Barion Pixel

Börtönfilmek

Benedek Csanád

2021.11.19.

18 perc

13 börtönfilm, amit látnod kell, mielőtt bevisznek.
Bűnmegelőzési filmrovatunkban pár sötét klasszikusra esik a fény.

A próféta (Un prophète)
A börtönfilmek, ha nem egy nagy szökést mesélnek el, vagy az elnyomás versus szabadság témakörét járják körbe, gyakran sajátos utat bemutató fejlődéstörténetek.
A próféta ennek a zsánernek egy remekműve.

Malikot hat év börtönbüntetésre ítélik. Amikor a 19 éves, írni és olvasni nem tudó fiatalember a börtönbe érkezik, elesettebbnek és kiszolgáltatottabbnak tűnik, mint a többi fogvatartott. És nem csak tűnik, az is, még csicskának sem jó. Az arabok is kilökik maguk közül, de a korzikai elítéltek mégis a pártfogásukba veszik, és a csoport vezetője, aki egyben a börtönt is uralja, kisebb feladatok elvégzésével bízza meg és tanítani kezdi. Malik bátor, gyorsan tanul és elnyeri a korzikaiak bizalmát, ám hamarosan önálló terveket sző. Az alkotás egyszerre maffia, krimi és börtönfilm. Aki felismeri, hogy melyik francia rapcsapat tagja szerepel a filmben, vendégem egy hét sötétzárkára. Ha három filmet megnéznél a listáról, ez legyen közte!

Bebukottak magyar dokumentumfilm

Nem lehet a lista teljes a Bebukottak nélkül. Az, hogy elkészülhetett, már önmagában egy csoda. Ilyen a keleti blokkban még gondolatban sem fordulhatott elő. Monory András 1984-ben, a tököli börtönben forgatta a dokumentumfilmet: fiatal gyilkosokról szól, akiket interjúszerűen meghallgatnak. A filmet az elkészültekor betiltották, és csak a rendszerváltás után mutathatták be. A film 1985-ben Torinóban a legjobb külföldi film díját nyerte.

A Bebukottak klasszikus riportfilm. A kamerával öt fiú néz szembe, miközben elmondják, hogy miért kerültek be, ezalatt kibomlik előttünk a szívfacsaró sorsuk, a magyar rendszer, a módszerek, a világ, amiben élnek.

Magyarországon a doksit csak kétszer vetítette a televízió, azt is csupán 2000 után. Gondolom a Büntetés-végrehajtás intézményei a kilencvenes években sem lettek sokkal jobbak. A filmnek 2014-ben készült folytatása Káin gyermekei címmel, ahol megkeresték az egykori szereplőket. Az öt szereplőből csak négyet találtak meg. A sorsuk elkeserítő, és vádirat a magyar igazságszolgáltatás ellen.

Szegénylegények
Ilyen az, amikor kicsi egy ország. A Szegénylegények klasszisa lehetne bármely felsőbb kontrollt, börtönfilmeket bemutató listának. Jancsó bármilyen diktatúra manipulatív módszereire ráhúzható története egy percet sem veszített frissességéből. A film formanyelve új korszakot nyitott a magyar filmtörténetben. Az elfogottakat az Alföldön, a „sáncban”, a „veremben” tartják fogva. Itt magánzárkákban vagy szabad ég alatt élnek a rabok, a puszta földön alszanak. A hatalom emberei megpróbálják egymás ellen kijátszani a fogvatartottakat. Elindul a játszma. Nézzétek meg!

A remény rabjai (The Shawshank Redemption)
A film az IMDb szavazatai alapján legmagasabbra értékelt film az oldalon most (2023. 04. 26.), de a Rotten Tomatoes-nál is Top 10-ben van. 1994-ben viszont gyér nézettséget hozott. Vagyis elhasalt a mozi kasszáknál. Apránként szedte össze a hírnevét. Az alapanyag, a rendező és a színészi gárda mind kiváló, és az idő a filmet igazolta. A filmet hét Oscar-díjra jelölték, a Forrest Gump árnyékában azonban egyet sem kapott meg.

