Barion Pixel

„Azért a víz az úr!” – a Laird Hamilton-sztori

Benedek Csanád

2024.06.16.

15.5 perc

Vagyis „Víz úr”, Laird Hamilton, másik nevén Mr. Waterman, tán többet volt a tengerben, mint „szabadlábon” a szárazföldön. Szörfösként mindent kipróbált, és még azt is kitágította, új irányzatokat nyitva a hullámlovaglásban. Laird Hamilton leginkább big wave szörfösként és a vízi akciósportok világának úttörőjeként ismert. A sós víz iránti affinitása mellett Lairdot feltalálónak, írónak, kaszkadőrnek, modellnek, producernek, TV-műsorvezetőnek, fitnesz- és táplálkozási szakértőnek, de leginkább adrenalin függőnek titulálják. A vízi ember néha kijön közénk bohóckodni, de leginkább a sósvízben érzi otthon magát.

Vannak erős, fiatal szörfös srácok. De nincs gonoszabb és
tapasztaltabb, mint egy ötvenes kemény fickó.” – Laird Hamilton.

A görög félisten
Hamilton első ránézésre egy germán árja karakternek tűnik, és másodjára is, de az igazság az, hogy félig görög. Félig görög és lehet félig isten.

Laird John Zerfas néven született San Franciscóban, 1964. március 2-án. Már a születése is meglehetősen „watermanes” volt: az UCSF Medical Center kísérleti sós vízi medencéjében látta meg a napvilágot, amelyet a vajúdás megkönnyítésére terveztek, ám akkoriban még nagy újdonságnak számított. Biológiai apja, L. G. Zerfas, Görögországból vándorolt Kaliforniába, de még Laird első születésnapja előtt elhagyta a családot. Így Laird tulajdonképpen félig görög, félig szláv származású, de teljes egészében szörfös.

Csecsemőkorában édesanyjával, Joann Zyirekkel Hawaiira költöztek.

1967-ben, amikor még kisfiú volt és Oahun élt, Laird találkozott a 60-as évek legendás szörfösével, William Stuart „Bill” Hamiltonnal, aki akkoriban agglegényként tengette életét az északi parton. Készüljön mindenki a papírzsebkendőkkel, mert egy valószínűtlenül romantikus hawaii szerelmi történet van kibontakozóban. Bill Hamilton az 1960-as és 1970-es években egy oahui szörfdeszkaépítő kisvállalkozás tulajdonosa volt, aki egyedi szörfdeszkákat készített a korszak nagy hullámlovasai (Oahu North Shore) számára. A magányos férfi és a mindig kíváncsi kisfiú hamar barátokká váltak. Talán tudat alatt apamodellt keresett, így gyakran segített neki. Egy nap a fiatal Laird meghívta Bill Hamiltont, hogy találkozzon az édesanyjával. Száz szónak is egy a vége, Bill végül feleségül vette Laird édesanyját, ezáltal örökbefogadó apja lett. A család később egy távoli völgybe költözött Kauaʻi szigetén. Joann és Bill házasságából született egy második fiú is, Lyon, Laird féltestvére, aki szintén szörfös lett.

A tinibálvány, akit nem imádtak

Laird már fiatalon kimagasló tehetséget mutatott a sportok terén, de személyisége nem volt alkalmas a csapatsportokhoz; szinte mindenkivel összeütközésbe került. A kortársai között agresszív viselkedéséről volt ismert. Ma úgy mondanánk, hogy egy szigma volt: egy alfa, aki nem vezeti a falkát, hanem magányos farkasként járja az útját, és ha túl közel merészkedsz, megmar. Ez a kívülálló szerep mély nyomot hagyott személyiségén, egészen korai felnőttkoráig. Megszokta ezt a szerepet, így kényelmetlenül érezte magát a középpontban. Részben ezért kerülte a versenysportokat és szörfversenyeket. Fizikai és mentális szívósságáról azonban széles körben ismert volt. Minden sporttanára nagy jövőt jósolt neki, de Laird maga nem hitt ezekben a jóslatokban, sem önmagában. 16 éves korában a Kapaa High School tizenegyedik osztályát otthagyva, tulajdonképpen a kirúgás elől menekülve, saját döntéséből lépett ki az iskolából. Ekkor különféle alkalmi munkákat vállalt az építőiparban, miközben minden szabadidejét a szörfözésnek szentelte.

Bill Hamilton és Laird
Laird Hamilton 1984-ben. Fotó: Warren Bolster

Úgy tűnik, az élet más sorsot szánt a különc, saját útját járó fiúnak. 17 éves korában a Kaua’i tengerpartján szinte véletlenül fedezte fel az olasz Men’s Vogue magazin fotósa, ami végül komoly modellszerződéshez vezetett. Nem a szörfkarrierje révén kapott lehetőségeket, ahogy sokan gondolják; már azelőtt modellkedett, hogy híres szörfös lett volna. Sőt, 1983-ban még Brooke Shields színésznővel is készült egy reklámfotó-sorozata.

