Barion Pixel

A hullám művészei

Benedek Csanád

2023.10.20.

10 perc

Látvány, sport és művészet egy képbe sűrítve.

Egyes sportokat csak csinálni jó, másokat nézni is. A curling, vagy a vízilabda képi világa lássuk be nem megy akkorát, mint a szörfé, hiszen kevés olyan sportot tududnk felsorolni, ami ennyire látványosan ragadja meg az ember harcát az elemekkel. Még a hegymászás sem. Ezt nem vártad mi. Na, szóval míg a hegymászás esetében lehet egy képet előre tervezni, lévén a hegy nem fog elfutni, addig a hullámhegy esetében jobbára csak sejteni lehet mi fog történni. Nyárbúcsúztató őszi almanachunkban, nem a híres szörfösök, hanem a legendás szörffotósok nyomába eredünk.

A szörfözés legügyesebb fényfestői képesek megragdni a kultúra szellemiségét, és dokumentálni a vízben és azon kívül bekövetkező változásokat. A jellegzetes és egyedi stílus, amelyet senki más nem tud megismételni az ami egy jó fotóst naggyá tesz. Ebben a cikkben több ikonikus szörffotós szerepel, akik a maguk módján adtak hozzá a szörfkultúrához. Az a tény, hogy ezek már jócskán túlmutatnak a sportfotó kategórián csak a hullám a tortán. Nehéz kategorizálni, egyszerre természetfotó, egyszerre művészet és a sport dokumentálása. Talán nem is kell kitalált keretek közé szorítani csak hagyni, hogy hassanak a képek. Működik.

Russell Ord – New wave Order
Ord egy ausztrál fotós, de inkább varázsló, aki elsősorban lenyűgöző szörf- és óceánfotóiról ismert. Nem lehet semmilyen lista teljes nélküle. Russel akkora jedi, hogy neve ismertebb sok sztárszörfösnél is. Különösen arról híres, hogy hajlandó nagy kockázatot is vállalni a tökéletes felvétel elérése érdekében, így gyakran kerül veszélyes helyzetekbe, hogy megragadja az óceán erejét és szépségét. Russell arra tette fel karrierjét, hogy az óceán által kínált legfélelmetesebb képeket rögzítse. Ord komoly szinten rögbizett, tűzoltó is volt, és tán meglepő fordulat hogy fotós lett. A 2000-es évek elején kezdett el aktívan foglalkozni a képalkotással, és gyorsan hírnevet szerzett magának a nagyméretű hullámokról készült intenzív, drámai képeivel.

Russ egyedülálló tehetsége az Indiai-óceán heves hullámainak dokumentálásában csúcsosodott ki, amelyet egyszerűen „The Right” néven ismerünk. A nehezen megszerzett képei voltak az ünnepelt dokumentumfilmjének, a One Shotnak a fókuszpontjában is. Ez már szinte nem evilági tájakra repít el minket.

Ben Thouarda vízalatti hullámok mestere
Eredetileg a francia szörfözés epicentrumából Bretagneból származó Ben Thouard ma már Francia Polinéziát hívja otthonának. 22 évesen Ben összepakolta a cókmokját és elindult Tahitira. Az idők során Teahupo’o és Thouard egymás szinonimájává váltak. Thouard elmondja hogy mindez egy hosszadalmas tanulási folyamat eredménye, melynek elsősorban a természetet megismerése volt a középpontjában.

Több ezer képet készítettem, mielőtt ezt megkaptamévekig tartó sikertelen fotók százait.”

Hayden Richards az utolsó romantikus
Hayden Richards képeit az instán SA_Rips néven találod meg, ám oda sem enged csak úgy be. Igazi rejtőzködő alkotó. A legmegfoghatatlanabb fotós ezen a listán. Őt simán kezelhetjük kortárs fotóművészként, függetlenül a szörftől. Hihetetlen érzéke van a drámai, fenséges pillanatok megragadásához. Sturm und drang, Vihar és előretörés, szinte érezzük a német romantikusokat. Goethe, Wagner, Nietzsche, szélsőségek, nagy érzelmek, és hitelesség. Vissza a természetbe.

Ha valaha volt alkalmad meglátogatni Dél-Ausztrália kies sivatagos partvidékét, értheted, hogy Richards miért tartja saját kertjének ezt a világot.… minden ott van egy helyen, amire szörffotós vágyhat. Hayden talán arról a legismertebb, ahogyan a tájakat és az ember alkotta tárgyakat szörffotózással ötvözi, megörökítve ennek az elszigetelt tengerpartnak a lenyűgöző drámaiságát, nem emberi léptékét és zord szépségét. Ahol az örvénylő sivatagok nagy sziklákhoz csapódnak, amelyek a mindig morajló óceánnal feleselnek, és ahol bizony a ragadozók falkákban vadásznak mindenre, ami élő.

Hayden Richardsnak, azaz SA Ripsnek kultikus követői vannak. John Ogdennek van egy lenyűgöző könyve, a Waterproof” amely az ausztrál szörfözés, és egyben a vidék történetét is bemutatja. Sokat árul el Hayden fontosságáról, hogy „Waterproof” borítóján is Richards látható, aki felesége, Fi segítségével komponálta a felvételt.

