Barion Pixel

Atiba Jefferson: All-Star fotós sztárallűrök nélkül

Benedek Csanád

2022.12.22.

10 perc

A cikk címe Atiba Jefferson, a gördeszkás fotós lett volna. De az nem adja vissza, hogy szó szerint gördeszkás, nem csupán olyan, aki csak fotózza a gördeszkát. Majd minden interjúban kihangsúlyozza, hogy 1989 óta a mai napig, ha tud, minden héten gurul. Elsősorban gördeszkás, és igen, mellesleg a világ egyik legjobb akció- és portréfotósa. Már a fotós ars poétikája is bátor kijelentés:

A fotózás szociális készség. 75%-a szociális készség,
25%-a kamerahasználati ismeret.” – Atiba Jefferson.

A képein túl a mondanivaló tekintetében is szót érdemel, mivel haláli a dumája. Ő az az ember, akit ha megkérdeznek mi a kedvenc filmje, ami nagy hatással volt rá, nem a Keresztapára, hanem a Velvia Push 100-ra gondol Fuji-tól. Hard fotós és core deszkás.

Atiba és Ako Jefferson

Ki is ez az egyedi Atiba Jefferson, és mit kell róla tudni?
Először is azt, hogy nem egyedi, van egy egypetéjű ikertestvére, Ako Jefferson. Ako amúgy legalább akkora forma, és nagyon durván hasonlítanak.

Ako művészeti vezető és grafikus. Ő felelt amúgy az éS cipőmárka vizuális stílusáért, de testvérével együtt diszponáltak többek között a TransWorld Skateboading és a Thrasher Magazine arculata felett is, továbbá társalapítói a The Skateboard Mag-nak.

The Blackouts néven DJ-ként is ismert a dinamikus duó, sőt még a The Goat & The Occasional Others nevű skate-rock zenekarban, Kevin „Spanky” Long és Andrew Reynolds oldalán is feltűnnek. Szóval Akoról is lehetne egy külön cikket írni, de most vissza Atibához.

13 évesen kezdett el gördeszkázni, tehát 1989-ben. 1976-ban Coloradóban született, vagyis születtek a tesójával. Érdekes ez a Kalifornia amúgy, mert mindenki, aki Los Angelesbe költözik, nem azt mondja, hogy egy nyugis laza hely, hanem egy hely, ahol megmutathatod mit tudsz. Atiba meg is mutatta.
A képeit a magazinoknak. Mivel gördeszkásként hamar belátta, hogy haverjai jobbak nála, ezért elkezdte fotózni őket. Persze az is számít, ha Josh Wildman és Andrew Reynolds a haverod, akkor van is mit fotózni.

Az első kattintástól a nagy villanásig
Jefferson fiatalon egy gördeszkás boltban volt eladó, és amikor berendelte a különböző magazinokat, egyben próbálta nekik a képeit elküldeni. A magazinok nem reagáltak, ellenben az egyik barátja megemlítette, hogy pont a legnagyobb magazinnál, a TransWorld Skateboadingnál dolgozó J. Grant Brittain mentorál embereket, puszta jófejségből. Atiba így már neki címezve küldte a képeit, hogy bírálja őket. Ez nagy dolog, ha egy világhírű fotós figyelmet szán rád.

Fotósként mindannyian azt gondoljuk, hogy a fotóink a legjobbak, de gyakran nem azok, és még azon a szinten sem vagyunk, hogy ezt fel tudnánk ismerni. Grant a helyemre rakott.” – Jefferson

Ha azt szeretné, hogy a fotója úgy nézzen ki, mint Anton Corbijn képei, nézze meg a képét, és találja ki ő mit hogyan csinált.” – mondta Brittain.

Ami egyben rossz tanács is volt Atibának – meséli nevetve a fotós, mert akkor elkezdte utánozni Spike Jonest, valamint az akkor már befutott fotósokat, és csak az idő múltával találta meg saját stílusát. Másrészről a fejlődés egyik szintje, hogy mások stílusán csiszolódik a saját fókuszú lencséd.

Szerintem az a csodálatos az akciófotóban, hogy szó szerint egy
ezredmásodperc, ami soha többé nem fog megtörténni.” – Atiba Jefferson.

