Barion Pixel

A fantasztikus Wes Anderson úr

Galkó Máté

2021.10.14.

3.5 perc

Október végén Magyarországon is bemutatják Wes Anderson új filmjét A Francia Kiadást (French Dispatch), amely a pandémia miatt jó éves késéssel kerül a mozikba. 

Ha elvesztetted a hited az emberiségben, csalódtál mindenkiben magad körül, a legegyszerűbb orvosság, ha megnézel egy Wes Anderson filmet. Wes Anderson sajátos képi világgal egészíti ki elképesztően emberi történeteit – ez védjegyévé vált már az első nagyfilmjétől az 1996-os Petárdától kezdve.

A kult rendező könyveseket és művészeket is megihlet. Az Atlantisz Könyvsziget Wes Anderson kínálatát ajánljuk most nektek.

Wes Anderson Collection
Abrams, 2013
336 oldalon 400 színes és fekete-fehér fotó és illusztráció

A rendező Grand Budapest Hotel előtti munkásságának nagykönyve. Benne többek között a Petárda, az Okostojás, A fantasztikus Róka úr és a Holdfény királyság werkfotói és kulisszatitkai. A gazdag képanyagot Matt Zoller Seitz Wes Anderson-szakértő a rendezővel készült interjúi és írásai egészítik ki.

Grand Budapest Hotel
Abrams, 2015
256 oldalon 300 színes és fekete-fehér fotó és illusztráció

A címből ítélve sokan arra gondolnak, hogy ennek a filmnek bármi köze van Budapesthez. Hát sajnos nincs, az elnevezés fikció. Illetve nincs mit sajnálni egyáltalán a film annyira jó, hogy már annak is örülhetünk, hogy a címében van Budapest. A részben Stefan Zweig írásain alapuló mozi egy szálloda főportásáról szól a ’30-as években, a korban amelyre már rávetül a nácizmus a fasizmus és a második világháború embertelenségeinek árnyéka. Talán a “legwesandersonabb” Wes Anderson film (eddig.)

Isle of Dogs
Abrams, 2018
256 oldalon 300 színes és fekete-fehér fotó és illusztráció

Anderson második animációs filmje A csodálatos Róka úr után. A Grand Budapest Hotel európai miliőjét követően a Távol-Keletre repítenek minket a kutyák. A tény és a bonyodalom hasonló kérdéseket boncolgat, mint a Hotel, most a diktatúrák kapnak a rendezőtől. Wes ezúttal sem hagyta ki a szereposztásból kedvenc és sokat foglalkoztatott színészeit, akik a hangjukat kölcsönözték a főszereplő, négylábú figuráknak: Bill Murray, Scarlett Johansson és Harvey Keitel hangját is felismerheti az, aki angolul nézi. A könyvből kiderül milyen filmes előzmények vezettek a Kutyák szigetéhez, illetve milyen viszony Wes Andersont a japán filmekhez…

Bad dads – Art of inspired by the films of Wes Anderson
Abrams, 2016
296 oldalon 300 színes fotó és illusztráció

Nem vicc, a könyvet szerkesztő Spoke Art Gallery már 2016-ban összeszedte azokat a műtárgyakat, amelyeket a rendező inspirált. A galéria 2011-ben rendezett egy kiállítást az addig elkészült művekből. A kollekciót – festmények, szobrok, nyomatok – folyamatosan bővítik, ma már több mint 400 darabot számlál.

Accidentally Wes Anderson
Trapeze, 2020
368 oldalon 300 színes fénykép

Wally Koval gyűjteményét – ami tulajdonképpen egy útikalauz – maga Wes Anderson “engedélyezte” sőt, a bevezetőt is ő írta. Mintegy 200 helyre varázsolja az olvasót, amelyek akár lehetnének Wes Anderson jelenetek helyszíne is. Még az Északi Sarkra is elvisz, ahogyan Budapest helyet kap, jelesül az Országház, a Nagycsarnok, a Mátyás templom és a Gellért szálló.

The French Dispatch
Abrams, 2022
Erre még várni kell!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Jeff Vandermeer – Déli végek trilógia

Moro úr sikeres lefagyasztása

Hermann Hesse: Üveggyöngyjáték

Az Incal nyomában

Gustaf Skördeman – Geiger

Viktor Pelevin: A sárga nyíl