Barion Pixel

Bázislabda sapka – egy sportszer története

Benedek Csanád

2022.07.24.

14 perc

Egy sportszer, aminek a használói 99,99%-a még a sport szabályait sem ismerik. A bázislabda sapka.

Amerika nemzeti kalapja napellenzőként kezdte az életét a baseballpályán, de nem sokkal később már megtalálták maguknak a hirdetők és a politikusok is. „Make America Great Again”, kamionos sztílóban.

Kedvenc ruházati kiegészítőnk története
1860-ban az Excelsior of Brooklyn viselte először a modern, lekerekített tetejű baseballsapka ősét, amely hat panelből állt, a mostaninál kisebb szemellenzője volt (kábé mint a biciklis sapkának), és egy gomb volt a tetején, 1900-ra pedig a „Brooklyn stílusú” sapka vált népszerűvé. Na, el ne higgyél semmi ilyesmit, még a Wikipédiának sem! A baseballsapkának egy igazi őse van: a krikettsapka –ennyike.

A krikett/baseball stílusú sapka a karimás kalapok azon ágából alakult ki, ami Sherlock Holmes-nak is volt, tehát hátul is volt egy ellenzőszerű rész. Aztán ne feledjük a vadász és a lovas zsokésapkákat, meg a katonai pillbox-csákókat se. Szóval a baseball jellegű sapka nem amerikai, egyértelműen angol.

Az angol krikettcsapat 1867-ben.

A sapka stílusát régebben is gyakran használták az angol magániskolákból származó fiúk iskolai egyenruháinak részeként, különösen az Egyesült Királyságban.
A lazaság sem a rapperekkel jött, a krikettsapka korábban divatos fejfedő volt a sportrajongók, a bohém, lazán öltözött emberek körében, és nem feltétlenül játékhoz hordták.

Ahogy a 20. század felvirradt, az öltözködési szabályok fellazultak, a fejfedők kikerültek a pályáról a mindennapi használatba.

A krikett tartotta a lángot, amíg a baseball el nem jött. A krikettben a sapkát bizonyos fokú misztikummal kezelik a mai napig, és a hosszú karriert befutó játékosok gyakran nem hajlandók lecserélni az eredetit, amit egyszer még kezdőként kaptak, mivel gyakran úgy érzik, hogy a sapka szerencsés talizmán. Ez néha azt eredményezi, hogy a hosszú karriert elért játékosok krikettsapkájukat meglehetősen rongyos állapotban viselik. A csapatok rajongói sem az új sapkáikra büszkék, hanem sokan 10-20-30 vagy 50 éves relikviákat hordanak és őrizgetnek. Szóval innen ered a baseballsapka kultusza is.

A válogatott játékosait a krikettben gyakran ünnepélyes keretek között ajándékozzák meg a debütálás előtt. Ezt úgy hívják, hogy „megkapják az első sapkát”.

A sapka aszerint van számozva, hogy hány játékos képviselte előttük azt a posztot. Például Sachin Tendulkar indiai krikettjátékos volt a 187., aki Indiát képviselte, és a 187-es sapkát kapta. Néha arra is használják, hogy egy játékos hányszor játszott. Szóval a sapkának van jelzésértéke is.

Sachin Tendulkar

A krikettben egyes megyékben (Anglia) egy hazai (home) színtípust is megkülönböztetnek, amelyet általában „megyei sapkának” neveznek. A legtöbb county-ban nem osztanak ki automatikusan sapkát a játékosoknak az első megjelenésükkor, ehelyett jó teljesítményekkel ki kell azt érdemelni. Ezért viselte mindenki büszkén civilben is a sapkát. Ez kapcsolódik a baseballhoz is, hogy büszkén viselték, hogy mutassák, ők a csapat tagjai.

Amikor minden kalpag baseballsapka volt
A legkorábbi baseballcsapatok (a sportágat 1800 körül Amerikában találták fel, a Nemzeti Ligát pedig 1876-ban alapították) nem viseltek szabványos baseballsapkát.
A játékosok szabadon hordhattak bármilyen típusú, karimájú kalapot, a lényeg, hogy a nap ne süssön a szemükbe. Sokan a szalmakalapos stílust vagy a pillboxos (a katonai ellenzős) stílust preferálták. A logó először 1901-ben jelent meg, amikor a Detroit Tigers egy narancssárga tigris képét tette fel a sapka elejére. 1930-tól hosszabb szemellenzőt vezettek be.

Az eredeti on field fullcapekben a szemellenző a mai napig egy bevarrt kartonpapír, a más típusú sapkákban van a merev műanyag. 1940-es években a latexgumi lett a merevítő anyag a kalap belsejében, és megszületett a modern baseballsapka.

Amerika női profi baseball csapat (Rockford Peaches) és edzőjük Eddie Stumpf – 1944.

