Barion Pixel

Ezért felejtsd el az áruházi gördeszkákat!

Pál Attila Márk

2021.05.19.

3.5 perc

Egy rendkívül tanulságos videóban mutatja be a francia gördeszkaválogatott tagja, Aurelien Giraud, hogy miért érdemes inkább szaküzletben gördeszkát vásárolni nagyáruházok helyett. Igen, még kezdéshez is!

Kétségtelen, hogy a gördeszkázás reneszánszát éli. Bekerült az olimpiai programba, elérhetőbb mint valaha, és egy dollármilliókat pörgető biznisz lett belőle. Mindezek összességének köszönhetően pedig újra akkora érdeklődés és figyelem övezi a sportot, mint amikor e sorok írója elkezdett hajtani, valamikor az ezredforduló hajnalán.

A sportnak áldás ez a népszerűség, a vásárlónak kevésbé, hiszen túl sokan és sokféleképpen szeretnének meggazdagodni a trendből. Ilyenek a klasszikus sportáruházak, amik hihetetlen mennyiségben ontják magukból a vállalhatlanabbnál vállalhatatlanabb eszközöket.

Félreértés ne essék, itt nem magával a bolt típusával van probléma, hiszen az egyik nagy áruházláncban már nálunk is lehet kapni hét rétegű kanadai juharból kapható gördeszka lapot. Gond akkor van, amikor valaki kezdő és legelső gördeszkáját vadássza, aminek kiválasztása során gyakran az ár játssza a döntő szerepet.

Amikor valaki kezdő és legelső gördeszkáját vadássza, aminek kiválasztása során gyakran az ár játssza a döntő szerepet, na akkor sózzák rá a vállalhatlanabbnál vállalhatatlanabb szörnyeket, mint amilyenekkel az olimpiára készülő Giraud is bohóckodik az alábbi videóban.

Az alacsony árak tökéletesen tükrözik a silány minőséget – nem gurulnak, nem
pattannak, nem tapadnak és törnek mint a ropi!

Az alacsony árak tökéletesen tükrözik a silány minőséget – nem gurulnak, nem pattannak, nem tapadnak és törnek mint a ropi! Nagyjából pont ez jön le a francia deszkás videójából is, aki néhány ezer forintos áruházi deszkákat tesztel a legmagasabb és egyben legprofibb igénybevételnek kitéve. A legszörnyűbb az egészben, hogy megvásárolt licenszdíjaknak „köszönehetően”, ezeket a deszkákat legendás, szebb napokat is megélt márkanevek alatt forgalmazzák, ilyen a videóban látható Vision, a Kryptonics, és a Maple is.

Minimális utánajárással egyébként könnyedén irányba rakhatjuk magunkat, ha deszkaválasztásról van szó. Ehhez ajánljuk győri barátaink írását, de hogy ne kelljen messzire menned, néhány mondatban összeszedjük neked, hogy mire érdemes figyelned.

1. Az első és legfontosabb, – amit fentebb már említettünk – hogy a lap 7 rétegű, epoxi gyantával ragasztott kanadai juhar legyen.
2. A felfüggesztés készüljön fémötvözetből, a kerekek pedig uretánból, vagy annak valamilyen speciális formulájából – ahány gyártó, annyi keverék (ezek azért jók, mert mindegyik más tapadási/csúszási tulajdonságokkal rendelkezik). Trükközéshez legyen keményebb, közlekedéshez pedig puhább.
3. Csapágyból ne tévesszen meg az ABEC ipari szabvány számozása, kevésbé befolyásolja a minőséget, mint azt sokan gondolják, éppen ezért a legrégebbi gördeszka csapágy cég, a Bones nem is használja ezt a skálát. Itt is, mint a többi alkatrésznél is az anyagminőség a legfontosabb.
4. Smirgliből válassz kifejezetten gördeszkázáshoz gyártottat (semmiképp sem barkácsboltosat), hogy a lapod tapadása hosszabban tartson.

Ha ezekre figyelsz, akkor nagy baj nem érhet! Már csak a mintát és márkákat kell megválasztanod, ami ízlés kérdése, hiszen ha dedikált gördeszkás cégek közül szemezel, akkor minőségbeli problémád biztosan nem lesz!

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Volt egyszer egy Kalifornia

Braille Skateboarding: szcientológus deszkások, akiket mindenki utál

Ki az NBA legjobb deszkása?

Skate or die: országok, ahol a gördeszkázás a túlélést jelenti 2. rész

Project Fearless – ismerd meg Amszterdam legfiatalabb gördeszkás lánycsapatát

Tokió 2020: minden idők egyik legmagasabb pontszámával szerzett aranyat a férfi gördeszka park kategória győztese