Barion Pixel

Adult Swim: 20 éves a késő esti tévézést leuraló animációs kísérlet

Marton Kamilla

2021.09.09.

7.5 perc

20 éves a Cartoon Network legendás éjszakai, felnőtteknek szóló animációs blokkja, amely olyan lo-fi animációs technikákra épült, melyek egyaránt voltak költségvetési szükségletek és stílusjegyek is.

Ha már a gyerekek elmentek aludni, az őket megcélzó csatornáknak ki kellett találni hogyan generáljanak nézettséget akár késő éjjel is. A Nickelodeonnak már ott volt a Nick at Night, a Disney-nek pedig a Vault Disney, ám 2001-ben a Cartoon Network úgy döntött, hogy az Adult Swimmel karöltve beszállnak a late night szórakoztatásba a többnyire sajátgyártású, animációs műsoraikkal. Szinte egyből ki is ütötték a mezőnyt az olyan ikonikus sorozataikkal, mint a Harvey Birdman, Attorney at Law, az Aqua Teen Hunger Force vagy a Space Ghost Coast to Coast.

Harvey Birdman, Attorney at Law
Aqua Teen Hunger Force
Space Ghost Coast to Coast

Az már önmagában is egy kisebb csoda volt, hogy az Adult Swim képernyőre került 20 évvel ezelőtt, hiszen akkoriban szinte semmi pénzük nem volt műsorokat gyártani. A Cartoon Network első sajátgyártású sorozatának szerkesztője egy szekrényben dolgozott, és a sorozat főszereplője – mit sem tudva a körülményekről, mikor bejelentkezett – lelépett egy forgatás közepén.

Ha belegondolunk igazából semmi furcsaság nincs abban, hogy a modern televíziózás legbizarrabb humorú stábja így kezdte a pályafutását, az évek során azonban hatalmas sikereket ért el az Adult Swim lo-fi animációs technikája, amelyet nem csak a hangulata miatt, de költséghatékonysága miatt is használtak a műsorblokkhoz.

„Sehova máshova nem fértünk volna be. Nem volt más csatorna a tévében, ahol lett volna értelme
működnünk, és talán a mai napig ez a helyzet” – mondta Tim Heidecker, aki Eric Wareheimmel
közösen készítette az Awesome Show-t, és azóta több sorozaton is dolgozott.

Az Adult Swim 2001. szeptember 2-i premierjének 20. évfordulója alkalmából a cég alkotói, írói, animátorai és vezetői beszéltek a The New York Timesnak a kezdetekről, az akkori hangulatról és a mai napig tartó örökségükről, ami csupán egy kísérletnek indult.

All kids out of the pool for Adult Swim
A kilencvenes évek elején a Cartoon Network egy rakás animációs sorozatot vetített, de egyszerűen nem volt költségvetése saját műsor készítéséhez, szóval összedugták a fejüket a cégnél és felvetették az ötletet: Mi lenne, ha újrahasznosítanák a Hanna-Barbera páros által készített Space Ghost című rajzfilmet? Így született újjá Mike Lazzo, az Adult Swim egykori ügyvezető alelnökének és kreatív igazgatójának a rendezésében a Space Ghost, akit ezúttal egy nagyszájú műsorvezetőként képzeltek el. Egyébként a Harvey Birdman, Attorney at Law is hasonló koncepcióval, a Birdman and the Galaxy Trio című 1967-es Hanna-Barbera produkció paródiájaként jött létre.

„Elegem lett abból, hogy újra és újra azt olvastam mindenhol, hogy nem vagyunk más, mint a Hanna-Barberát újrajátszó csatorna, ami persze igaz is volt – mesélte Lazzo – Elmentünk Los Angelesbe, hogy kibéreljünk egy produkciós házat a pilot elkészítéséhez 100.000 dollárért, amit azán megnéztünk és utáltuk. Azt gondoltuk, hogy jól néz ki, de nem vicces. Szóval visszamentünk Atlantába és megcsináltuk mi magunk 25.000 dollárért. Michael Cahill [most a közösségi médiáért és az élő adásért felelős alelnök] egy éppen üresen álló szekrényben szerkesztette a videókat.”

Dave Willis, az Aqua Teen Hunger Force és a Squidbillies társszerzője és a Space Ghost Coast to Coast írója elmesélte az interjúk kaotikus lefolyását is. Elmondása szerint kihangosítva hívták fel a jelölteket és a legőrültebb kérdéseket tették fel nekik: Mi a szuperképességed? Szerinted elég oxigénhez jutsz?