Korábban a baseballsapkák csak szabványos kalapméretben voltak elérhetők, és bőr volt a belsejük. Az 1970-es évek eleje óta több méretben is kaphatóak, hátul állítópánttal. Az 1960-as években a mezőgazdasági cégek kezdték felismerni a sapkában rejlő lehetőségeket a reklám- és promóciós sapkákban. Ezért először a műanyag hálós sapka verziót, melynek előlapja habszivacs, céges logóval van ellátva, nem is kamionos sapinak, hanem „gimme cap”-nek hívták, mert promóciós cikként ingyen adták.

Az 1970-es és ’80-as években egyre népszerűbbé vált, annyira, hogy nyáron meccsen is, még az MLB-csapatok is használják néha a hálós verziót. Amúgy a kordbársony sapikat is „trucker cap”-nek hívják, nemcsak a hálósat.

Mire figyelj oda
Na, most mi itt kis országként azt kapjuk, amit behoznak, de kis odafigyeléssel találsz a fejedre való fejrevalót. Azt kell tudni, hogy nem az a lényeg, hogy hátul állítható-e, ugyanis abból is van S-M-L-XL verzió, csak ezt elfelejtik velünk közölni boltosok, mert általában az L-XL méretet hozzák be a hátul állíthatókból, mindenkinek jó lesz alapon. Aztán a fejeden egy bili csücsül.

A New Era elég pontos ebben, az állítható sapkáik 9-essel kezdődnek (a klasszik fullcap 59Fifty). Ha kicsi a fejed, akkor low profile-t keress, és 9Twenty-sapkát. Gyengébbek kedvéért ez nem a „unstructured daddy cap”. Az is lehet, nagy és pici is.

Ha azt szereted, hogy kicsit merevebb elől, akkor a 9Fifty-t válaszd. A flexfit sapkákat annyira nem ajánlom, mert ez a gumis fullcap hamar elenged, kinyúlik. Most akkor vagy rendes fitt fullcapet vegyél vagy állítható snapbacket. A flexfit egy öszvér. Az 59Fifty fullcapek méretválasztásában nem tudok segíteni. Amíg a New Era sapkák Made in USA verzióban voltak csak, minden tűpontos volt, amióta Made In China, hát nem lett anyagra rosszabb a minőségük, de csúszkál a méretezés. Régebben minden New Era sapka gyapjú volt és csakis gyapjú, most minden van, mint a búcsúban.

New Era és régi éra.
A New Era on field (amiben a játékosok konkrétan játszanak) baseballsapkákat csak 1978-tól vásárolhatotta meg a nagyközönség. Előtte ez ritka kincs volt, tényleg sportszergyárboltból tudtad csak körülményesen megvenni.

Eredeti baseballsapkát nemcsak a New Era gyártott, hanem a Spalding, Rawlings, Wilson, aztán az Ebbets Field Flannels, az American Needle, 47 Brand, Mitchell & Ness.

A New Era először 1934-ben kezdett sapkákat gyártani a Cleveland Indians számára, ami az első Major League Baseball (MLB) szerződésük volt. Bár már 1954-ben kész volt az 59Fifty, csak 1993-ban kapta meg a New Era exkluzív licencet az MLB-től, hogy az összes (akkor 28, jelenleg 30) csapata számára készítsen baseballsapkákat. Azóta van a nagy fullcap-széria. Ezért kapcsolódik ennyire a kilencvenes évekhez. Előtte is volt, de mint mondtam, azért menned kellett, hogy legyen olyanod.

Bob Feller, (blara), a Cleveland Indians menedzserével Lou Boudreau-val. 1946.

Híres baseballsapkák

New York Yankees
Kezdjük a leghíresebbel, a New York Yankees sapkájával, amit csak mi hívunk New York-sapkának, az igazi neve Yankee cap. Népszerűsége nemcsak a New York-i rappereknek köszönhető, hanem a New York-i zsidóknak is. Igen, jól olvasod. Mielőtt a rapzene egyáltalán létezett volna, volt baseball, és voltak ortodox zsidók. Sok New York-i srác a kipa/sábesz mellett és helyett inkább baseballsapkát viselt, egyfelől vagányabb volt, másfelől tényleg szerették a csapatukat. Legtöbbször Brooklyn Dodgers, később LA Dodgers, New York Mets és a New York Yankees sapkáit hordták. Sokan még a második világháború alatt is. Így volt az lehetséges, hogy mind Európában, mind Ázsiában még a fogolytáborokban is, nem katonai sapkában, hanem elvileg szabálytalanul a New York Yankees sapkájában voltak sokan. Nagyrészt izraelita New York-iak. A Yankee cap olvasztótégely is volt, mert Joe DiMaggio miatt az olaszok is hordták. Aztán a másik dolog, hogy a Yankees másik neve Bronx Bombers, a hiphop Bronxból ered. Ott ez kötelező népviselet volt, a rap csak pont ott volt.