Andrew Reynolds – frontside flip © Atiba Jefferson

Atiba zseniális a portrékban és akciófotókban is, noha a kettő szinte ellentéte egymásnak, de mégis mindkét irányzatban nagyot alkotott. Érdekesség, hogy a Lakersnél, ahová szériaképek készítésére kérték fel gyakornokként, a profiktól ott tanulta meg az akciófotót, az ott használtakat hasznosította a gördeszkánál.

Flea © Atiba Jefferson
Kevin „Spanky” Long – wallride © Atiba Jefferson

Akit konkrétan érdekelnek Jefferson szakmai és technikai trükkjei, innen csemegézhet.

Film Vs Digital – Atiba Jefferson

A Look Inside the Toolkit – Atiba Jefferson

A Jefferson-sportfotóintézmény
Ha megkérdezzük, ki a legnagyobb gördeszkás fotós, valószínűleg többször is hallani fogod Atiba Jefferson nevét. Jefferson több mint 20 éve foglalkozik fotózással, és olyan gördeszkás magazinoknak dolgozott és dolgozik, mint a Slap, Thrasher, Juxtapoz, TransWorld és még sokan mások. Atiba jelenleg a Thrasher Magazine munkatársa. A gördeszkán kívül Jefferson portré- és reklámfotósként is dolgozik, többek között. olyan ügyfeleknek, mint az NBA, a Nike. A gördeszkafotózáson kívül Jeffersont a kosárlabda és a zenei fotózás is érdekli. Fun fact: Jefferson szerepelt a Tony Hawk’s Pro Skater 4 című videójátékban, mint karakter. A Thrasher borítóra került „fekete deszkások portrésorozat” több díjat is kapott, pedig nem szoktak kimondottan magazinborítókat külön értékelni.

The front and back cover of the September 2020 issue of Thrasher magazine. © Thrasher/Atiba Jefferson

Pályafutása elején deszkás boltban volt eladó, fotós asszisztensként dolgozott a Lakersnél, majd a Clippersnél. Az élete tele van csak Amerikában megtörténhető kalandokkal. Azt hinnéd, hogy a Lakersben ismerte meg Shaqet, de nem. Eric Koston haverjánál. Azt hinnéd a Lakers miatt ismerte meg Kobe-t, de nem, egy önkéntes munkán. Ezek persze később jól jöttek, hogy oda tudott hozzájuk menni fotós ötleteivel. Szabadidejében meg zene és a gördeszka, ennek köszönhetően sok deszkást és zenészt hamarabb ismert, mint mielőtt még azok sztárok lettek volna. Például Nyjah Hustont és Tyler, the Creatort. Mindkettőt szinte pelenkázta. Kaját vett nekik tini korukban, amikor palacsintára se volt pénzük és kopogott a szemük. Persze nem csak a később híressé váló emberekkel volt jó fej, hiszen nem tudhatta, hogy ezek a kölykök egyszer ekkorában lesznek. Jó tett helyébe jó fotót várj.

Tyler, The Creator © Atiba Jefferson
Kobe © Atiba Jefferson
Drake © Atiba Jefferson

Ami még figyelemre méltó, hogy személyes érdeklődési körének minden területén aktív, itt tényleg valami ikertrükkre gyanakszom. Ehhez nem elég egy élet. Mi gördeszkafotósként tartjuk számon, de Atiba kosárlabdafotósként is nevett szerzett magának. Van, akinek egy karriert is nehéz összehozni.

© Atiba Jefferson

A lista végtelen, de az általa megörökített nevezetes sportfigurák közé tartozik Tony Hawk, Guy Mariano, Andrew Reynolds, Paul Rodriguez, Eric Koston, Kobe Bryant, Allen Iverson, LeBron James, Cam Newton, CC Sabathia, Usain Bolt és Manny Pacquiao – van még bőven említésre méltó. Zenei szempontból Lil Wayne, Big Sean, Ice Cube, RZA, Nas és Tyler, és az egész Odd Future. De tényleg bármeddig lehetne folytatni. Ma már sok közülük üzleti partnere.

