Barion Pixel

Bones Brigade: The Search for Animal Chin és egyéb kalandok

Benedek Csanád

2023.03.26.

10 perc

Avagy hogyan mentette meg a gördeszka saját magát.

Egy legendás gördeszkás film nyomában, ami egyben a Bones Brigade hattyúdala.
A Bones Brigade olyan volt, mint az 1992-es NBA All Star válogatott – valószerűtlenül legendás. Az idő egy pillanata, amikor besűrítette a „jót” egy helyre. Ehhez kellet Stacey Peralta mély merítése és már-már őrült hite, hogy érdemes 10-12 éves gyerekekbe időt és energiát fektetni.

A Bones brigádja az egyik legmeghatározóbb társaság a gördeszka történetében. Az 1980-as években alakultak és hatásuk a sportágra a mai napig elvitathatatlan.
A csapatban többek között olyan nagy nevek szerepeltek, mint Tony Hawk, Steve Caballero, Lance Mountain, Mike McGill vagy Rodney Mullen. Az ő nevük és tehetségük alapozta meg a sportág mai állapotát és rajongói bázisát.

Bones Brigade, Del Mar Skate Ranch – 1986

A Bones Brigade-ot 1978-ban alapította Stacy Peralta, aki akkoriban már profi deszkás volt. A csapatot rendszerint olyan fiatal tehetségekből állította össze, akik még nem kaptak lehetőséget a sportágban. Peralta személyesen foglalkozott a korai tagokkal. Nem minden ötlete vált be, de már az önmagában nagy dolog, hogy a gyerek Tony Hawkban meglátta a lehetőséget. Az idő őt igazolta, mert akiket kiválasztott, tényleg legendákká váltak.

Stacy Peralta, Lakewood Skatepark, 1977. Fotó: Glen E. Friedman
Tony Hawk, Del Mar Contest – 1985. Fotó: Doug Pensinger
 

A brigád építése deszkás sztahanovista gyerekek és a vállalat kiváló brigádja
Stacy Peralta (Bones Brigade alapítója és az „Animal Chin” rendezője): „Olyan deszkásokat kerestem, akik éhesek voltak a munkára és a fejlődésre, olyan srácokat, akik tudták, hogy el fognak esni és újra visszaállni.” Konkrétan Tony Hawkot azután vette be a csapatába amikor látta, hogy folyamatosan elesik, de újra és újra próbálja, órákig és sosem adja fel.

„Álmom volt, hogy létrehozzam a világ legjobb gördeszkás csapatát, egy csapatot, amely igazán tehetséges sportolókból áll. A legfontosabb benne az volt, hogy a csapatot hosszú időn keresztül összetartsam, hogy a tagok fejlődhessenek, és valami értelmeset és maradandót alkossanak.” Több interjúban elmondta, hogy ez egyfajta nevelés is volt, és megpróbálta őket a túl korai sztárságtól távol tartani, ez a net és az Insta kora előtt sikerült is.

Lance Mountain, Steve Caballero, and Tony Hawk – 1986. Fotó: Geoffrey Biddle

A srácok látványos és innovatív stílusukkal hamar felhívták magukra a figyelmet, így a Bones Brigade népszerűsége gyorsan nőni kezdett. A tagok közül ma Tony Hawk talán a legismertebb. Az emberarcú gördeszkás, a fiú a szomszéd házból bejött Amerikának. Hawk szerethető karakter volt a sok rosszfiú között. Aztán ott van Steve Caballero, aki számos innovatív trükköt hozott be a sportágba. Rodney Mullent ha nem ismered, nem ismered a gördeszkázást. Maga a Mr. Kitalátor, akinek szintén megannyi trükk fűződik a nevéhez. Lance Mountaint se feledjük, akiről még Peralta sem gondolta volna, hogy valaha is pro deszkás lesz, egyfajta segédként vette maga mellé, mert Lance-nek szinte még gyerekként született gyermeke.