A remény rabjai esetében fel lehet mondani a leckét, hogy a hit, remény, bűnhődés, megváltás filmje. De, aki látta tudja, hogy a többlet az apró kis részletek tökéletes összhangjában rejlik. Jó példa arra is, hogy az emberek egy 140 perces filmet is meg tudnak nézni, ha leköti őket.

Érdekes, hogy Stephen King két börtönös regénye is megfilmesítésre került, és mindkettő nagyon sikeres is. A King-adaptációk leggyakrabban csak közepesek.
A Halálsoron is méltán itt lehetne a listán, de próbáltam egy szerzőtől kizárólag egy alkotást felhozni.

Pillangó
A film megtörtént események alapján készült. Henri „Papillon” Charrière-t (Pillangó/Steve McQueen), a párizsi alvilág széffeltörő tolvaját gyilkossággal vádolják. A mackóst egy strici meggyilkolása miatt ítélik el, bár szeretője, Nenette vallomása alapján alibije van. Papillont a hírhedt büntetőtelepre szállítják Francia Guyanába, egy pokoli börtönbe, ahonnan még senki sem szökött meg. Pillangó azonban biztos az ártatlanságában, és nem nyugszik bele az ítéletbe, így amikor a szigetekre érkezik, csak egyetlen gondolat lebeg a szeme előtt: a szökés. A nagy szökés, amiben Dustin Hoffman is segít neki.

McQueen több filmjében került börtönbe, akár azt is mondhatnánk, hogy végül is ült, hisz folyton valahonnan menekül. A másik parádés jutalomjáték, amiben McQueen remekel, a Nagy szökés, ahol az okos, szellemes és jóképű amerikaiak megszöknek a gonosz nácik táborából. Az is nézhető, de a Pillangó súlyosabb, és nem mellesleg igaz történet.

A man escaped (Egy halálraítélt megszökött)
Robert Bresson a realizmus, a minimalizmus, a transzcendentális film, a dokumentarista stílus, a francia újhullám atyja. A rendezők kedvenc rendezője. Majdnem mindent mindenki előtt csinált. Az aszketikus megközelítéséről ismert Bresson jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a film művészet is legyen; nem voltak professzionális színészei, az amatőr színészekkel való munkát, a színészvezetési módszereit, a rendezés kiemelkedő példáinak is tekintik.

Műveinek nagy része egyszerű alapszituációt bont ki. Az élet bonyolult magától is.

Fontaine hadnagyot, az ellenállás katonáját 1943-ban a Gestapo lyoni börtönében tartják fogva. Végtelen kitartással és primitív eszközökkel készíti elő az „engedély nélküli eltávot” a szökésbiztosnak tartott náci börtönből. Képi világában, dramaturgiai eszközeiben ennyire letisztult filmet kevés rendező mutathat fel. Bresson színészei mindig amatőrök, és lehetőleg olyan emberek, akik meg is élték azt, amit eljátszanak. A főszereplő és a rendező saját megtörtént élményeire épít, a filmalkotás és a valós szökési próbálkozások valós megoldásait láthatjuk (Bresson a háború alatt egy évet töltött német börtönben, ahonnan megszökött).

A neorealizmus másik nagymesterének, A bicikli tolvajjal ismerté váló Vittorio de Sicának börtönös, nevelőintézetes filmjét nem láttam.

A fiúk a rács mögött (Shoeshine) is sokak által méltatott alkotás. A fiatalkorúak börtönének embernyomorító világát a Hosszútávfutó magányossága is realistán ábrázolja, ezt viszont már tudom ajánlani, mert láttam is.