Ami ezeket az ősföldről leszakadt tengerpartot rendkívül zordá és veszélyessé teszi, az egyben rendkívül magával ragadó is. De ezt a szépséget elkapni nem könnyű. Mint egy mélylélektani thriller, Hayden képei lehetővé teszik, hogy eltűnj saját gondolataidban. Titkokkal és feszültséggel átitatott, örömet és rémületet egyaránt sejtető álom és rémálom között sodródó képek. Mintha egy különös film képeit látnánk. Ez a fickó tud valamit.

John Respondek a nagybetűs szörf fotós
Furcsa felütéssel kezdeném. Pár éve egyszerűen abbahagytam hogy bármilyen szinten is kövessem az aktuális amerikai filmeket. Minek nézzek sok közepes vagy gyenge alkotást, amikor nézhetném a legjobbakat is. Ezért kezdtem el ország vagy téma szerint válogatni. Itt mindenkiről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Ha ezeket a képeket nézed, te is láthatod ez nem elfecsérelt idő, itt te is kapsz valamit.

John Respondeknek minden ikonikus szörffotósokról készült listán bérelt helye van. Amikor a szörfipar virágzott, és a digitális technika még nem állt ennyire kézre John körbeutazta a világot. Maga is szörfözött, miközben a vezető szörfmagazinokkal és szörfmárkákkal dolgozott együtt. Szörffotósként lehetősége nyílt egy csomó profi szörfössel lógni. Az évek során a szakmai munkán kívül igaz barátságok szövődött olyan szörfösökkel, mint Dion Agius, Taj Burrow, Craig Anderson, Chippa Wilson. Több albumot is szentelt nekik. Sőt, manapság szinte kizárólag csakis ezekkel a srácokkal dolgozik.

Természetesen a róluk készült képeken kívül Respondeknek kiterjedt a munkássága ezer más irányba is. Saját márkája is van a Statik by Respondek ahol igényes szörfképekett szitáz pólóra. John a szörfvilág epicentrumában él, képeit bárhol elkaphatod. Most például itt.

Valami Amerika – Corey Wilson
Szeretem, ahogy belenézhetsz egy képbe, és láthatsz dolgokat, amelyek ott vannak, és dolgokat, amelyek nincsenek ott. A kép részévé válsz.”

Ha Respondekről azt mondtuk, hogy jó barátságban van pár sztárszörfössel, Wilson esetében szinte akijelenthetjük hogy Mick Fanning házi fotósa. Ez annyira igaz, hogy sok helyre csak ketten mennek. Miután találkoztak a Rip Curl háza táján az északi parton, gyorsan szoros barátság szövödött köztük. A Mick Fanninggal való haverkodásnak megvannak az előnyei. Számtalan kép és album (Fanninggal), Corey Wilsont a szörfözés egyik legjelentősebb objektívmesterévé emelték. Természetesen nem lehet ennyivel elintézni Wilsont. Ha nem lenne Fanning akkor is komolyan vehető szakember lenne.

Számos nagy multinak is dolgozik. Reklámfilmeket, imázs filmeket is készít, elsősorban a vizet használja egyfajta különleges effektusként. Itt nem az Óceánra magára a vízre gondolok érdemes megnézni a munkáit.

Ted Grambeau – a Vizes tíz per tízes
All round legend ahogy mondják róla. A ‘Just Add Water’/ ‘Csak adj hozzá vizet’ sorozata is bizonyítja hogy ahol nagy mennyiségben van sós folyadék ott Ted jól teljesít a lencse másik oldalán.

Grambeau nemzetközileg elismert fotós, úgy általában véve is. A melbourne-i RMIT Egyetem tanítja a fotózást. Továbbá az sem elhanyagolható tényező, hogy a legendás Magnum fotós, Burt Glinn-nek is volt asszisztense. Ted stílusa szilárd technikai alapokon nyugszik, a fotóriporter és művészeti aspektusokkal kombinálva. Nagy tapasztalattal rendelkezik a reklámfotó terén is. Professzionális fotósként 40 éve van a szakmában. Ügyfelei közé tartozik az Apple, a Rip Curl, a Speedo, a RedBull, a Nikon, a Quiksilver, a Billabong, a BMW és a Patagonia hogy csak néhányat említsünk. Ha nem a megrendelőknek dolgozik a hangsúlyt a vízben, vízen, víz körül és víz alatti fényképezésre helyezi.

“Szenvedélyem az, hogy vizuálisan erőteljes és érzelmileg felidéző képeket alkossak.” -Grambeu

Ez jelentem sikerült. A világ minden táján megfordult ahol emberek a szörfözéssel foglalkoznak. Ha végig nézted a kis összeállításunkat, most már te is elhiszed, hogy a Föld kétharmadát víz borítja. Kék színből és tengerből megkaptad az éves adagot. A tenger az egyik legjobban elcsépelt fotótéma. Ellenben mint összeállításunk is bizonyítja, ezek a szerzők másképp csépelnek. Végtelen kreatív verzióban lehet megragadni ezt a folyékony témát, ami körbevesz minket. Hipnotikus erejű képek, amiket újra és újra elő lehet venni, hogy elvesszünk bennük.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Az életmentő története, aki megnyerte a világ egyik legveszélyesebb szörfversenyét

Az élet nagy SURForgása

Hullámok hátán, szelek szárnyán: Somogyvári Balázs, avagy vízicsiga menni Föld körül

A hullámok követe: Brian Bielmann és a szörfözés varázslata

Damien Castera alaszkai kalandjai – Szörf az utolsó határvidéken

The Yin & Yang of Gerry Lopez