Barion Pixel

Kellemest a hasznossal – deszkázásra is használható köztéri szobrot tervezett Alexis Sablone

Halusitz Hajnalka

2021.07.06.

1.5 perc

Alexis Sablone, az első amerikai olimpiai gördeszkás csapat női tagja, egy egészen váratlan dologgal állt elő: olyan szobrot tervezett a svédországi Malmö egyik terére, ami gördeszkázásra is alkalmas lesz– írja a Hypebeast.

Sablone nemcsak profi gördeszkás, szobrász és illusztrátor, de mesterdiplomát szerzett építészetből az MIT-n, így a feladat nem is áll olyan távol tőle, mint elsőre gondolnád.

A Lady in the Square című installáció felülnézetből egy női arcot ábrázol, ám ha közelről megnézzük, számos elem megtalálható az alkotásban, ami a legalapvetőbb gördeszkás trükkökhöz szükséges. Az alkotás annak jegyében született meg, hogy egyesítse a kortárs képzőművészetet és a gördeszkázás szellemiségét.

Alexis azt vallja, hogy a gördeszkázás nem csak skateparkba való, ezért minden olyan alkotást, ami lehetővé teszi, hogy nyilvános helyen lehessen csinálni, szívügyének tekinti, bár szerinte ehhez nem kell feltétlenül építeni és tervezni.

“Semmi sem épült még deszkázáshoz, ami annyira király, mint valami,
amit a deszkás talál meg, hogy gördeszkázzon rajta”

A Medium Skate Mag interjújából az is kiderül, hogy Sablone-t egy projekt keretein belül kérték fel a feladatra, két másik dizájnerrel együtt, hogy a város által kínált és engedélyezett pontokon létrehozzák elképzelésüket.

Alexis szívesen dolgozna még ilyen alkotásokon, szerinte ez a lehetőség mindenki számára értéket teremthet egy közösségben.

„Azt gondolom, az az elképzelés megállja a helyét, hogy az ilyen helyek az egész közösség javát szolgálják, nemcsak a gördeszkásokét. Azzal, hogy új energiát hoz és ösztönzi a játékot a nyilvános tereken, lehetőséget ad az egyébként kihasználatlan és alul értékelt területek felhasználására.”

Tisztelt Olvasó!
A magazinnak szüksége van a segítségedre, támogass minket, hogy tovább működhessünk!

A 4BRO magazint azért hoztuk létre, hogy olyan egyedi és minőségi tartalmak születhessenek, amelyek értéket képviselnek és amik reményeink szerint benneteket is érdekelnek.

Az ilyen tartalomalkotás azonban időigényes és egyben költséges feladat, így ezen cikkek megszületéséhez rátok, olvasókra is szükség van.
A magazin működtetésére nagylelkű és folyamatos támogatásotok mellett vagyunk csak képesek. Kérjük, szállj be te is a finanszírozásunkba, adj akár egyszeri támogatást, vagy ha megteheted, legyél rendszeres támogatónk.

Amennyiben értékesnek érzed munkánkat, kérlek támogasd a szerkesztőséget a cikkek megosztásával.
Kapcsolódó cikkek

Mit keres egy idegen a lakásodban, miközben meztelenül mászkálsz?

Metálzenekarokat és horrorfilmeket inspiráltak Zdzisław Beksiński elátkozott világai

Harmonikus tökéletlenség 35mm-en: Seb Zanella-portré

Elitpalántából lett a New York-i utcai művészkultúra legnagyobb ikonja Dash Snow

Joan Cornellà halálos mosolya