18 éves korára Hamilton szörfös kvalitásai révén simán otthagyhatta volna a modellkedést, és a szörf világbajnoki pontgyűjtő turnén folytathatta volna karrierjét. Azonban meglepő módon nem indult a versenysorozaton. A versenyszerű szörfözés és a versenyek soha nem vonzották. Ebben állítólag közrejátszott az is, hogy annak idején végignézte, hogyan viseli apja, Bill, a szörfös versenypolitikát, a pontozóbírák furcsa döntéseit és a hullámok véletlenszerű szerencsefaktorát. Bill Hamilton a szörfözést inkább művészetnek tekintette, nem pedig egy bírák által mért, hullámról hullámra végzett tornamutatványszerű teljesítménynek. Laird ezt a mentalitást örökölte tőle.

Erről a korszakról egyszer így nyilatkozott:

Anyukám meglepődött, hogy eljutottam a 20. születésnapomig.
Azt hiszem, ez az egész kilenc élet dolog nem csak a macskákra érvényes.
Odadobtam párat, de még mindig itt vagyok. A kilenc életből még maradt néhány.

A csillag a víz felszínén is csillog

Laird big wave szörfös karrierje, kísérletezései a szörftechnikákkal, valamint életmód- és fitneszguruként szerzett hírneve valahogy elfeledteti, hogy valójában igazi trash movie-sztár. Számos szörfös és nem szörfös limonádéfilmben szerepelt. A szórakoztatóipar gyakran használta fel az amerikai alfahím és rosszfiú sztereotípiájára építve, így Laird számos játékfilmben feltűnt.

Az 1987-es Hullámok bajnoka (North Shore) című filmben Hamilton „Lance Burkhart” szerepében erőszakos antagonistát alakított. 1989-ben szerepelt a Moving Target című szörffilmben is Fred Haywood mellett. Hamilton Kevin Costner személyes dublőreként és kaszkadőreként dolgozott az 1995-ös Waterworld forgatásán. Állítólag kis híján életét vesztette a tengeren, amikor egy vihar során kifogyott a jet-ski-jéből az üzemanyag. Órákig sodródott, mielőtt a parti őrség kimentette Maui szigetének közelében. Mindez nem a forgatás során történt, hanem amikor naponta jet-ski-jével ingázott a forgatás helyszíne és Maui között.

Az 1980-as években a modellkedésben elért sikerei ellenére, Laird Hamilton professzionális szörfösnek tartotta magát, bár továbbra is elutasította a versenyeken való részvételt. Ennek ellenére számos szörfös filmben láthattuk, ahol bizonyította, hogy valóban a legjobbak közé tartozik. Ilyen filmek például a Radical Attitude (1992), a Wake Up Call (1996), a Step into Liquid (2003) és a Riding Giants (2004), ez utóbbinak producere is volt. Kaszkadőrként és szörfösként is szerepelt olyan filmekben, mint a Descendants (2014), a Waterworld (1995), a Halj meg máskor (Die Another Day, 2002) és a Holtpont (Point Break) 2015-ös változatában.

Filmes munkái mellett Laird számos televíziós műsorban is feltűnt, többek között az Oprah’s Master Class, a Charlie Rose, a 60 Minutes, a Chelsea Handler, a Conan O’Brien, a Steven Colbert és az Ellen DeGeneres Show. Emellett körülbelül 11 reality műsorban is szerepelt, amelyek bár hozzánk nem jutottak el, Amerikában állandó résztvevője ezeknek a kalandozós bulvár reality-knek. Ez különösen azért érdekes, mert anyagilag nem lenne rászorulva, ugyanakkor ezek a műsorok jelentős reklámértékkel bírnak. Emellett szerepelt a Boards of Canada elszállós klipjében is.

Kísérletezés vízben és víz fölött: tow-in, foil, SUP és a hullámok hercege

Ha abbahagyod a felfedezést, minden kisebb lesz.” – Hamilton.

1992 végén Hamilton két közeli barátjával, a szintén big wave szörfösökkel, Darrick Doernerrel és Buzzy Kerbox-szal motorcsónakokat kezdtek el használni a vontatáshoz. Ezzel a módszerrel képesek voltak egymást olyan hullámokra is ráhúzni, amelyek túl nagyok voltak ahhoz, hogy emberi erővel ráevezhessenek. Ezt az újítást a Riding Giants című dokumentumfilm részletesen bemutatja.

