Barion Pixel

Cixin Liu: A Háromtest-probléma

Sticzay Péter

2021.08.28.

4 perc

Képzelj el valami nagyot, valami óriásit, valami hatalmasabbat mindennél – képzeld el az univerzumot, a maga felfoghatatlan nagyságában és közönyösségében, és képzeljétek bele az élet számtalan lehetőségét…

Cixin Liu regénye krimi, sci-fi és filozófiai értekezés egyben. A három kötetből álló regényfolyam 2006-2010 között született, aminek az első felvonása A Háromtest-probléma.
Ezután érkezett a Sötét erdő, majd az A halál vége regénnyel teszi fel a pontot be az I-re. A regények megérdemelten kapták meg a Hugo, Galaxy és Locus-díjakat, hiszen a méltán világhírű sci-fi szerző, most nagyon elkapta az ívet.
Azt nem merném állítani, hogy Frank Herbert Dűnéjénél jobb regényt alkotott (mert az szinte lehetetlenség), de büszkén felveszi a versenyt Asimov nagyszabású és népszerű Alapítvány eposzával, aminek (is) a filmpremierjét merő véletlenségből éppen a közeljövőben várhatjuk. Jöjjön egy kis kedvcsináló Liu A Háromtest-probléma című regényéhez.

Egy kínai nő az emberiségből való teljes kiábrándulásában és legnagyobb elkeseredésében földönkívüli segítségért kiállt, azaz rádiójelet küld a távoli univerzumba. Innentől pikkpakk egy csapásra megváltozik az emberi történelem, mert minden valószínűtlenség ellenére, rádióadását és így a földi koordinátákat is veszi egy másik értelmes civilizáció. Egy olyan faj fogja a rádiójeleit, ami jóval fejlettebb technológiával rendelkezik, és kimondottan vonzó alternatívának ígérkezik számára a Föld kellemes világa, a saját 3 napos instabil rendszeréhez képest. Ezért a „több dudás egy csárdában” elv alapján azon nyomban meg is indítják a körülbelül 300 éves inváziós hadműveletüket. Itt jelenik meg elsőként a könyvfolyam egyik legerősebb tézise, miszerint az univerzum bármennyire nagy, nem biztos, hogy elég nagy két civilizációnak. Nemhogy többnek…

Maga a cselekmény indulószála is izgalmas, de ha nem ragadott meg eléggé a kezdő kép, akkor hidd el nekem, hogy a következő sok száz oldal biztos magával ragad. A szerző hihetetlen izgalmas gondolatjátékba kezd. Sok szemszöges megközelítése alapján lehetőségünk van belehelyezkedni a hódító trisolarisi civilizáció szándékaiba, átérezhetjük a századokon átívelő földi stratégiai, társadalmi válaszokat, sőt kísérletet tehetünk galaktikus mértékben gondolkodni.

Ami igazán mesteri ebben a regényben, hogy a hosszú távú emberi gondolkodás képességét parádésan demonstrálja, miközben beleszövi az egyéni sorsok hihetetlen izgalmait. A könyv szinte letehetetlen, új és új szálak és megközelítések érkeznek, ahol a katartikus drámai pillanatok egymás után érik az olvasót anélkül, hogy az unalomnak a csírája is feltűnne.

A regény valójában egy hősi mítosz is, amiben az emberi lelemény és kitartás áll szemben a kozmikus közönnyel. Miközben a közönyről is kiderül, hogy megvan a saját helye és fontos szerepe ebben az univerzális drámában.
Akár technokrata, akár filozofikus, akár cselekményorientált vagy, ezt a regényt imádni fogod.

A Háromtest-probléma elképesztő sikere miatt megfilmesítése természetszerű! A filmhez szükséges jogok hajcihője is külön cikket érdemelne, de ettől most eltekintünk. A lényeg az, hogy a Netflixen sorozat formájában láthatjuk majd (egyszer). A rendezői szerepkört az Oscar-jelölt Derek Tsang kapta meg, akit a Trónok Harcából ismert nagyágyúk (David Benioff és D.B. Weiss) támogatnak. Jelenlegi információink szerint a forgatás már idén megkezdődik, ami azt jelenti, hogy akár jövőre már film formájában is élvezhetjük ezt a mesterművet.

De addig is ne késlekedjetek, irány a könyvesbolt és ragadjátok a kezetekbe ezt a parádés regényt, mert film sose versenyezhet a képzelettel.

Jó szórakozást!

Jó pár rajongói alkotót megihletett Liu Cixin világa, íme az egyik alkotás.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Jeff Vandermeer – Déli végek trilógia

Moro úr sikeres lefagyasztása

Hermann Hesse: Üveggyöngyjáték

Az Incal nyomában

Gustaf Skördeman – Geiger

Viktor Pelevin: A sárga nyíl