Barion Pixel

Elkészült Amerika legnagyobb skateparkja, ahol már paralimpikonok is deszkázhattak a Dew Tour versenyén

Marton Kamilla

2021.05.26.

2 perc

Több mint egy évtizedes tervezés, adománygyűjtés és építkezés után az iowai Des Moines-ben megépült Amerika legnagyobb gördeszkapályája, a 88000 négyzetméteres Lauridsen Skatepark. Nem is csoda, hogy idén itt rendezték meg a Dew Tourt, amely a tokiói olimpia kvalifikációs eseményeként szolgált, ahol a világon először lett olimpiai sportág a gördeszkázás. A nagy kérdés már nem az, hogy az olimpia felkészült-e a gördeszkára, hanem hogy a gördeszkázás készen áll-e az olimpiára.

Nem csak ebben volt idén különleges a Dew Tour. 2005-ös indulásuk óta most először indulhattak mozgássérültek és korlátozott sportolók is gördeszkában. Az adaptív kategória a Winter Dew Tourban már viszonylag bejáratottnak számít, azonban mostantól a nyári eseményeken is állandóvá szeretnék tenni az adaptív sportolók számára a versenyzést.

„Már jó ideje tervezzük beépíteni az adaptív gördeszkázást a versenyszámok közé, a Toyota támogatásával ebben az évben pedig meg is tudtuk ezt valósítani. Célunk, hogy a rendezvényeink részeként felhívjuk a figyelmet ezekre a hihetetlen sportolókra” – mondta el Courtney Gresik, a Dew Tour alelnöke és vezérigazgatója a Forbesnak.

A Toyota által létrehozott alap 3000 dolláros ösztöndíjat biztosít az amerikai paralimpiai sportolók számára, akik a tokiói és pekingi játékokon indulnak.
Az idei versenyen az adaptív gördeszkások a legkülönfélébb stílusokban és korosztályban jelentek meg a pályán. A férfi adaptív utcai döntőt a brazil Felipe Nunes nyerte, ám az egyik legnagyobb meglepetést a csupán 10 éves Josh Tancos okozta, aki egy kickflip után átugrotta a 11 fokos lépcsőt.
A női adaptív utcai kategóriát az amerikai Tia Pearl nyerte, aki azt reméli, hogy ez a hét volt az első lépés ahhoz, hogy az adaptív gördeszkázás és a WCMX (wheelchair motocross, azaz kerekesszékes motocross) is paralimpiai sportág lehessen.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

„Azért a víz az úr!” – a Laird Hamilton-sztori

Az amerikai foci véres hőskora

Peter Freuchen – a viking Indiana Jones

A filléres krúzolás öröme

Rúzs és síléc a sarkvidéken

A sötétség tengere: a szörfözés árnyékos oldala