Lou Gehrig és Babe Ruth – 1935

Miért fontos a feketéknek a baseballsapka? Hát nem a rapperek miatt, nyugodt lehetsz. Hosszú vitákat követően Jackie Robinson volt az első fekete játékos, aki kiemelkedő képességei jogán a Negro League-ból felkerült
a MLB-be, a Brooklyn Dodgersba. Innentől kezdve a feketék büszkén viselték a Brooklyn-sapkát.
Aztán minden olyan csapatét is, ahol játszott fekete.

Jackie Robinson – 1947

Spike Lee és a piros Yankee cap tényleg divattörténelmet írt. Ezt egy külön cikkben elmesélem, de hihetetlen, hogy 1996-ig minden csapat csak az adott színében gyártott sapkát. Spike Lee valahogy kisírt egy hibásan pirosra varrt New York-sapkát. A sportvilág felrobbant, a játékosok kikeltek magukból. Régen, ha egy csapatnak szurkoltál, és az ő színeit viselted, nem volt variálás, a baseball volt a legtradicionálisabb ebben. A városoknak színei vannak (New Yorké a sötétkék-narancs). Mindenki piros New York-sapkát akart, leginkább Fred Durst. A többi divattörténelem, azóta minden sapka van minden színben.

Spike Lee

Chicago White Sox
Ha kicsit is westcoastos rapfan vagy, legalább egyszer biztos eszedbe jutott, hogy miért hordják akkor a Chicago csapatának a sapiját. Ice Cube-tól tudjuk a pontos választ. Először a South Centralban élők hordták poénból, mert játékosan soxentralnak is ejthető. Az N.W.A-tagok először kék Dodgers cuccokat hordtak, mivel az N.W.A, Crips közeli annyira hogy Eazy-E, konkrétan Kelly Park Compton Crips-tag. Ez viszont nem tett jót nekik eladásokban. Ezért a fekete-fehér semleges színséma miatt Sox és Raiders cuccokat kezdtek el hordani, ami aztán egyfajta N.W.A-egyenruha lett. A White Sox cuccok részben az N.W.A népszerűsége miatt kezdtek hirtelen elfogyni a polcokról. A 26 baseballcsapat közül a White Sox termékértékesítése 1990-ben még csak a 18. helyet foglalta el, de 1991-re (a Raiders és a New York Yankees mögött) a harmadik helyre jött fel! Hát ennyit a hiphop hatásáról.

Eazy-E, 1993

Detroit Tigers és Tom Selleck

Tom Selleck a Magnumban folyton Tigers-sapkában volt, ennek az az oka, hogy Tom Selleck tényleg hardcore Detroit-drukker. Kezébe adtak az egyik forgatási napon egy Yankees-sapkát, mint kelléket, hogy ezt kell viselnie, erre ő a földre dobta, megtaposta és kiment a kocsijához, és feltette a Tigers-sapkát. Így kell ezt. Amúgy 1991-ben egy tét nélküli mérkőzésen játszott is a csapatban. Ez amúgy nagy szó.

Tom Selleck – 1984

A nép sapkája, a „bézbózsapi”
A kilencvenes évektől kőmenő lett a baseballsapka, míg előtte volt egy kis proli vagy sportmániás jellege. Ha egy politikus bézbólsapit húzott, ezzel jelezte én a nép fia vagyok, ide húzok, vagy ezt akarom bekamuzni neked. Kampányokon hirtelen minden amerikai politikus baseballsapkát vett fel. Régebben a baseballsapka a munkásokra is utalt, feltűrt ingujj, kamionos baseballsapka a politikus öltözéke, ha a nép közé megy. Diana hercegnő fején is feltűnt az ikonikus kalpag. Meg is kapta, hogy ő a „Nép hercegnője”.

Jimmy Carter – 1976
Diana hercegnő – 1988
Dalai Láma – 2005

Híres, krónikus baseballsapka-hordók: Spike Lee, Spielberg, Chad Smith (Red Hot Chili dobosa), Fred Durst, Jay-Z, Pharrell Williams (de ő szigorúan trucker vagy valami low profile 5 panelest), és military vonalon Fidel Castro. Róla tudni kell, hogy nagyon komoly szinten baseballozott, volt próbajátékon a Yankeesnél. Ennél durvább fun factet ma már nem olvasol. Ez is lesz a cikk vége.

Fidel Castro – 1964
Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alien Workshop: UFO-k Ohióból

Ördögök az angyalok városában: varrios, a latino bandák

Japoneros – Chicano szubkultúra Japánban

Japán, ha partizik – a bizarr bazár, ami sosem zár be

Variációk egy témára: a legendás Reebok Mobius-sorozat

Az Új Jazz, avagy a Freshjive-sztori