Tony Hawk – 1985. Fotó: J. Grant Brittain
Rodney Mullen – 1988. Fotó: J. Grant Brittain
Lance Mountain – 1985. Fotó: J. Grant Brittain

A csapatban még olyan nevek is voltak, mint Alan „Ollie” Gelfand (Bones Brigade-tag, 1978–81, az ollie-trükk feltalálója) vagy Mike McGill a McTwist-trükk kitalálója. Akkoriban McGill volt a szépfiú, neki jósoltak nagy jövőt. Jóképű volt, napbarnított, izmos és laza. Nézd meg a többieket! Tony Hawk maga a bones, mert egy csontkollekció, Cab egy fura kis törpe, Mullen nem e világból való, Lance is fura, de másképp. Ki gondolta, hogy ezekből a gyerekekből egyszer egy több milliárd dolláros iparág ikonjai lesznek. Vagy Tommy Guerrero, aki nemcsak egy deszkás, hanem komolyan vehető zenész is tucatnyi albummal a háta mögött.

Alan „Ollie” Gelfand – 1979. Fotó: Glen E. Friedman
Mike McGill – 1985. Fotó: Jim Goodrich
Steve Caballero – 1984. Fotó: J. Grant Brittain
Tommy Guerrero Fotó: 1984. Glen E. Friedman

Az évek során száz fölötti volt azon deszkások száma, akik megfordultak a Bones Brigádban, de csak egy maroknyi maradt meg a szűk körben. Mindenkit nem tudunk egyenként megemlíteni, viszont senkit sem szeretnénk kihagyni, ezért is az Animal Chinnel foglalkozunk elsődlegesen. Ha konkrétan érdekel a csapat kialakulása, ebben a doksiban megnézheted. Igazi gördeszkatöri.

Bones Brigade An Autobiography

Craig Stecyk („Animal Chin” forgatókönyvírója/színész): „Vannak, akik azt mondanák, olyan volt, mint a ’26-os vagy a ’27-es Yankees. Órákba telne, mire felfogjuk, miért volt annyira más ez a két év a Yankees számára, vagy miért más a Bones Brigade. A Bones Brigade egyszerűen más volt.”

Searchin’ for Animal Chin
Harmincöt évvel ezelőtt Stacy Peralta, Tony Hawk és a Bones Brigade többi tagja kiadott egy gonzo gördeszkás videót, amely részben marketingmutatvány volt, részben kísérleti művészeti projekt, részben pedig gerilla-filmkészítési próbálkozás. A hőskor igazi emlékképe. Elvileg volt forgatókönyve is, hát érted na, majd megnézed.

Rodney Mullen (Bones Brigade-tag, 1980–1989): „Szerintem a deszkázás szempontjából az, amit az emberek abban az időszakban csináltak [nyolcvanas évek – a szerk.], minden téren valami újat mutatott. Ezért határozottan úgy gondolom, hogy ez volt a gördeszkázás legkreatívabb időszaka.”

Mindehhez érdemes tudni, hogy onnan nézve, abból a korból nem volt olyan rózsás a helyzet. A gördeszka elterjedt ugyan, de a srácokat összemosták a punkokkal, bűnözőkkel és egyéb problémás alakokkal. Hozzáteszem, esetenként nem alaptalanul. Sok helyen kimondottan ellenségesen kezelték a gördeszkásokat.

Searchin for Animal Chin video cover – 1987.

J. Grant Brittain (legendás gördeszkás fotós): „Az összes parkot akkoriban buldózerrel dózerolták le. Eleinte mindannyian azt mondtuk: »Mit fogunk csinálni?« De a deszkások először rámpákat építettek, aztán jött az utcai deszkázás.

A „Build Ramps, Not Bombs.” graffiti akkoriban rendre látható volt azokon a helyeken (falakon), ahol a deszkások is megfordultak, hiszen az egyik alap old school trükk a wallride. Vans off the wall, ugye.

Paul Gross („Animal Chin” forgatókönyvírója): „A gördeszkázásra nagy nyomást gyakoroltak a helyi önkormányzatok, jószerivel mindent elkövettek azért, hogy megszűnjön. Azzal is tisztában voltunk, hogy sok fiatal deszkás nő fel hagyományos értelemben vett apafigura nélkül. Így arra jutottunk, hogy egy mítoszt építünk egy idősödő kitalált gördeszkás legenda köré, ő volt a kínai nagymester, Animal Chin. Ő találta ki a történetünk szerint a gördeszkát.”