Amerikában hatalmas kultusza lett a Space Ghost Coast to Coastnak a tinik és fiatal felnőttek körében. A műsorban sztárvendégként többek között Mark Hamill, Moby, a The Ramones, Hulk Hogan pankrátor, Jon Stewart, Jim Carrey és Björk is feltűnt.

A Cartoon Network vezetői egy újabb fejtörőn kezdtek agyalni: Tudnának hirdetőket találni a késő esti műsoraikoz?

Nyilvánvalóan senki nem szeretne egy gyerekcsatornán hirdetni este 10 után. Ekkor találta ki Lazzo, aki látta, hogy mekkora népszerűségnek örvend a sorozatuk a fiatalok körében, hogy készítsenek a csatornára egy külön blokkot, amely egyértelműsíti, hogy ez már nem a gyerekeknek szól.

„Egy évet kaptunk, hogy kitaláljuk ezt az egészet. Az általam vezetett kreatív csapat 4 névvel állt elő. Aviso, ami figyelmeztetést jelent spanyolul, Parental Block – az akkori kábeldobozokon be lehetett állítani szülői tiltást, ami nem engedi nézni az adást a gyerekeknek, Insert Quarter, mint egy videojáték vagy Adult Swim. Lazzo a mai napig utálja ezt a nevet” – emlékezett vissza Michael Ouweleen, a cég mostani elnöke.

A műsorblokk első promóciójában néhány idős ember szerepelt egy nyilvános medencében,
ahol az úszómester bemondta, hogy „Sundays at 10, it’s all kids out of the pool for adult swim”
(Vasárnaponként 10-kor minden gyerek ki a medencéből a felnőtt úszáshoz).

Ezzel egy végső jelzést küldtek a gyerekeknek, hogy ez nem nekik való. Állításuk szerint azért is választották az idős embereket a medencénél, mert az amúgy is elijeszti majd a gyerekeket. Néhány felvételt direkt fekete-fehéren vágtak bele, hogy még visszataszítóbbnak tűnjön, amit látnak.

A bizarr terjedése
Ahogy az Adult Swim műsorok nézettsége nőtt, úgy bővült a blokk is. A műsorok egyre furcsábbak és kísérletezőbbek lettek.

Igen, elsősorban az Aqua Teen Hunger Force-ra gondolunk. A stáb elmondása szerint az egész ötlet egy gyorsétteremtől származott, amely próbált mindenféle húsmaradványt felhasználni, hogy aztán egy húsgolyót formálva hamburgerbe kerülhessen. Ebben a történetben egyből meglátták Meatwadot, azt a szerencsétlen és elhanyagolt teremtményt. Innen már csak pár elborult ötlet szüleményei voltak Meatwad lakótársai: Frylock az intelligens, lebegő sültkrumpli és Master Shake, az egoista, mániákus hazudozó turmix.

„Sohasem vettük túl komolyan az írás részt. Pár napra összegyűjtöttük az embereket és bedobáltunk félkész ötleteket, majd Eric és én feltérképeztük, hogy mik azok az apróságok, amiket mindenképp szeretnénk megcsinálni. Hallottam már olyan írógyűlésekről, ahol minden poént előre megírnak és 12 órás egy műszak, de mi ezt hülyeségnek tartottuk. Adj valamit, amin elindulhatunk és majd megcsináljuk” – mesélte Tim.

„Ez folytatódott a szerkesztésnél is. Volt olyan, hogy szó szerint sírva röhögtünk, annyira szerettük, amit létrehoztunk. Olyan dolgokat csináltunk, amiket korábban még sosem láttunk a tévében” – folytatta Eric.

Húsz évvel később az Adult Swim műsorai heti hét éjszaka kerülnek adásba olyan műsorokkal, mint a kétszeres Emmy-díjas Rick és Morty vagy a Tuca & Bertie, melyet sikerült kimenteniük a Netflix süllyesztőjéből.

A készítők még mindig ugyanúgy dolgoznak, mint húsz évvel ezelőtt – együtt ebédelnek, ötletelgetnek, és ha valami vicces, akkor azt leírják.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A kanadai lakókocsipark, ahol még Snoop Dogg is szívesen lakna

LÉGY önmagad!

Leviathan – A mű, amelynek nem volt helye Oroszországban, de most már sehol sem?

Az Oscar-díjas BMX bandita – a Spike Jonze-menet

Ricky Gervais azt mondta, nem égünk el a pokolban – de azért legyünk kedvesek

Amerika Madarai és a történelem egyik legelfuseráltabb műkincsrablása