták.

A csoport az elmúlt években egyre aktívabb politikai tevékenységet is folytat, immáron aktuális globális ügyek kérdéseivel foglalkozik. Sea-Watch civil szervezet „Leave No One Behind” („Ne hagyj hátra senkit!”) kampányának támogatása vagy George Floyd meggyilkolása alkalmából a BLM-mozgalommal való szolidaritás. A szíriai akcióban pedig az értelmetlen háború ellen hívták fel a figyelmet az ismertségüket használva.

Fura érdekesség, hogy a Counter-Strike: Global Offensive online taktikai lövöldözős játékban az 1UP graffitijei láthatók a berlini részben.

Martha Cooper a fedélzeten
2018 májusa óta az „Egy hét az 1UP-vel” című vándorkiállítás világszerte bejár olyan városokat, mint Berlin, Párizs, Tokió, New York, Milánó stb., ahol a híres street art fotóssal való együttműködés részeként készült képeket mutatják be. A kiállítással egy időben jelent meg az azonos című könyv. Az egyes városokban olyan műtárgyakat is kiállítanak, amelyek illegális cselekményekhez kapcsolódnak, pl. háromdimenziós betűk, a csoport több száz használt mobiltelefonjából. Egy dolgot azonban ne feledjünk, Martha Cooper fotós már 75 éves. Cikket mi is írtunk róla, alap cucc, mindenkinek ismernie kell őt. Martha ott volt a graffiti korai korszakában, a Style Wars születésénél. Különleges dolog hogy 1UP stábjával együttműködött és közös könyvprojekt is született.

1UP – One week with 1UP – The short film

Az egyik 1UP tag így beszélt Martharól:
Nincs szüksége sok alvásra. Ő egy igazi mániákus. Állandóan dolgozik, fotókat szerkeszt, meg minden ilyesmit. Amikor kijött velünk, nagyon jól szórakozott rajtunk és állandóan piszkos vicceket sütött el. Az idő meg mintha nem számítana, hirtelen 3 óra van, a bárban ül velünk, sört vagy bort iszik, és azt kérdezi: „Hova megyünk tovább?” Hajnali 4-ig kint maradtunk, és azt mondtuk neki: „Rendben, de holnap reggel 9-kor újra ki kell mennünk, menned kell aludni.” De szeretne még egy lépést tenni. Teljesen őrült. Nem ismerek olyan embert ebben a korban, akinek ennyi ereje lenne. Mindig vannak nála ezek a nagy fényképezőgépes táskák. Néha, amikor megkérdezem: „Vihetem a hátizsákodat?” engedte, de leginkább azt mondta: „Nem, nem. Bármikor készen akarok állni.”

Sokak számára ebben a férfiak által uralt szubkultúrában Martha a graffiti keresztanyjaként ismert. A film látszólag Mártáról szól, de valójában a nők szerepét is vizsgálja az ellenkultúrában. Ahogy sejthető ezeket a földalatti szubkultúrákat szinte teljes egészében a férfiak uralják, ami olyasvalami volt, amit Marthának és a film ausztrál rendezőjének, Selina Miles-nek is, le kellett küzdenie. A graffitinek ráadásul van egy olyan eleme, amely vonzza a szociális készségek hiányával élő embereket. Sok ember, akivel itt találkoztak, egyszerűen nem tudja, hogyan beszéljen a nőkkel. Selina, a filmes, az egyik lány csapattagtól megkérdezete, hogy tapasztalatai alapján mennyi azoknak a nőknek az aránya, akikkel együtt festett? Mondjuk 100 emberből hány nő? 1UP tag: „Tapasztalataim és felfogásaim alapján talán 100-ból 10.”

Graffitiolimpia
Ha érteni szeretnéd mi az igazán különleges az 1UP-ban, akkor az athéni videójukat érdemes megnézned. A stáb tagjai fényes nappal Athén-szerte vadul festenek, és ezt egy az egyben egy videón megnézheted. Az egész olyan, mint egy megrendezett film, és mégis valóságos. Szinte hihetetlen.

1UP: Graffiti Olymoics – Drone video Athens

Erről többen is kérdezték, őket. Röviden a sztori a csapat szemszögéből. 1UP: „A fújások megtervezéséhez szükséges erőfeszítés és intenzitás nem hasonlítható össze semmivel, amit korábban tettünk. Napokat töltöttünk a helyek keresésével, a csapatok szervezésével és eligazításával, miközben Selina a drón repülésének gyakorlásával volt elfoglalva. Amikor a tényleges videókészítésről volt szó, az egész környék úgy érezhette, hogy a különleges erők hadművelet készül épp – minden sarkon különböző csoportok fülhallgatóval és nagy táskákkal. Összesen nyolc különböző helyet jelöltünk meg. A drón ezeket kapcsolta össze, miközben össze kellett hangolni a festéseket, ahogy ezt láthattátok, mindez élőben történt. Ráadásul fényes nappal csináltuk! Az egyik helyen a crew néhány tagja kötelekkel engedte le magát, míg a következő sarkon mások egy tetőre festettek. Egy utcával lejjebb egyikünk egy tűzoltó készülékkel állt neki tagelni, míg az utca másik oldalán egy csoport átmászott egy falon, és egy egész vasúti kocsit lefújt a kávézóban ülők szeme láttára. Egy metró bejáratánál egy hatalmas utcai bombázást is végrehajtottunk, majd egy tetőn a végén meggyújtottuk a saját olimpiai lángunkat. A járókelők nem akarták elhinni, amit látnak.

1UP, ki 100-at csinál
Selina Miles, aki sok komolyabb videót készített a csapatnak így jellemezte az 1UP-graffitibrigádot: „Hagyományosan a graffiti nagyon individualista. Arról van itt szó, hogy nagyobb legyen a neved, és jobb helyeket jelölj meg, mint bárki más. A crew másodlagos. De az 1UP esetében nem az egyénről van szó. Mindenki félreteszi az egóját. Sokat értek el, mert egy közös cél érdekében dolgoznak. Egy ilyen modellnek számos más előnye is van. Emellett tetszik, ahogyan a munkájukat végzik: sokan vannak, gyorsak és minden lehetséges helyre elmennek. Olyan ötletekkel állnak elő, amelyekkel senki más.”

„Az 1UP egész története arról szól, hogy megszabaduljanak az egyéni hősöktől,
és olyan kollektívává váljanak, amely nem bálványozza az egyes neveket.”

Ami igazán kiemelkedik számomra ennél a stábnál, ellentétben másokkal, hogy a nagyon szervezettek. Minden tekintetben rendkívül professzionálisak, és teljes szívüket beleadják mindenbe, amit csinálnak. Nagyon motiválónak találom, hogy ilyen légkörben dolgozzak.”

1UP: 2 Wholecar – Roof escape – Berlin

A „King Kool City Berlin” című könyvben a csoport így kommentálta a graffiti politikájukat:

A városi tér mindenkié, és festhető. A graffiti nem pusztítás.”

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Szándékosan véletlen: szürreális Budapest Varga Balázs képein

Vhils, a vakolatvandál

Bicicleta Sem Freio: a fék nélküli brazilok, akik elvarázsolták a világot

Egy darabka Kanada – a jég hátán, horgászkabinba zsúfolva

Aki először kukoricázott a törvénnyel: Cornbread, az első graffitis

Travis Chapman és az amatörizmus dicsérete