A hosszútávfutó magányossága (The Loneliness of the Long Distance Runner)
Legpunkabb film még a punkok előtt. Igazi angol életérzés. Tony Richardson korszakalkotó filmje. Az új hullám első szele. A ’68-as diáklázadás ebből is levezethető. Itt még volt tétje a filmeknek. A listán a legfurcsább film, mert alig látod a börtönt, de végig érzed, hogy ott van. Kisebb vétségekért, súlyos büntetést kapó Colinról kiderül, hogy tehetséges futó. Ő csak azért kezd el futni, mert addig sem bent rohad. De tudod van az úgy hogy, van az úgy. Ez számomra olyan film, ami nagyban meghatározta az élethez való hozzáállásomat. A vége benned íródik tovább. És nem utolsó sorban megérted, hogy miért is Angliában alakult ki a punk mozgalom.

Carandiru a börtönlázadás
1992 októberében a közelmúlt legnagyobb börtönlázadása tört ki a Sao Pauló-i Carandiru fogházban, ahol a „kedélyek lenyugtatása” során több száz fegyvertelen rabot mészároltak le a külső erőkkel is megtámogatott rendfenntartók. A véres akcióról az 1989 és 2002 között a Carandiruban börtönorvosként dolgozó Drauzio Varella írt könyvet, amelynek alapján Hector Babenco készített filmet.

Babenco is azok közé tartozik a listán, akinek több börtön filmje is van. A pókasszony csókja, két férfi, egy meleg besúgó és egy ártatlan forradalmár elég fura kapcsolata egy börtöncellában. Ne arra gondolj, ami elsőre eszedbe jut! Álom és valóság egymásba csúszása, az őrület kibontakozása. Nehéz hova tenni, de érdemes megnézni. Ha nem lenne a Carandiru, Babenco ezzel is rajta lenne a listán. De van a Carandiru. A javarészt jól dokumentált információk felhasználásával készült Carandiru apokaliptikus vízió, rémlátomás a jelenről. Igazi katasztrófafilm, de nem műfaji, hanem szó szerinti értelemben.

Száll a kakukk a fészkére
Hoppá, ez nem is a börtönben játszódik! De csak azért, mert McMurphy, a kisstílű bűnöző a börtön helyett ide trükközi magát. És sokkal rosszabbul jár. Ken Kesey regényéből Milos Forman kihozta azt, amit egy film ki tud hozni egy gondolatból. A celluloid méltó módon lett felhasználva. Minden kis részlet a helyén, a szabadság, a gyengeség és a hatalom, valamint a bizonytalanság viszonyáról szóló példabeszédben. Egy film, ahol még a mellékszereplő is egy Danny Devito (még minden hajjal megkent fiatal fiú), Christopher Lloyd (mielőtt időgépet épített volna a Delorainbe) és persze Will Sampson az indián. A rendért Mildred Ratched főnővér (Louise Fletcher) felel, akár az életed árán is. A csendes gyilkos. Szigorú szabályok, kőbevésett házirend és a leszedálás biztosítja a nyugalmat. Kinek a nyugalmát? Félrekezelt emberek és terror. Az egyik legveszélyesebb dolog, ha egy bizonytalan ember a főnök, mert az ilyen formák úgy érzik, ha kicsit is engednek, elveszítik a teljes kontrollt.

A lefojtott agressziót sosem játszották még ilyen szépen. Jéghideg szeretet és néma sikoly egy mosoly mögé rejtve.

A hatalom és az egyén viszonya
A regény és a film egyik nagy tanítása, ha nem nézel oda, ha csak magadra gondolsz, megúszhatod, ha nincs lelked, ha a humánumot kizárod. Még egy olyan esendő ember, mint McMurphy, akinek csak elég lenne meghúznia magát, vagy simán egy szanatóriumi „üdülésként” kibekkelni, olyan égbekiáltó gonoszságokat lát, hogy nem bírja ki, hogy ne bomlassza egy kicsit a rendnek nevezett szadista emberkínzást. Persze túllő a célon, és vele is túllőnek a célon. A film egy japán közmondással leírható: a kiálló szög beveretik.

A film zeneszerzője Jack Nitzsche, akit nem igen szoktak megemlíteni, pedig ő is egy klasszis a maga nemében.