Riding Giants (Documentary)

A technikát később finomították és módosították, így a tow-in szörfözés, ahogy később ismertté vált, új dimenziókat nyitott meg az óriáshullámok meghódításában. Bár a szörfös közösség vegyes reakciókkal fogadta, néhányan csalásnak és környezetszennyezésnek tekintették. Hamilton azonban elmagyarázta, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy elkapják ezeket a hatalmas méretű hullámokat. A vontatásos szörfözési technikák segítségével Hamilton megtanulta, hogyan lehet sikeresen meglovagolni akár 21 méteres hullámokat is.

Noha a foilboard-ot, foilozást Mike Mack találta ki 1993-környékén, Hamilton is sokat kísérletezett ezzel. A foilboard egy innovatív szörfdeszka, amely magában foglalja a szárnyashajó technológiákat, ezáltal lehetővé téve a légfelhajtásos technikák alkalmazását a vízben. Könnyebben megérted, ha látod.

Epic Big Wave Surf Foiling in Nazare w/ Laird Hamiton, Terry Chung, Luca Padua & Benny Ferris

Emellett nagy híve a SUP (stand up paddle) is, amely valójában egy ősi hawaii technika. Ez a módszer longboardot és hosszú nyelű evezőt, valamint jelentős ügyességet igényel. A szörfösök felháborodását váltotta ki ez a technika, de Hamilton a szörfözés hagyományos hawaii módjához való visszatérésnek tekintette, amelyet Kamehameha király és királynője, Kaʻahumanu közel háromszáz évvel ezelőtt gyakoroltak.

Hamiltont a szörfszakik „minden idők legjobbjaként” tartják számon a big wave szörfözésben, rendszeresen 11 méter magas hullámokat lovagol meg, mindezt óránként 50 km-t meghaladó sebességgel. Volt már példa arra is, hogy 21 méter magas, 80 km/h sebességű hullámokon szörfözött, ami bőven kimeríti az életveszélyes extrémsport kategóriáját. Bár Nazaré is félelmetes helyszín, Hamilton inkább a Peʻahi-zátony óriási hullámait részesíti előnyben, amely a Jaws néven ismert. Ezek a helyek még akkor is veszélyesek, ha csak ki kell úsznod onnan. A kerted végében ilyen veszélyek szerencsére nem leselkednek rád, ezért nem is mondom, hogy gyerekek, ne próbáljátok ki otthon. A Surfer magazine egyszer külön címlapot szentelt Laird egy elképesztő siklásának, amely „Oh my God…The wave became known as ‘the heaviest ever ridden’” néven vált híressé.

Laird Hamilton – The greatest big wave surfer to have lived?

Laird erről így nyilatkozott: „Ez az egész a hitről szólt. Hittem abban, hogy képes vagyok rá. Ez a teahupo’o-i hullám olyan volt, amelynek létezéséről korábban fogalmunk sem volt. Ilyen hullámokat még soha nem láttunk. Gyerekkoromban minden szörfös filmet megnéztem, ismertem a világ legjobb szörföseit… de ilyen hullám egyszerűen nem létezett.”

A szörfözés nemcsak vagány móka. Külön cikket lehetne szentelni azoknak a szörfösöknek, akik balesetekben vesztették életüket vagy hullámok között tűntek el. 2007. december 3-án, amikor Brett Lickle egy hatalmas hullámba vontatta Hamiltont Maui északi partján, az úgynevezett „Egypt” zónában. Egy hullám azonban lesodorta Lickle-t a vízijárműről, melynek következtében erősen vérezni kezdett, miközben jogosan attól tartott, hogy magához vonzza a cápákat. Hamilton állítólag hatalmas erőfeszítéssel úszott vissza a géphez, majd megtalálta Lickle-t, és a fürdőruhája szövetéből érszorítót készített, hogy megmentse az életét. Ezután visszakísérte Lickle-t a partra, ahol azonnal kórházba szállították. Brett szerint a hullám több mint 10 emelet magas volt, az egyik legnagyobb, amit valaha meglovagoltak. Mindketten állítják, hogy a hullám közel 30 méter magas lehetett. 2014. augusztus 27-én Hamilton ismét a hírekbe került egy különleges hullám meglovagolása végett. A Marie hurrikán extrém méretű hullámzást okozott Dél-Kaliforniában – háromszoros (és nagyobb) hullámokat lehetett látni San Diegótól Los Angelesig, beleértve Laird malibui életterét. Hamilton persze meglovagolta ezeket a hullámokat is, ráadásul SUP-pal. Érdemes megnézni, szóban messze nem adja vissza a sztori súlyát.

Ne félj a haláltól. A fél élettől félj.” Az egyik kedvenc mondása Lairdnek, nem véletlenül.

Szép emberek találkozása

Az, hogy az emberek rendkívüli dolgokat művelnek, nem jelenti azt, hogy nem hétköznapi emberek.” – Hamilton.

