Barion Pixel

5+1 szörnyű szörffilmes baki, amin fogtuk a fejünk

Marton Kamilla

2021.06.03.

4.6 perc

Hollywood mindig is a túlzásairól és a hatásvadász jelenetekről volt híres, és nem igazán törődtek az apró részletekkel. Egy időben a rendezőket lenyűgözték a szörfösök, de persze csak az, amit első látásra meg tudtak fogni belőlük. Szőke, sós, hullámos haj, napbarnított bőr, kisportolt test és a coolság kvintesszenciája. Míg ez mind nyilván hozzátartozik a szörfösök életéhez, egy valamit szoktak elfelejteni a rendezők: magát a szörfözést.

Az elmúlt évtizedekben számos film készült, amelyben szörfösök állnak a középpontban, de nézzünk meg párat, amelyek teljesen abszurd hibákat vétettek forgatás közben.

Point Break – Bodhi váltogatja az állásait a deszkán
Bodhi intro jeleneténél a srác először bal lábbal, majd jobb lábbal megy neki a hullámoknak, ami azért valljuk be, egy a millióhoz tehetséget igényel. Olyan ez, mintha valaki a film egyik jelenetében jobb kézzel írna, a másikban pedig ballal, ugyanolyan szépen. Az első hullámon egy napsütötte csőben jön bal lábbal, a következő jelenetben pedig már goofy-ként ront rá a hullámra. Persze lehet, hogy a rendezők szándékosan csinálták így, hogy bemutassák: Bodhi ennyire ász.

4. Blue Crush – Anne hulláma
Anne versenyzős jeleneténél akad egy kis probléma a hullám méreteivel. A jelenetben ugyanis viszonylag kis hullámra kezd ráevezni, ami egy vágás után óriási szörnyhullámmá változik, majd a jelenet közben megint kisebb lesz. Nincs azzal baj, ha több hullámból vesznek fel egy jelenetet, de akkor legalább a méretük legyen hasonló. Azt már nem is említem, hogy a cső közepén goofy állásban mutatják, mert hirtelen a hullám felé áll arccal pár másodpercre, azán ismét regulárrá változik.

3. Gidget – az egész film
Mentségére szóljon, hogy a Gidget volt az első film, ami a szörfkultúrát próbálta meg ábrázolni, csak nem igazán sikerült. 1959-ben jelent meg, ezért nem szeretnék belemenni a technikai részletkbe, csak annyit mondanék, hogy ember legyen a talpán, aki egy lánnyal a nyakában képes szörfözgetni, és a deszkán állva szemezgetni egymással. Aranyos próbálkozás, aranyos film, csak sajnos nem úgy mutatja be ezt a világot, ahogy a benne élők büszkék lennének rá.

Point Brake remake – Teahupo’o jelenet
Talán a világ legrosszabb szörfös filmje. Nem csak a technikai részletek, de a sztori, a szereplők, az erőszakos CGI és minden, ami ezt a filmet jellemzi felszínes. Komolyan kételkedem benne, hogy a rendezők láttak-e valaha hullámot. Ismét egy remake, ami bebizonyította, hogy a világnak nincs szüksége remake filmekre.

Halj meg máskor – Tsunami szörf
Gondolom már akkor tudtad, hogy ez a jelenet rajta lesz a listán, mikor még meg sem nyitottad cikket. Persze felesleges is szőrszálhasogatni a hibákat, és mind tudjuk, hogy James Bond bármire képes, azonban ezt már a moziban is mindenki túlzásnak érezte.

+1 ráadás: A zátony – Blake Lively szettje
Ezúttal nem maguk a szörfözős jelenetek mondatták velem, hogy „ezt most miért?”, sőt, azok egészen élvezetesek voltak az indokolatlan EDM partizenét leszámítva, hanem a készülődés. Bár kétség sem fér hozzá, hogy Blake egy gyönyörű nő, de azt részt, amikor felveszi a neoprén ruhát – ami arra szolgál, hogy a testét melegen tartsa – és pont csak addig húzza a cipzárt, hogy tökéletes dekoltázst csináljon neki a ruha, egy kicsit abszurdnak éreztem. A cipzárt teljesen fel kell húzni, legalábbis mell fölé biztosan, mert különben csúszkálni fog. Aztán ott lógnak még a nyakláncai is, amik nem ajánlatosak ha fel se húzod a cipzárt rendesen, mivel az első dolguk lesz beleakadni a hajadba, a cipzárba, és örülhetsz, ha nem tépi le egy hullám. Szexi jelenet volt csak egyáltalán nem életszerű és praktikus.

Persze aki ezekre a dolgokra nem érzékeny, annak kicsit kötekedőnek tűnhet a cikk, mindenesetre csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy ha egy sportról vagy kultúráról készít az ember filmet, akkor nem árt bevonni olyan arcokat is, akik tényleg profik a témában, hogy az ilyen triviális hibákat elkerüljük.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A kanadai lakókocsipark, ahol még Snoop Dogg is szívesen lakna

LÉGY önmagad!

Leviathan – A mű, amelynek nem volt helye Oroszországban, de most már sehol sem?

Az Oscar-díjas BMX bandita – a Spike Jonze-menet

Ricky Gervais azt mondta, nem égünk el a pokolban – de azért legyünk kedvesek

Amerika Madarai és a történelem egyik legelfuseráltabb műkincsrablása