Aznap éjjel (The Night Of sorozat)
„Ki itt belépsz, hagyj fel minden erénnyel” – mondhatnánk Dantét kicsit megcsavarva.

A börtönfilmek, ahol a börtönbe bekerülő ember tovább rontja a sorsát, miközben egy új világ új szabályait kell, hogy a saját bőrén megtanulja. Az alap sztoriból még egy történet indul el, és aki ide bekerül, elindul a lejtőn, és pusztán az életben maradásnak is ára van. A lélek sötét erdejében könnyű eltévedni, és van, amikor nem pislákol semmi fény.

Több ilyen film is akad, legutóbb talán a Nikolaj Coster-Waldau Shot Callerje (A góré), ami ez a zsáner. De ilyen A 701-es női rab: Skorpió című japán film, amit nem is a színészi játék, hanem minden más visz el a hátán. Leginkább az őrület. A híres filmszínészek, akik nem mellesleg zenészek – cikkünkben már írtunk Meiko Kajiról.

Legjobban mégis ezt a pszichológiai átalakulást a krimi nyomozós sztoriba beépülő börtönszálat a HBO díjnyertes sorozata, a The Night Of mutatja be.

John Turturro producerkedése és főszereplése mellett itt tűnik fel először Riz Ahmed, aki aztán átmegy a poklon, és bizony átalakul. Ha nem alakulsz át, véged és nem tudsz átmenni. Ha átmész, nem tudsz visszajönni. Van választásod? Nincs. Vagy nem tudtad, hogy van. Danténak a Pokolban ott volt kísérőnek Vergilius. Riz Ahmednek nem volt ilyen szerencséje.

Bronson; Büntető ököl (Brawl in a Cell Block 99)
Jó, itt kicsit csaltunk, ez két film. A két alkotásnak semmi köze egymáshoz, mert a Bronson egy valós történet, a Brawl meg egy fura trash, ami a tipik börtönfilmek kellékeivel játszik. Amiért mindkettő rajta van a listán, mégpedig egyszerre, az bizony pont a túltolás. Nincs igaza a Tropic Thundernek, lehet fullba nyomni a kretént. Ijesztő ugyan, de a teljesen elborult sztori a Bronson esetében meg is történt.

Ezek a filmek a rendező személye és a főszereplő erős karaktere miatt érdekesek. Ha akarom trash filmek. Art trash filmek, igen, ilyen is van. Nem lehet azt sem állítani, hogy ezek B-kategóriás víziók. Igazából besorolhatatlan, hibás gyöngyszemek.

Szimmetria
Igaz történet ihlette film, egy elképesztő jogi baklövésről, és pechről. A nyolcvanas évek Lengyelországában járunk. Tombol a demokrácia (ja, nem). Egy nénit kirabolnak, és a dulakodásban „véletlenül” megölnek, az egyetlen szemtanú egy még öregebb néni, aki távolabb volt, emellett rövidlátó. A szembesítésen bizonytalan, de rendőri sürgetésre rámutat a begyűjtött emberek közül (a gyilkos nincs ott), egy fiúra, akin pont olyan kabát volt, mint a gyilkoson, és pont a környéken volt ő is (farmer, zöld katonai zubbony, kb. mindenki abban járt akkoriban). A néni még a tárgyalás előtt meghalt, így tovább nem volt kikérdezhető. A főszereplő évekig senyvedett börtönben, míg szintén véletlenek köszönhetően kiderült az igazság. A film a lengyel börtönöket mutatja a nyolcvanas években. Teljesen más, mint a magyar viszonyok. Klánok vannak, gyakori a bandaháború, fizetni kell és egyéb speciális dolgok. Ha nem tudod megszerezni sehonnan, nekem megvan eredeti dvd-n, keress meg!

