Barion Pixel

A világ legsikeresebb sikertelen sorozata: Flight of the Conchords

Benedek Csanád

2023.02.20.

8 perc

Ez konkrétan így van, nem nagy szavak puffogtatása csupán. A Flight of the Conchords egy zenekar, ami egy rádiójáték és filmsorozat, de egyben egy zenei stand-up is. A különös pályán repülő új-zélandi duó úgy hódította meg a világot, hogy sosem lettek igazán populárisak, mindamellett elég megosztóak. Amikor azt olvasod, hogy megosztó, akkor általában ott erőszak, szex, horror vagy valami hasonló szokott felbukkanni. Itt a megosztás mikéntje az angol, pontosabban az új-zélandi pihent humor, ami nem ausztrál, és ezt ne is mondd nekik, ezért ütnek.

A banda, ami végig a radar alatt repült, de mindig célba ért. Hasonló történet még a „My name is Earl”, ami szintén befejezetlenül lett legendás.

Kik, mik ezek a Konkordok, és hova repülnek?
A Flight of the Conchords egy új-zélandi zenés humorista duó, amelyet Wellingtonban 1998-ban alapítottak. A zenekart Bret McKenzie és Jemaine Clement multiinstrumentalista alkotja. A csapatot nem lehet egyszerűen bekategorizálni, mert van egyértelműen stand-up műsoruk, továbbá több zenei albumuk. Emellett rádiójátékként és legendássá váló, be nem fejezett filmsorozatként is léteznek. Mindnek Flight of the Conchords a neve.

McKenzie és Clement lakótársak voltak a Wellingtoni Victoria Egyetemen, ahol film- és színházelméletet tanultak, mielőtt 1998-ban megalakították a Flight of the Conchords-ot. Először a So You’re a Man or humorbeast nevű ötfős csoport részeként léptek fel, melynek tagja volt Taika Waititi is. Őt remélem nem kell bemutatni, mert ma talán a leghíresebb új-zélandi embör.

A 2000-es évek elején népszerűvé váló duó produkciójaképezte alapját a Flight of the Conchords néven futó BBC rádiósorozatnak (2005), majd a szintén azonos néven megjelenő HBO amerikai televíziós sorozatnak (2007–2009). Legutóbb 2018-ban az HBO Live in London című stand-up különlegességével jelentkeztek. Ezzel párhuzamosan öt izgalmas zenei albumot adtak ki a Sub Pop kiadónál.

Bret McKenzie és Jemaine Clement – 1998.

2005-ben az HBO lehetőséget adott a csapatnak a péntek esti stand-up showjában, a One Night Standben, ahol két számot rögzítettek. Ezzel váltak ismertté, ennek a humoros számnak régi változatával, ahol a robotok elmondják miért kellett kiirtani az emberiséget és hogy miért jobb most a világ.

Flight of the Conchords – Robots

Ezután következett a BBC rádiósorozat, melynek során a zenekar hat adást készített a BBC Radio 2 számára. A rádiósorozat egyértelműen a televíziós sorozat elődje volt. A cselekmény hasonló: a banda egy idegen országba érkezik, hogy meggazdagodjon. A dalok közül sokat később a televízióban is felhasználtak.

A Conchords elnyerte a Bronz Sony Radio Academy Award-díjat. Kétszer jelölték őket Grammy-díjra és hét jelölést kaptak a sorozatért az Emmy-díjra.

Flight of the Conchords felszállóágban
Az alapsztori: a Flight of the Conchords-sorozat egy új-zélandi amatőr zenekarról szól, aminek a neve Egy tipped lehet. A banda sikereket szeretne elérni New Yorkban, és megpróbálnak amerikai rajongótábort gyűjteni. Ebben segíti őket az új-zélandi kihelyezett attasé. Bár ne tenné. Maga a zenekar is szörnyű amúgy. Valójában mi soha egyetlen igazi Flight of the Conchords-számot se hallunk. A fellépéseiket nem mutatják, csak egy kis részletet egy tényleg elviselhetetlenül hallgathatatlan dalból. A dalaik, amik minden epizód cselekményébe beleszövődnek, az adott rész történtéhez kapcsolódnak, egy élethelyzethez. Igen, ez egy olyan sorozat, aminek minden részében egyfajta musicalhangulat van. Na de milyen? Hát ilyen:

Flight of the Conchords, Ep. 8.: Foux Da Fa Fa

A műsort elsősorban Manhattan Two Bridges negyedében forgatták. Az első évad 12 epizódból állt. A második évad 2009. január 18-án indult az HBO-n 10 epizóddal. Ezév végén a páros és James Bobin (a társalkotó/rendező) a weboldalukon keresztül bejelentette, hogy a sorozat már nem tér vissza a harmadik évadra. Nemes egyszerűséggel belefáradtak a folyamatos teljesítési kényszerbe. Olyannyira, hogy külön kérték az ügynökeiket, ne árulják el az HBO által a harmadik évadra ajánlott összeget, nehogy mégis meggondolják magukat.

