Barion Pixel

AfroSurf: az afrikai szörfkultúra 300 oldalas eposza

Pál Attila Márk

2020.11.23.

4.5 perc

December második felében egy meglehetősen különleges és hiánypótló könyv jelent meg az afrikai szörfkultúráról, AfroSurf címmel. A közösségi finanszírozásból életre hívott 300 oldalas enciklopédia nem kisebb feladatot vállalt magára, minthogy bemutassa az afrikai kontinens egy kevésbé ismert oldalát.

A könyvet a fokvárosi bázissal működő Mami Wata márka és a mögötte álló Selema Masekela gründolta össze a Kickstarteren. A projekt előkészítése már hosszú ideje folyt, ám az, hogy az ötlet fizikai formában is testet ölthet, meglepő módon részben a Covid-19-nek is köszönhető. A turizmus és úgy összességében a világ megállása tökéletes alkalom volt arra, hogy Masekela véglegesítse az afrikai szörfkultúrát ünneplő monstre alkotást, melynek megjelenéséhez 30.000 font szükségességét határozták meg. Az AfroSurf nem várt érdeklődést hozott és az augusztustól szeptemberig tartó, Kickstarteren lefolytatott egyhónapos gyűjtési időszak alatt 1196-an álltak be a projekt mögé, összesen 83.050 fonttal támogatva azt.

A rengeteg közreműködőnek köszönhetően elképesztő mennyiségű kontenttel megtöltött könyv elsősorban a fekete-afrikai szörfközösség nyugati világgal történő megismertetését tűzte ki célul, de az edukációs jellegen túl nagyon nagy erőkkel dolgozik a sportággal kapcsolatosan kialakult prekoncepciók szertefoszlatásán is, hiszen bármennyire is tűnik úgy, a gyökereitől kissé eltávolodó szörf nem csupán a nyugati perspektívából van jelen a világon.
„Alapjáraton az AfroSurf arra törekszik, hogy felnyissa az emberek szemét, hogy a szörfözés sokkal tágabb, összetettebb és érdekesebb dolog, mint ahogy az a média és a márkák közvetítésében megjelenik. Az afrikaiak kapcsolata az óceánnal, annak szeretete, ezáltal pedig a szörfözés egészen komoly múltra tekint vissza.” – filozofált a Monster Children magazinnak Masekela.

„Alapjáraton az AfroSurf arra törekszik, hogy felnyissa az emberek szemét, hogy a szörfözés sokkal tágabb,
összetettebb és érdekesebb dolog, mint ahogy az a média és a márkák közvetítésében megjelenik.
Az afrikaiak kapcsolata az óceánnal, annak szeretete, ezáltal pedig a szörfözés
egészen komoly múltra tekint vissza.” –  Masekela.

Az AfroSurf nem csak térségekre, országokra, vagy szpotokra koncentrál, fontos egyéni történeteket is elmesél, és a sportág nagyjai előtt is tiszteleg. Az olyan dél-afrikai szupersztárok, mint Jordy Smith, Mikey February, vagy Grant ’Twiggy’ Baker is megjelennek a könyvben, de a könyv igazi értéke valójában az olyan lokál legendák bemutatásában rejlik, mint például a címlapon szereplő szenegáli Joseph Diatta.
Ami a helyszíneket illeti, ahogy említettük, a könyv főként a szubszaharai országokra helyezi a fókuszt, úgy mint, Szenegál, Ghána, Elefántcsontpart, Nigéria, Libéria, Angola, Sao Tome és Principe, Mozambik, vagy Namíbia, de természetesen olyan, a nyugati kultúrában is népszerű szörfdesztinációnak számító országok sem maradnak ki, mint Dél-Afrika, vagy Marokkó.

A könyv erőssége, hogy nem csupán sportszakmai és történeti szempontból veszi górcső alá az afrikai szörföt, hanem annak kulturális aspektusait is tárgyalja. A fentebb sorolt országok nagyrésze ugyanazzal a problémával küzd, amik természetesen az óceánparti régiókat sem kímélik. Hiába süt a nap és jók a hullámok, ha a mélyszegénység, az instabil politikai és szociális háttér, a vallási fanatizmus és ezek eredményeként megjelenő konstans kilátástalanság határozza meg az emberek jelentős részének a mindennapjait. A könyv elsősorban nem ezeket a témaköröket taglalja, de a végtelenül erős fotóanyagával azért valamilyen szinten teret enged az afrikai hétköznapok nyers bemutatásának. Ezzel természetesen a Mami Wata is tisztában van, ezért az extrán befolyó támogatásokat és a könyv bevételét teljes egészében a veszélyeztetett és mentális betegségekkel küzdő gyerekek megsegítésén dolgozó, a szörfözést terápiás eszközként használó Waves For Change és a Surfers Not Street Children alapítvány számára ajánlotta fel. A könyv első körben limitált, 500 darabos példányszámban jelent meg 45 fontos (nagyjából 20.000 forintos) árcédulával. A vásárláshoz látogass el a Mami Wata hivatalos oldalára, ha pedig már elfogyott volna, akkor figyeld a social csatornáit, ugyanis tervezik a rendszeres újrakiadását!

Hiába süt a nap és jók a hullámok, ha a mélyszegénység, az instabil politikai és szociális háttér,
a vallási fanatizmus és ezek eredményeként megjelenő konstans kilátástalanság
határozza meg az emberek jelentős részének a mindennapjait.

9185,9182,9184,9183,9186,9187
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

5+1 hely, ahol nem is gondolnád, hogy lehet szörfözni

Bestiális hullámok és bestiális fiúk

Az elveszett szörfdeszka nyomában

Tokió 2020: viharral és deszkatöréssel mutatkozott be a szörfözés az olimpián

Ezeket a szörfös lányokat nem hatják meg se szörnyhullámok, se cápák – Girls On Board!

Kalandozások a felfedezetlen paradicsomban Kozák Alexandrával