Hamilton 1995-ben Mauin találkozott Gabrielle Reece-szel, a profi röplabdázóval és modell-riporterrel. Ebben az időszakban Hamilton a People magazin listáján a világ 50 legszebb embere közé került, míg Reece-t 1989-ben az Elle magazin a világ öt legszebb nője közé választotta. Nem csoda, hogy egyesíteniük kellett a tökéletes (bár görög) génjeiket. 1997. november 30-án összeházasodtak, és két közös lányuk született, valamint együtt nevelik Hamilton előző házasságából származó lányát is. Hamilton és családja idejüket Kauai (Hawaii) és Malibu (Kalifornia) között osztják meg. Félig Hawaiin, félig Malibun – sanyarú élet.

Hamilton és Reece a bulvármédia által „Malibu Mob”-ként emlegetett hírességcsoport tagjai. Ebbe tartozik többek között Chris Chelios, az NHL sztárja, John Cusack és Tony Danza színészek, valamint a teniszező John McEnroe és hasonlók.

Amikor Hamilton épp nem talál izgalmasabb elfoglaltságot, körbe SUP-ozza a teljes Hawaii-szigetláncot. Egy hét alatt több mint 724 kilométert tettek meg Dave Kalama-va közösenl. Ő így unatkozik.

A vízi guru

Az elmúlt évtizedben Laird a szörfözés világából kitörve nemzetközi fitneszikonná és táplálkozási szakértővé képezte át magát. Napjaink legkiválóbb professzionális sportolói és hírességei keresik Lairdot edzési útmutatásért, beleértve az egyedülálló víz alatti edzéseit is. Laird feleségével együttműködve létrehozta az Extreme Performance Training (XPT) programot. Az XPT egy egyedülálló és hatékony fitnesz- és életmódprogram, amely egyedi vízi edzéseket, teljesítménylégzést, magas intenzitású és állóképességi edzéseket tartalmaz minden edzettségi szintű és háttérrel rendelkező ember számára. Laird a gyakorlati fitnesztanításokon túlmenően 2008-ban kiadta első könyvét Force of Natur címmel, de természetesen szörfözésről is írt könyvet. A Liferider: Mind, Body, Soul vezető motivációs könyv lett azok számára, akik inspirációt keresnek az egészséges életmód irányába; a könyv a megjelenést követő két héten belül felkerült a New York Times Bestseller listájára. Ha nem sértem meg Hamilton rajongóit, egy szóban össze tudom foglalni a könyve tanulságát: önkontroll. Nem mond új dolgokat, de neki elhiszed.

Az elmúlt évtizedben Laird Hamilton a szörfözés világából kitörve nemzetközi fitneszikonná és táplálkozási szakértővé vált. Napjaink legkiválóbb professzionális sportolói és hírességei kérik Laird tanácsait, beleértve az egyedülálló víz alatti edzéseit is. Feleségével együtt létrehozta az Extreme Performance Training (XPT) programot, amely egyedülálló és hatékony fitnesz- és életmódprogramot kínál. Az XPT egyedi vízi edzéseket, teljesítménylégzést, valamint magas intenzitású és állóképességi tréningeket tartalmaz, minden edzettségi szintű és háttérrel rendelkező ember számára.

Laird nemcsak gyakorlati fitnesztanításokat tart, hanem 2008-ban megjelentette első könyvét, Force of Nature címmel. Emellett írt egy szörfözésről szóló könyvet is, Liferider: Mind, Body, Soul, amely vezető motivációs könyvvé vált azok számára, akik inspirációt keresnek az egészséges életmód felé. Ez a könyv a megjelenését követő két héten belül felkerült a New York Times bestseller listájára. Ha a könyvei tanulságát egyetlen szóban kellene összefoglalnom, az „önkontroll” lenne. Bár Laird nem mond újat, az ő tolmácsolásában mindez hitelesen hangzik.

Persze vannak benne jó mondások: „Ahhoz, hogy megtaláld a szenvedélyedet, befelé kell nézned. Ha kifelé nézel, csak azt fogod látni, hogy mások mit csinálnak. Te nem vagy „mások”.

Amikor Laird éppen nem a világ legnagyobb hullámain szörfözik, vagy új vízi sporteszközöket talál fel, netán hollywoodi filmekben szerepel, idejét nonprofit szervezetek támogatására fordítja. Mindig a saját útját járta, miközben másoknak is utat mutatott.

A világnak nincs szüksége több konzumidiótára. Ha nem illessz bele a társadalomba,
ne szomorkodj, ünnepeld meg, majd készülj fel, hogy megálld a helyed.” – Hamilton.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A sötétség tengere: a szörfözés árnyékos oldala

Mike Hynson legendája: hogyan lett az Endless Summer szörffilm sztárja nemzetközi drogcsempész

A törvényen kívül szörföző Miki Dora

Az életmentő története, aki megnyerte a világ egyik legveszélyesebb szörfversenyét

A hullám művészei

Az élet nagy SURForgása