Ice Cube © Atiba Jefferson
Pharrell Williams © Atiba Jefferson
Andrew Reynolds © Atiba Jefferson
Tony Hawk © Atiba Jefferson
Lebron James © Atiba Jefferson

A Jefferson Co. & társai
Ezt a listát azért tartom érdekesnek, mert a legtöbb fotósnak azért nincs ennyire komolyan kiterjedt üzleti hálózata. Van egy hátizsákokkal foglalkozó cége BRAVO néven, amit tetejébe Japánban gyártanak. Egy Villager nevű kókuszvíz üdítőital-márkában is benne van. Ebbe olyan társai vannak, mint Paul Rodriguez, Koston, Andrew Reynolds, Slash. Tagja egy Grapes nevű mobiltelefontöltő cégnek, egy La Gritona nevű tequilaszeszfőzőnek, a Genghis Cohen étterem tulajdonosa, és emellett még három kocsmának/bárnak is résztulajdonosa. Van egy ABC nevű divat/kalapcége is, amit Andrew Reynolds-szal és Marc Johnsonnal csinál. Egyéb projektjeiről és az életéről itt is van pár videó.

The Drop Series: Atiba Jefferson

Modernica® Atiba Jefferson

Zene és film
Az, hogy a Mindörökké Jackass és az olimpiához kapcsolódó deszkás Monochrome videós anyagaiért felel, még adja is magát a szakmájából.

Mindemellett van neki egy hobbi zenekara is, ha figyelmesek vagyunk, észrevehetjük a billentyűknél.

THE GOAT & The Occasional Others „Billy”

Ezenkívül klipeket is rendez, legendáknak és ismeretlenebb előadóknak is természetesen.

TV On The Radio – Lazerray

Soccer Mommy – circle the drain

Ja igen, remélem feltűnt, hogy írtam a cikk elején, hogy Atiba majd minden interjúban kiemeli, hogy a deszkás lét, a deszkázás milyen fontos számára. Így negyven felett, ennyi minden mellett is szakít rá időt.

Igen, még mindig deszkázok, a profikkal is, hogy bemelegítsenek,
a minap legyőztem Alex Olsont – csak mondom. – Jefferson

Mit lehet erre mondani, irigyeinek a Vice magazinos interjújában foglalta össze:

Tudod, sokak számára arrogánsnak tűnhet, úgy érzik, hogy szerencsés vagyok, hogy olyan sikeres lehetek, mint amilyen vagyok. Élelmiszerjegyeken és segélyen nőttem fel egy egyedülálló anyával, aki két munkahelyen dolgozott azért, hogy ételt tegyen az asztalunkra. 12 éves korom óta dolgozom. Mázli és sok munka, hogy itt tartok. Szóval számomra minden kibaszott nap, amit élek, egyenesen paradicsom. Egyszerűen nincs időm gyűlölködni. Soha nem volt időm gyűlöletre.”

Atiba Jefferson egy szimultán multitasking ember, aki minimum két életét él egyszerre, emellett van egy ikertestvére is, aki ugyanennyi dolgot csinál.

Zárásként is őt idézzük.

Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne azt csináld, amit szeretsz.”

Atiba ezek szerint sok mindent szeret, szerencsére leginkább fotózni.

Sean Pablo © Atiba Jefferson
Kobe és Erik Koston © Atiba Jefferson
© Atiba Jefferson
Guy Mariano © Atiba Jefferson
Michael Jordan © Atiba Jefferson
Dylan Rieder © Atiba Jefferson
Dua Lipa © Atiba Jefferson
IshodWair © Atiba Jefferson
Turnstile. © Atiba Jefferson
Kareem Campbell © Atiba Jefferson
Blake – Nuge – Spanky © Atiba Jefferson
Ray Barbee © Atiba Jefferson
© Atiba Jefferson
Mark Gonzales © Atiba Jefferson
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Enrico Robusti becsavarodott festményei

Bele a képébe: Trevor Wisecup konfrontatív utcafotói

Autószobrok és egyéb artkarambolok

Most jöttem a falvédőről: humor és glamúr Miss KK úttörő street art munkáin

Davide Bonazzi: kortárs talján grafika nagybetűvel

Rockwell, aki lefestette a boldogságot, de megélni nem tudta