Radar alatt, de a színvonal felett
Az is benne lehetett a pakliban, hogy az intelligenciájáról messze földön híres amerikai közönség nem értette a Conchords sajátos humorát és stílusát.
Ma már észre sem veszed, de én is pont miattuk kezdtem gondolkodni a divat változásán, hogy mennyire másképp látom őket, mint akkoriban. Az If you’re into it állatorvosi esete az egész show-nak. Egyfelől manapság már nem tartod furának a ruháikat, de akkor tényleg az volt, mivel az egész azon alapult, hogy ők a vidéki távoli új-zélandiak, akik nem vágják a New York-i sztílót. Ma meg újra lehet ilyen kockás kabátot, ingeket és vintage pufi mellényeket venni. Valahogy a világ afelé haladt, amivel anno a Conchord viccelt. Másrészről a humoruk akkor teljesen friss volt és az amcsik nem tudták hova tenni. Ebben részben az a poén, hogy Jemaine nem hagyja egyedül csajozni Brettet és minden randira „véletlenül” ő is megérkezik. Ebből pedig ez lesz. A szöveg nem gyenge.

Flight of the Conchords: If You’re Into It

Flight of the Conchords: Business Time

A duó a mémek kapcsán kétségkívül meghaladta a korát. Ma már utaznak arra, hogy egy sorozat valahogy mémesüljön. a F.O.C magától, organikusan lett mém.

New Zealand… Better Than Old Zealand”

New Zealand… Don’t Expect Too Much – You’ll Love It”

Új-Zéland… Ne várj tőle túl sokat – és akkor szeretni fogod.”

A sorozatban a New York-i nagykövetségen szereplő Új-Zélandot népszerűsítő gyenge plakátok, az angolok és az ausztrálok, új-zélandiak körében nagy mémek lettek. Ezeket külön nem mutatták, de egyfajta játékká vált ezeket kikeresni, és ez elindított egy mémhullámot.

Ezzel párhuzamosan a Flight of the Conchords zenekari poszterei külön életet élnek,
mivel zenekarként is felléptek, így néhány közülük őrült áron került értékesítésre.
Egy időben divat volt a grafikusok között saját Flight of the Conchords-posztert alkotni.

Korábban a banda poénból úgy emlegette magát, mint „Új-Zéland negyedik legnépszerűbb gitár alapú digi-bongo acapella-rap-funk-komédia folk duója”; 2014-től azonban úgy emlegetik magukat, mint „Új-Zéland majdnem díjnyertes negyedik legnépszerűbb folk duója”. Utalva arra, hogy mennyire népszerűtlenek, ezzel ellentétben a valóság mást mutat. Szinte az összes amerikai late night show-ban szerepeltek. Ezen kívül se szeri, se száma az érdekes cameo-knak. The Drinky Crow Show két epizódjában, a Cartoon Network késő esti televíziós műsorblokkjában, az Adult Swimben is szerepeltek. Sőt, A Simpson családban is (22. évadának évadpremierjében). Valószínűleg élete végéig büszke lesz rá Jemaine, hogy 2015-ben egy „gondolatolvasó pukit” alakított a Rick and Morty rajzfilmben.

Kettőjük közül teljes nevén Jemaine Atea Mahana Clement lett a híresebb. Tudom, hogy nem látszik rajta, úgy néz ki, mint egy olasz, de ő teljesen 100%-osan maori, apai és anyai ágról is. Sőt, az egyik felmenője híres törzsfőnök volt. Clement tényleg nagyon sok filmben szerepelt, mint színész. A teljesség igénye nélkül: Gyógyegér vacsorára; Men in Black 3; Eagle vs Shark; Gentlemen Broncos; Muppets Most Wanted; és persze a What we do in the shawdow, aminek társrendezője is.

Brett kisebb szerepet kapott a Diagnózis: Halál című horrorvígjátékban, és mellékszereplő elfeket alakított Peter Jackson A Gyűrűk Ura és A hobbit című filmtrilógiáiban: az elsőben név nélkül maradt, de a rajongói Figwitnek nevezték el. Ezt a karaktert eredetileg statisztának választottak, aki a Conchords rajongói közösségének köszönhetően kapott figyelmet. Később feltűnik A hobbitban, mint Lindir, aki amúgy eredetileg A Gyűrű Szövetsége című könyvben szerepel.

Miért nem repülnek többé a Konkordok? Hol szállnak le legközelebb?
A sorozatot sajnos nem fejezték be, lezáratlan maradt, de így is érdemes belefogni, megéri. Időközben az egyik legjobb barátjuk, Taika Waititi, elsőrangú rendező lett, nekik is sok lehetőséget teremt. De Jemaine amúgy is már rendező. Pedzegetnek újabb sorozatot, de addig is érdemes elkapni a zenés stand-upjaikat.

Flight of the Conchords – Inner City Pressure

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Eddie Vedder belső utazása és a Pearl Jam öröksége

DJ Muggs, a beatek ura

Kérdezz-felelek a festővel és a halottal

Blood of Abraham, a zsidó rap-csapat Eazy-E védőszárnyai alatt

A nagy punkkorszak kisemberei

Jack a Black mögött. A zenész, aki színészként lett híres