Barion Pixel

Clones – A Balenciaga deepfake show-t rendezett a SS22 kollekciójának

Marton Kamilla

2021.06.08.

2.7 perc

Üdvözöllek a SS22 kollekciók furcsa valóságában. Miután a Vetements bemutatta a Mátrix ihlette kollekcióját a Photoshop tipikus kockás hátterén ábrázolva, a Balenciagának is sikerült eszünkbe juttatni, hogy ez már nem az a világ, amelyben felnőttünk.

Mostanra valószínűleg mindenkinek elege lett a Zoom meetingekből és az online koncertekből, ezért mindenki arra vágyik, hogy a dolgok visszatérjenek a normális kerékvágásba. Azonban mi van akkor, ha ez az új normális? Az emberek hajlandók több ezer dollárt költeni digitális ruhatárra és NFT képekre, így egyelőre úgy tűnik, hogy innen már aligha van visszaút.

A divatbemutatók még mindig digitálisan történnek, a divathetek szünetelnek, a Balenciaga pedig fordulópont elé állította a szakma jövőjét az Instagramon közvetített deepfake bemutatójával – írja az i-D.

A Clones, azaz klónok című show nem más, mint Demna Gvasalia, a Balenciaga kreatív igazgatójának fejéből pattant ki. A temetésre emlékeztető közönség és a minimalista kifutó mind CGI termék volt. Eliza Douglas festőművész a show arca nyitotta és zárta a produkciót, bemutatva mind a férfi, mind a női szetteket, mindezt úgy, hogy közben saját magát követte a kifutón.

Ezt úgy oldották meg, hogy Quentin Deronzier, a show producere különböző modelleket tanított be arra, hogy ugyanolyan stílusban járjanak, mint Douglas, majd az arcuk helyébe deepfake technikával Douglas arcát helyezték. Ez után jött még rengeteg utómunka, hogy még realisztikusabbnak tűnjön az élmény: 3D modellezés, rotoszkópolás, gépi tanulás, fotogrammetria és egy AI (mesterséges intelligencia) robot, aki a La Vie En Rose-t szavalja. Az eredmény olyan valóságosnak tűnik, hogy az már szinte ijesztő.

„Egy szűrőn keresztül látjuk a világot – tökéletesítve, csiszolva, ránk igazítva és photoshoppolva.
A technológia alternatív valóságokat és identitásokat, a digitális klónok világát hozza létre”
– olvasható a show megjegyzésében.

Ami a ruhákat illeti, minden darab igazi. A show a kezdeti hideg, fekete, mindent eltakaró szettől a végére eljutott a kis hableányra emlékeztető virító, bársonyruháig.
A kollekcióban természetesen helyet kaptak a Gvasaliára jellemző normcore cuccok, nejlon szatyrok, szolgenek, sőt még Crocs lépők is.

Annak ellenére, hogy mind egyéniségek vagyunk, a ruházatunk és a viselkedésünk sokszor mégis ugyanolyan. A „nézőtéren” létrehozott mesterséges közönség ugyanúgy képes végig videózni az eseményt, ahogy azt egy igazi tenné.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Alien Workshop: UFO-k Ohióból

Ördögök az angyalok városában: varrios, a latino bandák

Japoneros – Chicano szubkultúra Japánban

Japán, ha partizik – a bizarr bazár, ami sosem zár be

Variációk egy témára: a legendás Reebok Mobius-sorozat

Az Új Jazz, avagy a Freshjive-sztori