Deszkás lovagok keresik a mesterüket, a mindentudó Chint, tulajdonképpen ez a történet. Won Ton „Animal” Chinnek elege van a világ kétszínűségéből, az üzleti mentalitásból, ezért az undergroundba vonul. A Csontbrigád ezt nem fogadja el, ezért a keresésére indulnak. Gördeszkapályák és akadályok szegélyezik útjukat, amiket le kell győzniük. A sztori amúgy a pornós forgatókönyvek egysíkú logikáját idézi, mert itt is mindenre egy megoldás van: a gördeszkázás.

Stacy Peralta filming Animal Chin – 1986.

Steve Caballero (Bones Brigade-tag, 1979-től napjainkig; a vert deszkázás egyik örök királya): „Igen, az én ötletem volt, hogy több színészi játék és storyboard legyen. Már készítettünk két videót, a Future Primitive-et és a Bones Brigade Video Show-t, és Stacy azon töprengett, hogy mit is csinálhatnánk ezután. Azt mondtam: »Miért nem csinálunk egy történetet, például keresünk valamit, vagy egyszerűen csak elmegyünk a különböző deszkás helyekre?« Így kitaláltunk egy kezdetleges storyboardot. A párbeszédek nagy része improvizatív volt.”

Ismét egy lábjegyzetet. 1983 környékén az embereknek nem igazán volt még videómagnója, nemhogy kamerája, már ez is egy újítás volt.

Lance Mountain: „Aztán megjelent a VHS, és Stacy csak annyit mondott: „Csinálunk egy videót! Amikor az Animal Chin megjelent, mindannyian bizonytalanok voltunk az értelmét illetően.”

Stacy Peralta: „Úgy gondoltuk, jó lenne a csapatunk számára, és üzleti értelemben is, és egyben jó lenne a gördeszkázásnak. Nem is sejtettük, hogy nem sokkal az első videó elkészítése után a nyugati világban a családok 70 százalékának lesz videólejátszója.”

Mike McGill / Animal Chin – 1986. Fotó: J. Grant Brittain

Lance Mountain (Bones Brigade-tag, 1983–1991) akkoriban már komolyan el kellett gondolkodjon, hogy mihez fog kezdeni. Tulajdonképpen úgy fogalmazott, hogy előre menekültek: „A csoportunk éppen elég fiatal volt, volt egy kis pénzünk, nem kellett mennünk munkát keresni. De ez bármelyik pillanatban megszűnhetett. Mi pedig azon gondolkodtunk, hogy mit tudunk kitalálni, hogy ebből megéljünk? Mert ezt nem akarjuk feladni.”

Kevin Harris (Bones Brigade-tag, 1982-től napjainkig): „’83-ban vagy ’84-ben a gördeszkázás valóban elkezdte kialakítani saját identitását. Több magazin jelent meg, az emberek Tony Hawk és hasonló srácok mögé álltak. Új trükkök tűntek fel, de senki sem tudta, hogy akik ezeket csinálják új szupersztárok lesznek.”

Tony Hawk, Chin Ramp – 1986. Fotó: Robert Beck

Mit jelent az, hogy „új”?
Ez egy fura kérdésnek tűnhet, de talán mégis ez lehet a kulcsa az egésznek. Ha csinálsz valami újat, érdekeset, kísérletit, lehet, hogy megbuksz, kinevetnek, a világ továbbmegy. Ha valamiért felkapnak, hirtelen újító leszel és fontos. És ilyen cikkekben kezdenek el elemezni. Ugyanakkor a srácok fejében csak egy vágyálom lehetett, amivé végül a sport vált. Akkor ők csak játszottak. Valójában egy nagy kísérlet volt az egész.

A Bones Brigade nem csupán egy csapat volt, hanem egy mozgalom, amely inspirációt és motivációt jelentett a fiataloknak, hogy kipróbálják ezt az akkor új sportot.