+1
Story of Ricky
A világ legrosszabb filmje díjának örök várományosa…

Egy film, ami 20 percenként még rosszabb és rosszabb lesz. És amikor már nem tudod, hogyan lehet innen még lerontani, Ricky mutatja az utat, lehet. Ennek ellenére kötelező. Még egyszer leírom: kötelező. Az agyad olyan része fog aktiválódni, amiről nem is tudtad, hogy létezik. Nem tudom a nyolcvanas években Hong Kongban milyen drogok voltak divatban, de az biztos, hogy sokat nyomtak belőle. A színészi játék pocsék, a történet tipikus, a kellékek minősíthetetlenek, és az az idegesítő, hogy mintha két stáb csinálta volna a filmet. Profi kameraszögek és mozgások után teljes dilettantizmus. Mintha a filmesek este elmentek volna aludni, és addig a 10 éves gyerekeik folytatták volna tovább. Aztán másnap visszatértek és ők maguk onnan vették fel újra a fonalat. Kevés filmet néztem meg 5x életemben. Ez közte van. A trash királya nálam.

Amik rajta lehetnének a listán, de mégsem…
Van több olyan film, aminek a börtönt ábrázoló része is nagyon jó, mert eleve a film is nagyon jó. Ilyen az Old Boy, az Amerika história X, a Ments meg, uram!, A vér kötelez. Ezek a filmek viszont nem csak, vagy nem kimondottan börtönfilmek, talán még A vér kötelez leginkább. Szintén kihagytam a szerethető börtöncsapat megküzd a „rosszak” csapatával típusú sportfilmeket. Kihagytam a legtipikusabb börtönfilmeket, a nagy szökés típusú filmek nagy részét is. A sok Monte Cristo grófját, a sok szökés az Alcatrazból típusú filmet (Birdman of Alcatraz, Escape of Alcatraz, Alcatraz stb.)

A másik tipikus sittes zsáner, amikor a börtönökben illegális küzdelmek folynak, és egy „ártatlan ember” is belesodródik, és persze végül lever mindenkit. A Lock up (A bosszú börtönében (Stallone)), Vitathatatlan, Felon (Az elítélt) – a sor hosszú. Nem mondom, hogy ezek feltétlenül rossz filmek. Néha azonban olyan fordulatos, mint a pornó, tudod, mi történik benne, és tudod, mi lesz a vége. Annyira zsáner, hogy kimehetsz wc-re is közben, nem maradsz le semmiről.

Mit mondjak a börtönvígjátékokról? Most komolyan! Dutyidili, Keményítőkúra, Kegyenc fegyenc és Eddie Murphy-vel az Életfogytig, de természetesen Adam Sandlernek is van börtönös filmje. Adam Sandler minden zsánert össze edemszendlerez.

Aztán ott vannak a farmer és arcszeszreklámnak beillő jóképű jenkis filmek. Mint a Bilincs és mosoly (Cool hand Luke (Paul Newman)), Brubaker (Robert Redford). Mindenki hülye, de jön egy sármos, szőke, fehér férfi, és megmondja, mit kell csinálni. Csak ennyi. Egyébként ezek szintén egészen jó filmek a maguk nemében, csak lehetnének kicsit valóságosabbak, nem csak valószerűek.

Akit a dokumentum jellegű filmek érdekelnek, az talán ismeri a netflixes Watch Inside the World’s Toughest Prisons-t, vagy a régebbi és jobb Felpörgetve és lesittelve című doksi sorozatot. Elsősorban játékfilmeket akartam ajánlani. A lista hosszú, ha bevisznek, lesz mit nézni. Ha hagyják.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

A kanadai lakókocsipark, ahol még Snoop Dogg is szívesen lakna

LÉGY önmagad!

Leviathan – A mű, amelynek nem volt helye Oroszországban, de most már sehol sem?

Az Oscar-díjas BMX bandita – a Spike Jonze-menet

Ricky Gervais azt mondta, nem égünk el a pokolban – de azért legyünk kedvesek

Amerika Madarai és a történelem egyik legelfuseráltabb műkincsrablása