Barion Pixel

Jack Ketchum – A Szomszéd Lány

Petke Balázs

2021.09.25.

3.5 perc

Gyönyörű fák szegélyezte árnyékos utcák, gondosan lenyírt pázsitok a takaros házak előtt, krétával rajzoló gyerekek, a háttérben pedig autót mosó, vagy kertet nyíró felnőttek. Idilli kép az 1950-es évekből egy külvárosi környéken. Lent a pataknál találkozik a tizenkét éves David a tinédzser lánnyal, Meg-el, akinek a szépsége és kisugárzása az első pillanattól kezdve megbabonázza a fiút. Innen indulunk.

Meg és mozgássérült húga új arcok a környéken, tragikus sorsukat kénytelenek már gyermekként a vállukon hordozni. Szüleiket elveszítették autóbalesetben, David szomszédságába kerülnek, ahol Ruth Chandler neveli egyedül három fiú gyermekét, köztük David legjobb barátját is. Ruth 40 feletti nő, aki azt a terhet hogy elhagyta férje, egyedül neveli fiait, húzza a gályát és a tudat, hogy mindörökre bent rekedt saját szociális csapdájában – mindezt a mindennapokban sörrel, káromkodással és láncdohányzással próbálja elviselni. Tipikus kiégett, lelakott külvárosi nő aki egyébként tisztességesen neveli gyermekeit, akik szeretik és inkább főnökként tekintenek rá mint anyaként.

A könyv első harmadában minden normálisan hétköznapinak tűnik és mégis érezhető egyfajta vibrálás amint haladunk előre a cselekményben. Érezhető a szunnyadó gonosz Ruth elejtett, frusztrációból fakadó beszólásaiból, végig benne van a levegőben hogy valami fog történni, ami nagyon nem passzol majd bele az idilli képbe. Ettől zseniális Ketchum regénye.

A 100. oldalnál már tudom hogy ez nem lesz könnyű menet… A végén pedig úgy teszem le, hogy ez volt életem legsokkolóbb könyve.

Ez a ribanc – soha nem szoktam káromkodni – de nem lehet másnak hívni mint gonosz ribancnak Ruth Chandlert. Azért, amit képes tenni egy gyermekkel, aki felszínre hozza benne az évek óta érlelődő frusztrációját és gyűlöletét saját megrekedt életével szemben. A könyv hátoldalán olvasható Stephen King ajánlása: „ Ez a könyv nem csak ígéri a borzalmakat, el is hozza…”

Nem nagyon hittem benne, hiszen rengeteg ilyen felhívást láttam már könyvek fedőlapján, de Ketchum tényleg megmutatja hogy mennyire velejéig gonosz emberek élnek közöttünk.
Miért olvasunk ilyen történeteket? Szerintem jó visszatérni a kegyetlen fikcióból saját, boldog életünkbe. És mindenesetre jó tudni hogy az emberi lény hihetetlen gonosz tud lenni, jó lesz nyitott szemmel járni. Jeck Ketchum története fontos dolgokra hívja fel a figyelmet, elgondolkodtat amellett hogy lebilincselő történetével odaszegez minket a fotelbe.

Jack Ketchum volt az írói álneve Dallas William Mayrnek, aki miután dolgozott tanárként, irodalmi ügynökként, és faanyag-kereskedőként, végül a horror területén alkotott maradandót. 4 Bram Soker díjat kapott, 2011-ben pedig a World Horror Convention a legnagyobb horror szerzőknek járó díjjal tüntette ki. Több művét is megfilmesítették – a Szomszéd Lányt is. Amire még nem mertem magam rászánni hogy megnézzem.

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Jeff Vandermeer – Déli végek trilógia

Moro úr sikeres lefagyasztása

Hermann Hesse: Üveggyöngyjáték

Az Incal nyomában

Gustaf Skördeman – Geiger

Viktor Pelevin: A sárga nyíl