Az „Animal Chin” előtt a deszkásokat az ellenkultúra figuráinak tekintették, akik gyakran punkihletésű külsőbe öltöztek, beleértve a szaggatott farmert, szőkített hajat és biztosítótűket.
A Bones legénysége azonban úttörő szerepet játszott a 80-as évek újhullámos hangulatában. Ahogy Mountain mondja: „Rengeteg rózsaszín, neon és ilyesmi. Valahogy csak azt mondtuk: »Rendben, belefáradtunk a punklétbe.« Nem untunk bele, de valahogy, igen, rózsaszín inget viseltünk.« A lényeg az volt, hogy új dolgokat próbáljunk ki.”

Minden idők egyik legnagyobb hatású gördeszkás videójának elkészítésében így vagy úgy, de viszonylag sokan segédkeztek: Jason Lee, Stacy Peralta, George Powell és meglepő, de a Beastie Boys Mike D-je is részt vett a munkálatokban.

Peralta: „Lényegében minden egyes helyszínre csak úgy odamentünk, és forgattunk. Nem volt semmire engedélyünk. Akkoriban nem volt mindenkinek telefonja, meg kamerája. Semmi ilyen nem volt.” Tudni kell, hogy a film végén látható pályát, csak úgy felhúzták a pusztaságban. Természetesen volt a helynek tulaja, aki nem tudott ezzel mit kezdeni. Azt se igazán tudta mi a gördeszka, majd 2 napot adott nekik, hogy eltakarodjanak a földjéről. Így mentek a dolgok akkoriban. Egy ismeretlen sporteszköz, amit egy vadi új technikával vesznek fel, egy olyan hordozóra (VHS), amit kevesen használnak. Három ismeretlenes egyenlettel vágtak neki a jövőnek. A jövő úgy látszik szereti a sok ismeretlenes egyenleteket.

Tony Hawk 540 Chin Ramp – 1986. Fotó: J. Grant Brittain

1987 májusában végül Peralta és a Bones Brigade bemutatta a 65 perces videót a Santa Monica-i Mayfair Színházban.

Sean Mortimer (a Bones Brigade tagja, 1988–1994): „A premier igazi esemény volt. Egy csomó deszkás felöltözött rendesen. Az emberek tiszta ruhát viseltek.”

Brian Eno híres mondása szerint: „Kevesen vásárolták meg az első Velvet Underground lemezt, de aki
halotta, az mind zenekart alapított. Az „Animal Chin” ilyen volt. Az utcai deszkázás fellendült, a rámpák
emelkedtek, Tony Hawk birodalmat épített a márkáival, a videójátékával. A sportot megmentették, és
gyerekek nemzedékei találtak ihletforrást, önkifejezést és végtelen szórakozást.

De mi is ez a végtelen szórakozás és öröm?

Láttál állat állat”?
A gördeszka misztérium

Az animal chin jelentése szó szerint az állat álla. Jó, tudom, hogy egy kínai férfinév a filmben. De angolul állat jelent. Ezt egy angol nyelvű nem tudja kizárni a fejéből. Mintha Poo-tzak úr lenne valaki neve, érted, na. Az állat álla azaz animal chin, azóta mém lett, és az amerikai szleng része. Egyfajta kifejezés arra, hogy ha valamit nagyon élvezel, a szórakozás és a boldogság összemosása, és néha a gördeszkázás szimbóluma is. Az Urban Dictionary-n is szerepel.

Bones Brigade: The Search For Animal Chin – 1987.

Ráadásnak egy igazi csemege, ugyanis a srácok a film 30 éves jubileuma alkalmából felépítették a legendás Chin Ramp mását. Ami pedig ott történt, az életkorukat figyelembe véve több, mint lenyűgöző!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Ryan Sheckler és a siker ára

Rodney Mullen – Az ember, aki újra feltalálta a gördeszkát

Miért emelkednek a gördeszka lapok árai?

Deszkás Odüsszeia

Miért az utca a skateparkok helyett?

A született klasszis: Ed Templeton